Your browser doesn’t support HTML5
- ANTICORUPȚIE scrie despre optimizarea la Moldovagaz promisă de șeful acestei societăți pe acțiuni controlată de Gazprom Vadim Ceban. Reorganizarea Moldovagaz, până la sfârșitul lunii curente, ar viza corpul administrativ, mai exact directorii și contabilii celor 12 întreprinderi de distribuție a gazelor naturale. Totodată, va fi redus și numărul angajaților din sectorul de deservire a rețelelor de distribuție a gazelor de 4.300 la 3.900 de angajați. Vadim Ceban, citat de portal, susține că această optimizare va permite să se reducă din tarifele de distribuție a gazelor. El nu a exclus că, urmare a creșterii dramatice a tarifului, există riscul ca mulți cetățeni să nu-și mai achite facturile la gaz, dar a menționat că autoritățile vor aloca, ca remediu la această posibilitate, compensații pentru categoria de populație mai vulnerabilă, adică pentru fiecare dintre cei circa 300 de mii de beneficiari al cărui consum lunar oscilează între 30 și 300 de metri cubi de gaze.
- ANTICORUPȚIE anticipează Adunarea generală a procurorilor, preconizată pentru data de 19 noiembrie 2021, care urmează să aleagă cinci membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), autoritatea de reglementare în domeniul procuraturii. Un membru va fi ales din rândul procurorilor Procuraturii Generale, iar patru - din rândul acuzatorilor de la procuraturile teritoriale și cele specializate. În cursă s-au înscris opt procurori care vor candida pentru cele patru locuri oferite reprezentanților procuraturilor teritoriale, iar alții șase vor lupta pentru singurul mandat oferit celor din Procuratura Generală, precizează portalul, care îi prezintă pe fiecare dintre cei 14 candidați.
- Comisia parlamentară pentru mass-media recomandă Legislativului să respingă raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2020, transmite MEDIA AZI. Este a doua oară în acest an când deputații audiază raportul autorității și asta după ce au intrat în vigoare prevederile care permit demiterea membrilor Consiliului în cazul în care raportul este respins de plenul Parlamentului, menționează portalul, precizând că la ședința din 10 noiembrie a comisiei parlamentare de profil a participat online un singur membru CA.
- NEWSMAKER relatează că Ministerul Sănătății a aplicat un mecanism de evidență a cetățenilor Republicii Moldova care s-au vaccinat împotriva noului coronavirus peste hotare. Astfel, cetățenii care s-au vaccinat în alte țări își pot scana codurile QR ale certificatelor lor de vaccinare pe site-ul certificate-covid.gov.md și să-și introducă datele personale. În consecință, ministerul va putea, în sfârșit, ține evidența celor vaccinați peste hotare, numărul cărora ar putea constitui, potrivit estimărilor, de la 5 la 10 procente din totalul populației Republicii Moldova.
- NEWSMAKER îl citează, de asemenea, pe Vadim Ceban, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, care a precizat că în noul tarif la gazele naturale nu au fost incluse devierile tarifare negative și datoriile istorice. Potrivit datelor Moldovagaz, - scrie portalul – din 2011 întreprinderea a calculat circa 1,5 miliarde de lei pe seama devierilor tarifare, care apar în cazurile în care tarifele pentru gaz nu acoperă prețurile de achiziție a acestuia de la Gazprom. Vadim Ceban susține că numai în acest an suma cauzată de devierile tarifare negative a constituit 1,4 miliarde de lei din suma totală și că o decizie privind aceste devieri va fi luată împreună cu ANRE mai târziu. Anterior, directorul ANRE Ștefan Creangă menționase că situația devine „critică” atunci când devierile tarifare depășesc un miliard de lei și că, înainte de a reduce eventual tariful, trebui acoperite devierile.
