Reforma sistemului electoral este compromisă, este de părere Ștefan Gligor, director de programe al Centrului de Politici și Reforme. El face referire la opinia Comisiei de la Veneția și concluzionează că experții străini în documentul publicat au spus ferm că această reformă este nepotrivită și nu trebuie realizată. Potrivit lui Ştefan Gligor, citat de Agenția IPN, dacă inițiativa schimbării sistemului electoral va fi adoptată în a doua lectură, riscurile sunt majore pentru Republica Moldova. „Aceasta va fi o reformă care va arunca Republica Moldova înapoi cu mulți ani în termeni de democrație, de stat de drept și vom pierde respectul partenerilor externi”. Dacă sistemul electoral va fi modificat în varianta propusă de PDM și PSRM, Ştefan Gligor mai spune că este neclar cum vor fi create circumscripțiile electorale pentru regiunea din stânga Nistrului și cum vor fi reprezentați în următorul Parlament diaspora, minoritățile naționale și femeile.
La același subiect, jurnaliștii Agenției IPN au solicitat păreri mai multor analiști politici, printre care și Victor Gurău. El consideră că opinia Comisiei de la Veneția nu este scutită de influență politică majoră din partea europarlamentarilor, sugerând că unele recomandări ar fi mai puțin tehnice și mai mult politice. Potrivit lui, aspectul politic se resimte în mod special în momentul în care se spune că modificarea sistemului electoral nu este recomandată în acest moment.
Și analistul Roman Mihăeș consideră că avizul Comisiei de la Veneția chiar dacă este unul critic nu este unul negativ. Citat de IPN, analistul a declarat că unele dintre aceste critici sunt rezonabile și urmează a fi identificate soluții pentru asigurarea votului în regiunea transnistreană, în diasporă, dar și pentru a asigura reprezentarea femeilor și a minorităților naționale.
Pe de altă parte, analistul politic Ion Tăbârță a menționat că guvernarea trebuie să recurgă la îmbunătățirea sistemului electoral, dar în niciun caz în baza actualul proiect. „Dezbaterile pe marginea inițiativei (promovate de PDM și PSRM) au fost mai degrabă dezbateri de formă și mai puțin dezbateri de esență sau conținut”. Ion Tăbârță mai spune că introducere acestui sistem ar putea duce la crearea unui sistem bipartid, în care vor exista două partide mari care vor domina scena politică. Este vorba despre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, consideră analistul.
„De ce se tem Dodon și Plahotniuc de Comisia de la Veneția?”, este întrebarea la care încearcă să răspundă editorialistul George Damian într-un articol publicat de moldnova.eu. Autorul scrie că puterea Comisiei de la Veneția nu stă în sancțiuni, iar „o opinie negativă a Comisiei de la Veneția înseamnă că toate statele europene vor afla de la cel mai calificat corp posibil că ideile lui Plahotniuc și Dodon despre votul mixt din Republica Moldova nu sunt cele mai bune”. Ca urmare, scrie George Damian, fiecare guvern european va acționa în funcție de propriile interese. La fel și Uniunea Europeană își va modifica politicile față de Republica Moldova”, mai consideră George Damian.