Înțelegerea cu Gazprom este numai „un armistițiu” (Constantin Eliseev/ Kiev)

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale

Trenul reglementării transnistrene Moscova-Berlin se apropie de Chișinău? – este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru pentru Ziarul Național. În opinia autorului, președinta Maia Sandu a provocat supărări la Mosova pentru că a adresat mulțumiri SUA în legătură cu criza gazelor, dar nu și Rusiei în primul rând. Însă există și alte mișcări care îl determină pe Nicolae Negru să creadă că criza gazelor, provocată de Rusia, după brusca revendicare a datoriei pe care o ignora până acum, a avut ca scop nu numai „marcarea reînnoită a teritoriului”, a „sferei de influență” pe care o pretinde. După cazul Plahotniuc, Moscova încearcă să obțină un nou „consens internațional” în Republica Moldova și acesta nu poate să nu vizeze și reglementarea transnistreană. Întâmplător insistă Rusia asupra datoriei de 700 de milioane de dolari, uitând de cea de 8 miliarde din partea Tiraspolului?

Încheierea contractului de gaze între Moldova și Rusia a relaxat pentru o vreme tensiunea energetică pe unul din flancurile Europei de Est și a redus riscul unui dezastru energetic în regiune, opinează în mass-media ucraineană, mai exact portalul Thepage.ua, Constantin Eliseev, ex-consilier prezidențial în anii 2015 – 2019, în prezent, conducătorul unui centru analitic din Kiev. Dar având în vedere că acordul se datorează nu atât înțelegerilor comerciale, cât unor tocmeli politice, expertul consideră că se poate vorbi, mai degrabă, despre un armistițiu, care anticipează viitoarele confruntări energetice pe continent, unde chiar Ucraina poate deveni un câmp de luptă. Din această perspectivă, lecția moldovenească ar trebui să fie studiată de autoritățile ucrainene, consideră autorul. Kremlinul a adulmecat gustul unor mari victorii, afirmă Constantin Eliseev și prognozează pentru anul ce vine noi bătălii „de gaze”, inclusiv pe fundalul lansării conductei Nord Stream 2 și începutul reexaminării acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană.

După ce a analizat istoria Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), Victor Pelin de la Agenția de știri IPN observă că 5 lideri din cei 6 ai PCUS, adică cu o singură excepție, s-au aflat la cârma formațiunii până la sfârșitul vieții, punând bazele așa-zisei guvernării gerontocrate. De aceea, după încă un termen de 4 ani la cârma PCRM, Vladimir Voronin îl va egala pe însăși Iosif Stalin, care s-a aflat la cârma partidului bolșevic 31 de ani!” Autorul amintește de revenirea spectaculoasă a comuniștilor la guvernare în 2001, pe valul explorării nostalgiei oamenilor pentru paradisul pierdut din perioada sovietică, s-a încununat cu plecarea lor la fel de spectaculoasă în 2009, după revolta tinerilor din 7 aprilie. De atunci, influența PCRM asupra proceselor politice din societate a scăzut constant de o manieră vertiginoasă.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, coordonatoarea campaniei naționale de vaccinare, Ninel Revenco, spune că deși vacanța prelungită a elevilor a dus la o scădere a infectărilor, totuși există riscul să apară noi tulpini ale virusului, dacă populația nu se va vaccina. Numărul mare de decese cauzate de COVID-19 provoacă îngrijorări autorităților din sănătate. Potrivit acestora, principalele motive ale deceselor sunt că cei mai mulți dintre cei care ajung la terapie intensivă nu sunt vaccinați, au și alte boli, iar tulpina Delta a virusului este mult mai agresivă. Experta a atras atenția că astăzi nu există tratament specific anti-COVID-19. Tratamentul este bazat pe semnele clinice - tratament simptomatic. Unica posibilitate de profilaxie specifică și de protecție ca să nu ajungem la terapie intensivă este doar vaccinarea, conchide Ninel Revenco.

### Vezi și... ### Europa redevine epicentrul pandemiei de coronavirus (OMS)

Portalul Stopfals.md a publicat un top al știrilor false pentru luna octombrie. Astfel, pe rețelele sociale au fost diseminate falsuri despre un așa-zis medicament miracol în tratarea noului coronavirus, dar și că tulpinile COVID-19 sunt „lansate” special și planificat de universități și organizații internaționale. Așadar, într-un video distribuit pe Facebook sunt promovate tratamente alternative pentru COVID-19, în special un medicament antiparazitar pentru animale. Portalul Stopfals.md a dezmințit luna trecută și afirmația că imunizarea împotriva COVID19 are diverse contraindicații medicale și poate agrava diferite maladii de care suferă oamenii. Potrivit responsabililor din sănătate, până în prezent, vaccinul anti-COVID-19 este contraindicat doar pacienților alergici la substanțele care se conțin în acest tip de ser.