- „Vestitorul morții”, este titlul unui reportaj realizat de jurnaliștii de la SĂNĂTATE INFO, care au reușit să o provoace la o discuție despre anunțarea morții pe Olga Usatîi, șefa Secției Terapie Intensivă COVID nr.4 de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” Ea este persoana care trebuie să dea acel apel telefonic pentru a da rudelor vestea tristă. Nici după atâția ani în care a tot vorbit cu rude îndurerate și nici în acești doi ani de pandemie în care e nevoită să facă anunțul mult mai des decât era obișnuită, nu a găsit formula potrivită pentru o astfel de știre. „E cel mai trist lucru pe care îl poate face un om, chiar dacă în acele momente înțelege că trebuie să vorbească specialistul din ea. Este cel mai complicat moment din toată activitatea, oricum ai schimba cuvintele”, spune Olga Usatîi.
- ZIARUL de GARDĂ o citează pe Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Legislativului, care a anunțat că scopul unui proiect de modificare a Legii Procuraturii pe care l-a înregistrat este „să permitem accesul la funcția de Procuror General și procurori șefi ai procuraturilor specializate persoanelor care au obținut experiența necesară prescrisă de lege ( fie in calitate de avocat, procuror sau judecător), atât în țară, cât și peste hotare”. De asemenea, Stamate propune instituirea unei comisii de preselecție pentru funcțiile de procurori șefi ai procuraturilor specializate, „care, deși nu va limita mandatul Consiliului Superior al Procurorilor (deci nu va lua decizia finală) va putea desfășura o evaluare calitativă a candidaților în concurs”.
- ZIARUL DE GARDĂ anunță că deputatul PAS, Lilian Carp, a sesizat Procuratura Generală (PG) cu privire la gestionarea frauduloasă a patrimoniului sindical din R.Moldova. „Anterior am mai trimis informații despre fraudele care au fost făcute de Confederația Sindicatelor, condusă în acea perioadă de Oleg Budza, dar astăzi am hotărât să trimit toate materialele. Sunt câteva zeci de anexe despre calculele care au fost făcute privind prejudiciul care a fost adus patrimoniului sindical, despre anumite bunuri, cum au fost vândute, cum anumiți politicieni au fost implicați în fraudarea patrimoniului sindical. (…) A fost prejudiciat în jur de un miliard de lei”, argumentează parlamentarul. El consideră de cuviință ca PG să ia cunoștință de toate materialele prezentate „și de ce nu, să verifice și faptul de îmbogățire ilicită a unor conducători ai Confederației Naționale a Sindicatelor, deoarece simpla plecare din fruntea acestei instituții nu este de ajuns”.
-
### Vezi și... ### Vladimir Socor (analist): contractul cu Gazprom este „unul nefericit, dar inevitabil”
Într-un comentariu pentru ZIARUL NAȚIONAL, analistul de la Fundația Jamestown din Washington Vladimir Socor privește cu suspiciune proiectul de rezoluție propus Congresului SUA de către congresmanul William Keating, pe care el în caracterizează drept „o figură obscură, cu antecedente minime în politica externă”. Potrivit lui Vladimir Socor, „acest proiect de rezoluție/.../ conectează retragerea trupelor rusești din R. Moldova cu negocierea unui statut special pentru Transnistria. Această conexare – mai spune analistul – seamănă cu poziția Rusiei, ceea ce este, de fapt, o condiționare”. Socor consideră că „ar fi dăunător dacă o rezoluție a Congresului american ar susține ideea statutului special. Ar submina poziția actualei guvernări la negocieri, care nu vorbește despre statut special. Și ar contrazice flagrant poziția Ucrainei, care respinge hotărât ideea statutului special în Donbas”. - ZIARUL NAȚIONAL îl citează, de asemenea, pe Dumitru Mînzărari, cercetător asociat la Direcția de cercetare pentru Europa de Est și Eurasia a Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate (SWP, Berlin), care susține că strategia de care se ghidează Chișinăul – de a face malul drept atractiv pentru malul stâng – este „greșită și nu are șanse de a oferi rezultate scontate. Potrivit analistului, care invocă și unele precedente din regiune în acest sens, „populația nu decide în regiunea transnistreană unde nu există democrație”, iar reunirea celor două maluri „nu va avea loc, atâta timp cât Rusia nu va dori acest lucru”, nici dacă Republica Moldova va deveni „a doua Elveție”.