Your browser doesn’t support HTML5
JURNAL TV îl citează pe secretarul de presă al Gazprom, Serghei Kuprianov, care a repetat miercuri dimineața pentru presa din Rusia că termenul-limită pentru achitarea gazelor naturale consumate de Republica Moldova în lunile octombrie și noiembrie expiră la miezul nopții, 24 noiembrie, dar plata nu a mai fost efectuată. Reprezentatul gigantului rus sugerează, astfel, cum scrie portalul, că stoparea livrărilor în miezul nopții spre joi nu va fi amânată nici pentru o singură zi, solicitată de autoritățile moldovene. Guvernul de la Chișinău a promis părții ruse că joi, 25 noiembrie, Parlamentul urmează să aprobe în regim de urgență modificarea Legii bugetului, ceea ce ar permite achitarea de către compania de stat Energocom a unei părți a datoriei istorice pe care Termoelectrica o are față Moldovagaz, astfel încât această companie-fiică a gigantului rus să poată acoperi datoria curentă.
### Vezi și... ### Gazprom dă răgaz până vineri Chișinăului să-și plătească datoriileÎntre timp, spre seara zilei de miercuri, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că, la solicitarea sa, Gazprom a extins până vineri termenul de plată pentru consumul curent de gaze naturale.
- JURNAL TV relatează despre Moratoriul asupra construcțiilor, despre care primarul Chișinăului Ion Ceban anunța în septembrie curent, dar care a rămas doar o promisiune. Autorizațiile de construcție sunt eliberate în continuare și se lucrează într-o veselie și pe șantierul de unde Ceban a promis că va face ordine. Echipa de filmare a Jurnal TV s-a convins la fața locului că nimeni nu a avut de gând să oprească lucrările. Jurnaliștii au surprins și tehnică specializată, și muncitori, iar când au observat că sunt filmați, oamenii au închis poarta. Consilierii municipali consideră că instituirea unui moratoriu nu este binevenită pentru că ar aduce pierderi de milioane, menționează Jurnal TV.
- După ce anterior a publicat un articol despre vizita de săptămâna trecută a șefului diplomației moldovene la Moscova, articol întitulat „Nicu Popescu a strâns mâna Moscovei”, NEWSMAKER scrie și despre felul în care mass media din Federația Rusă a acoperit această vizită. Russia Today, bunăoară, a adunat opinii ale unor experți despre rezultatele vizitei, unul dintre care, în armonie cu ceilalți, a calificat declarațiile lui Nicu Popescu drept „joc duplicitar”. Și asta deoarece asigurările autorităților moldovene privind dorința de a construi relații bune cu Rusia ar fi „absurde”, atâta timp cât Chișinăul insistă concomitent asupra retragerii contingentului militar rus din Transnistria. Lenta.ru, la rândul său, îl citează pe Alexei Pușkov, membru al Consiliului Federației, care spune că declarațiile lui Popescu „sunt doar cuvinte” care „ascund adevăratele intenții” și că R. Moldova „nu intenționează relații de parteneriat cu Rusia, ci năzuiește să fie aliat foarte apropiat al SUA”. NEWSMAKER se referă și la interviul lui Nicu Popescu pentru Echo Moskvi pe cuprinsul căruia ministrul a subliniat că în R. Moldova se vorbește româna, că R, Moldova și România „au aceeași istorie, aceeași poeți, aceeași voievozi în perioada medievală, adică au o istorie, limbă și cultură comune”. Portalul reproduce și un fragment al dialogului dintre moderatorul postului de radio și ministru, trecut oarecum cu vederea. „Dar Dracula nu este al vostru, nu?”, a întrebat jurnalistul. „Dracula a fost vărul voievodului nostru Ștefan cel Mare”, a răspuns ministrul. „Asta a sunat ca o amenințare!”, s-a arătat îngrijorată gazda de la postul de radio. ### Vezi și... ### Ce a obținut Maia Sandu la București
- MOLD STREET îl citează Stas Madan, economist la Centrul Expert-Grup, care a declarat la o conferință că, în medie, doar 18 afaceri din 100 au supraviețuit în cei 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Totodată, potrivit lui, doar 7 la sută dintre companii consideră că mediul de afaceri este unul echitabil. Stas Madan a invocat în acest sens „sentimentul pronunțat de insecuritate a proprietății și justiția selectivă”. Totodată, „unul dintre aspectele importante pentru a reuși schimbarea în Republica Moldova este și moralitatea – este important să existe instituții democratice, care să fie guvernate nu doar de legi, ci și de simțul moralei și al datoriei”, a mai spus economistul.
- În ajunul meciului din grupele Ligii Campionilor, dintre Sheriff Tiraspol și Real Madrid, REPLICA MEDIA revine la persoana celui mai influent, dar și temut om din Transnistria, oligarhul Victor Gușan, care deține practic toate afacerile din regiunea transnistreană și este cunoscut și pentru pasiunea pe care o are față de fotbal. Dar, pe lângă asta, un cunoscut jurnalist sportiv din Rusia, Nobel Arustamean, a aflat că oligarhul din stânga Nistrului mai are o pasiune, mai puțin cunoscută, dar pentru care, cum pare, nu economisește deloc. Într-o ediție specială dedicată clubului de fotbal, Arustamean dezvăluie că a descoperit o căsuță lângă complexul sportiv, foarte bine îngrijită, cu drumuri de acces și chiar o curte cu gazon și copaci decorativi, care găzduiește o... hulubărie, transmite portalul.
- ZIARUL de GARDĂ, ca și alte portaluri, relatează despre avizarea pozitivă de către comisia parlamentară de politică externă a candidaturii fostului premier interimar Aureliu Ciocoi pentru funcția de ambasador în Germania. Ciocoi a mai exercitat funcția de ambasador al R. Moldova în Germania și în Regatul Danemarcei (prin cumul). De asemenea, Ciocoi a fost ambasador în Republica Populară Chineză și în Statele Unite ale Americii. Ambasadorul desemnat a fost prim-ministru interimar al R. Moldova, precum și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și consilier pentru Externe al fostului președinte Dodon.
- Totodată, comisia parlamentară a avizat pozitiv desemnarea ca ambasador în Franța a Corinei Călugăru, din 2015 până în prezent ambasadoare, reprezentantă permanentă a R. Moldova pe lângă Consiliul Europei. Ambele candidaturi au fost propuse de ministrul de Externe.
- ZIARUL NAȚIONAL îl citează pe ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, care anunță că România ar putea să finanțeze construcția unui depozit de stocare a gazelor naturale, astfel încât cetățenii R.Moldova să nu înghețe atunci când apar diferite situații de criză. Potrivit lui Aurescu, subiectul privind construcția depozitului de gaze urmează a fi discutat mai aprofundat cu autoritățile de la Chișinău. „Am discutat, de exemplu, despre posibilitatea de a finanța, în noul acord de asistență nerambursabilă, construcția unui depozit de gaze pentru R. Moldova, în așa fel încât să nu mai existe astfel de situații de criză neanunțate”, a declarat șeful diplomației române, în cadrul unei emisiuni la TVR1 România.