Your browser doesn’t support HTML5
Experții intervievați de Radio Chișinău afirmă că cerința excluderii din cursă a Marinei Tauber amintește de practicile nocive ale guvernării oligarhice. În opinia lui Anatol Țăranu, asupra Partidului „Șor” au planat frecvent suspiciuni de corupție electorală, însă recenta decizie a autorităților electorale este una întârziată. „Faptul că s-a ajuns la penalizarea acestui partid doar la această etapă, foarte întârziată vorbește despre ineficiența actului juridic, dar și politic din Rep. Moldova.” Excluderea Marinei Tauber, favorita alegătorilor din Bălți, ar putea provoca țării prejudicii de imagine electorală, consideră Țăranu.
Expertul politic Dionis Cenuşa, citat de Adevărul.md, a criticat decizia Comisiei Electorale Centrale de a propune excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi. El afirmă că PAS nu poate accepta că nu sunt capabili să obțină victorii majore la nivel local. „Tot ce face PAS îi ajută pe Şor şi alţii să se victimizeze şi să apară în calitate de „eroi”, care sunt persecutaţi de regim. CEC are alte instrumente legale pentru a o sancţiona pe Tauber/Partidul Şor, nu eliminarea din competiţie electorală”, subliniază expertul.
Pe portalul Anticorupție.md se scrie că nouă condamnare la CEDO legată de încălcarea drepturilor în stânga Nistrului semnalează problema înrolărilor în așa-numita „armată transnistreană”. Este vorba de cazul unui tânăr care s-a înrolat benevol, dar atunci când a vrut să renunțe, din motive de sănătate și pentru a-și îngriji mama, a fost plasat în izolare la comandamentul militar de la Tiraspol, se explică în articol. Potrivit avocatului Promo-LEX, Alexandru Postica, anual, mii de tineri sunt hărțuiți de către administrația locală de a se înrola în structurile militarizate ale regiunii. „Nu există nicio acțiune concludentă a autorităților de a sancționa crearea și gestionarea acestei structuri paramilitare ilegale constituite în stânga Nistrului”, a spus el.
IPN amintește că pe 2 decembrie se împlinesc 104 de la crearea Republicii Democratice Moldovenești (RDM) și a solicitat opiniile unor istorici cu privire la semnificația acestui eveniment. Opiniile istoricilor sunt împărțite, se menționează în articol. În timp ce unii consideră că RDM nu merită mare atenție din partea cetățenilor Republicii Moldova, alții pledează pentru marcarea aniversării RDM ca sărbătoare națională, se subliniază în material.
„Nu trebuie să uităm nici pentru o clipă că Republica Moldova are riscuri și amenințări militare directe”, a declarat Viorel Cibotaru, pentru postul TVС 21. În opinia sa, trebuie să luăm în considerare prezența pe teritoriul Republicii Moldova a unor trupe străine, care staționează ilegal de ani de zile. În plus, trebuie să luăm aminte de existența unor forțe comparabile cu Armata Națională, care sunt la comanda unui regim autoproclamat, consideră Cibotaru. „Principiul neutralității nu funcționează în cazul Republicii Moldova, deoarece nu este acceptat de unul dintre principalii parteneri strategici – Federația Rusă”, conchide el.
Conducerea Republicii Moldova are toată deschiderea și sprijinul Uniunii Europene, inclusiv pe segmentul parlamentar, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, citat de Jurnal.md. „Provocările, preocupările, grijile sunt aceleași, atât în Republica Moldova, cât și la nivel european: trebuie să apărăm valorile europene, să luptăm pentru o justiție puternică, să facem față situației economice, inclusiv șocului inflaționist, să asigurăm securitatea energetică, să facem față creșterii prețurilor și altor fenomene care-și au originea în afara Uniunii Europene”, afirmă europarlamentarul.