Cotă unică TVA pentru produsele agro-alimentare? (Mold-Street.com)

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei

Politica externă a Moldovei – între „interconectarea” cu România și „echilibrarea” cu Rusia – așa este intitulată o analiză, semnată de politologul Dionis Cenușa, pentru IPN. El scrie că deși din relația cu UE decurg multiple avantaje politice și economice, efectele cele mai tangibile asupra stabilității politice interne din Moldova le poate genera o gestionare inteligentă a raporturilor cu România (vecin imediat) și Rusia (vecin geopolitic). În opinia sa, „dacă „interconectarea” cu România reușește să se transforme, în mod deplin, din aspirație politică în realitate practică, atunci dialogul cu Moscova ar putea fi „echilibrat” cu sau fără voința celei din urmă”. Cenușa subliniază că reducerea vulnerabilităților moldovenești în raport cu Rusia va determina în mod firesc însănătoșirea relațiilor bilaterale, care sunt victima abuzurilor care derivă din asimetriile post-sovietice profunde, favorabile părții ruse și încă menținute în viață.

Your browser doesn’t support HTML5

Nicu Popescu: Dialogul rămâne singura soluție în reglementarea transnistreană

Tot agenția IPN îl citează pe directorul Programului USAID „Reforme Structurale in Moldova”, Milo Stevanovich, care afirmă că procesele de automatizare și modernizare a serviciilor prestate mediului de afaceri sunt la un nivel înaintat. În opinia sa, Republica Moldova se află într-un moment oportun de dezvoltare a serviciilor de automatizare, având deja experiență din regiune și din lumea întreagă.

Într-o anchetă pentru Ziarul de Gardă, Victoria Borodin scrie că la cinci ani de la instalarea sistemului de vot electronic în sala de ședințe a Consiliului municipal Chișinău, consilierii continuă să voteze prin ridicarea mâinii, chiar dacă sistemul este pe deplin funcțional. În material se subliniază că echipamentul și softul au costat 1,2 milioane de lei, dar nu sunt folosite din cauză că legislația nu prevede o astfel de procedură de vot. „Din cauza pandemiei, consilierii, oricum, se întrunesc în altă sală decât cea dotată cu echipamentul respectiv”, se scrie în articol.

Republica Moldova are nevoie să-și revizuiască strategia națională de securitate, afirmă experta asociată CID NATO Natalia Albu, citată de Radio Chișinău. Ea consideră că avem nevoie de un diagnostic real al mediului de securitate la nivel național: ce se întâmplă atât în interior, cât și la nivel regional și internațional. În opinia sa, diferendul transnistrean este deseori utilizat chiar și în contextul crizei energetice ca un factor vulnerabil de șantaj și manipulare. Albu afirmă că situația din acest teritoriu limitează accesul de a asigura securitate umană cetățenilor.

Portalul Anticorupție relatează despre felul în care-și cheltuie banii Cristian Rizea, ex-deputatul român stabilit în Republica Moldova cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv în România la închisoare pentru infracțiuni de corupţie. În articol se scrie că şi-a procurat o casă de peste 450.000 de euro, iar pe lângă traiul pe picior mare şi distracţiile prin localuri de lux, Rizea se pregătește să-şi investească banii într-un nou post de televiziune, pe care vrea să-l deschidă la Chişinău.

Portalul economic Mold-Street.com scrie că se propune o cotă unică TVA pentru toate produsele din sectorul agro-alimentar. În articol se menționează că mai mulți experți consideră menținerea actualului sistem TVA ineficient, deoarece nu contribuie la dezvoltarea unui sector agricol cu valoare adăugată.