Referendumul anti-Chirtoacă a eșuat. Ce urmează? (Vitalie Călugăreanu / report.md)

Revista presei matinale.

Referendumul anti-Chirtoacă a eșuat. Ce urmează? Vitalie Călugăreanu scrie pe portalul report.md că nu ar trebui să se aştepte cineva la revenirea liberalului Chirtoacă în fotoliul de primar. Acesta a fost ocupat, între timp, de primarul interimar milionar, Silvia Radu, „ajunsă în această funcție pe ocolite, printr-un ordin al viceprimarului Nistor Grozavu, un liberal cu dosar penal care s-a cumințit imediat ce a fost băgat, pentru câteva zile, de justiția controlată de guvernarea oligarhului Plahotniuc, în izolatorul Centrului Național Anticorupție”, precizează Călugăreanu. Jurnalistul mai scrie că actuala stare de lucruri, cu Dorin Chirtoacă suspendat și cu Silvia Radu, Nistor Grozavu si un alt viceprimar, Ruslan Codreanu în fruntea Primăriei Chișinău îi convine perfect Partidului Democrat și liderului acestuia, Vlad Plahotniuc. Tocmai pentru că nu are nici o șansă să fie restabilit în funcție, mai scrie Călugăreanu, cei din Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr îi cer lui Dorin Chirtoacă să-și anunțe, săptămâna aceasta, demisia și să plece cu demnitate. Adică să-i strice „jucăria” liderului PDM, precizează Vitalie Călugăreanu.

„După rezultatul de astăzi, capitala ajunge în mâinile Partidului Democrat și a lui Vladimir Plahotniuc, iar vina este în întregime a Maiei Sandu”, este citat de ziarulnational.md liderul fracțiunii socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban. „Să explice celor pe care îi îndemna să stea acasă”, a spus acesta imediat după închiderea secţiilor de votare. Într-un alt articol dedicat referendumului, Ziarul Naţional relatează situaţia „jenantă” prin care a trecut preşedintele Igor Dodon la secţia de votare la care a mers duminică să-şi exercite opţiunea de vot. Ajuns în fața funcționarilor electorali, şeful statului a fost întrebat dacă dorește un „buletin de vot în limba română” sau în rusă. „În limba moldovenească”, a cerut Dodon. O doamna, însă, cu tricolor românesc la mână, i-a replicat că sunt buletine doar în limba română și rusă. „De care aveți”, a răspuns jenat Igor Dodon, a luat buletinul în limba română și a votat.

Un comentariu de pe tribuna.md enumeră, sub semnătura lui Dumitru Spătaru, greșelile liberalilor care i-au adus acolo unde au ajuns astăzi. Cum a fost posibil ca formațiunea cu unul dintre cele mai stabile electorate din Moldova să se zbată acum la limita anonimatului? Acceptând, în iulie 2015, să devină din nou parte a guvernării declarate pro-europene şi ajutând apoi PD la investirea guvernului Filip, scrie autorul. Astfel, liberalii de facto au ajutat PD să fac penultimul pas spre acapararea în totalitate a statului, iar acest lucru deja nu li l-au iertat liberalilor nici măcar alegătorii lor fideli, crede Spătaru. „Stimați baroni locali, bine ați venit în lumea reală a circumscripțiilor uninominale!”, îşi intitulează acesta un alt comentariu de pe acelaşi portal. Articolul porneşte de la dezamăgirea unui fost preşedinte de raion pe care a trăit-o în momentul în care a văzut cum arată harta circumscripțiilor uninominale pentru a reliefa lacunele noii repartizări. Partidele din Moldova se gândesc întâi de toate la interesele lor, nu a liderilor locali. De ce ar fi făcut altfel acum, se întreabă autorul comentariului.