Bugetul pentru sănătate în R.Moldova, de 2,2 ori mai mic decât media în țările UE (V.Ioniță/ Radio Chișinău)

„Plahotniuc a mobilizat toate resursele pentru hărțuirea opoziției și intimidarea cetățenilor” (O.Nantoi/Cotidianul.md)

Radio Chișinău publică pe site-ul său radiochisinau.md un articol semnat de economistul Veaceslav Ioniță în Trend Hunter, potrivit căruia cheltuielile pentru ocrotirea sănătății în Republica Moldova, raportate la Produsul Intern Brut, sunt de 2,2 ori mai mici decât media din UE. Ioniță mai arată că pentru anul 2019 R. Moldova planifică să aloce pentru ocrotirea sănătății 8,8 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde de lei sunt banii acumulați și cheltuiți prin intermediul Fondului de Ocrotire a Sănătății, iar 1,3 miliarde de lei sunt alocări suplimentare din bugetul de stat pentru diverse programe și investiții. Astfel, cheltuielile pentru sănătate în anul 2019 vor constitui 4,2% din PIB, față de 4,3% în 2018, cea ce reprezintă minimul din ultimii 14 ani. În valori absolute, cheltuielile per/capita din Republica Moldova sunt de 9,5 ori mai mici decât media din UE, mai menționează economistul.

Tot pornind de la legea bugetului pentru anul viitor, trecută de prima lectură în Parlament, zdg.md relatează că în 2019 va începe construcția unui nou penitenciar al municipiului Chișinău, care va avea o capacitate de 1.536 locuri. Terenul pe care urmează a fi edificat penitenciarul se află în comuna Bubuieci, iar pentru construcția acestuia în bugetul de stat pentru 2019 au fost prevăzute aproape 160 milioane de lei. Potrivit publicației, deși lucrările de proiectare a penitenciarului au început încă în 2016, construcția propriu-zisă a acestuia va începe în 2019, urmând ca penitenciarul să fie dat în exploatare la finele anului 2021. Portalul mai precizează că construcția noului penitenciar este finanțată în proporție de 39 milioane de euro în baza unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), 1 milion de euro oferit în calitate de grant și 12 milioane de euro – din contribuția Guvernului Republicii Moldova.

Adevarul.ro care continuă să-şi informeze cititorii despre declaraţiile lui Igor Dodon din cadrul unei întrevederi la Sankt Petersburg cu moldovenii stabiliți în Federaţia Rusă, scrie că acesta s-a lăudat cu mai multe înţelegeri la care a ajuns cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, însă s-a revoltat că nu toate au efect, pe motiv că Guvernul de la Chişinău ar fi refuzat să semneze”. Printre documentele la care s-a referit Dodon ar fi un acord ce ar permite moldovenilor care muncesc legal în Rusia să primească pensie din Federaţia Rusă, atunci când aceştia se vor întoarce în Moldova. Un alt acord la care s-a referit Dodon ţine de facilitarea accesului în Federaţia Rusă a migranţilor moldoveni care au anumite restricţii de intrare pe teritoriul Rusiei. Potrivit lui, acordurile respective nu sunt semnate și nu intră în vigoare deoarece în exemplarele care le dublează pe cele în rusă este indicat că sunt scrise în „limba moldovenească”. „Guvernul R. Moldova a spus că nu va semna pentru că nu există limba moldovenească, dar există limba română. Din acest motiv nu semnează 3-4 documente – idioți!”, a spus Dodon în fața audienței.

Într-un editorial pentru cotidianul.md, Oazu Nantoi se referă inclusiv la ultima vizită a lui Igor Dodon la Moscova și menționează: „161 de mii de cetățeni moldoveni vor fi mânați în perioada electorală din Rusia în R. Moldova, în schimbul „amnistiei” pentru încălcările regimului de aflare pe teritoriul Rusiei. /.../ Tot așa cum s-a procedat pe 13 noiembrie 2016, când cei din Transnistria au fost aduși la secțiile de votare pentru ca să-l voteze pe Dodon – dar, de data aceasta, mărimea turmei urmează a fi de vreo zece ori mai mare!”. De asemenea, autorul scrie că „Plahotniuc a mobilizat toate resursele pentru hărțuirea opoziției și intimidarea cetățenilor. Continuitatea politicii Rusiei în raport cu R. Moldova este completată „organic” cu continuitatea trădărilor la Chișinău – sunt create toate precondițiile pentru ca, în baza alegerilor „libere și democratice”, iepurașul moldovenesc să se bage singur în gura șarpelui boa de la Kremlin – și asta se numește „Calea a Patra””.

Infotag.md îl citează pe directorul IPP, Arcadie Barbăroșie, care a declarat în cadrul unei mese rotunde că rezultatele alegerilor în circumscripţii nu pot fi prognozate. „Din păcate, indiferent de opinia cetățenilor, a comunității de experți și a partenerilor europeni, trebuie să acceptăm faptul că alegerile vor avea loc în baza noului sistem”, a spus el. Potrivit expertului, „în ceea ce privește votarea în circumscripţiile uninominale, trebuie să remarcăm că nu putem vorbi despre viitorii candidați din lipsă de informații. În consecință, nu putem vorbi despre afilierea politică a candidaților și, cel mai important, dacă aceasta se va schimba după alegeri, când partidele vor începe să formeze coaliții”, a spus el. Totodată, Barbăroșie a remarcat că „este puțin probabil ca mulți să voteze aşa cum vor, cum gândesc în realitate, din cauza fricii, a cărei atmosferă domnește în țară. Și acest factor poate influenţa rezultatele în primul rând în circumscripţiile uninominale”.

Mold-street.com scrie că „în ședința din 23 noiembrie 2018, Parlamentul a votat, în grabă mare, în lectură finală, proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care ar urma să fie aplicat de la 1 decembrie”. Portalul precizează, între altele, că „proiectul înaintat de Guvern a fost completat cu o serie de amendamente din partea deputaților, dar și a unor instituții de stat, astfel încât versiunea finală ce va apărea în Monitorul Oficial va arăta diferit de ceea ce şi-au propus autorii”. În articol se menționează, de exemplu, că parlamentarul democrat Demian Caraseni a cerut ajustarea proiectului în partea ce se referă la salariile funcţionarilor din administraţia UTA Gagauzia, „pentru că documentul nu ar reflecta statutul real al acestei unităţi teritorial-administrative, care a fost coborât la nivelul municipiului Bălţi”. De asemenea, Procuratura Generală „a identificat unele erori în proiect şi în plus a avertizat Guvernul şi Parlamentul că, în varianta propusă de autori, proiectul ar fi supus riscului de a fi declarat anticonstituțional în partea ce ţine de salariile din sistemul judiciar, în special fiind vorba de procurori şi judecători”, arată portalul.

În editorialul său pentru ziarulnational.md, Nicolae Negru scrie că „Sergiu Cioclea, guvernatorul BNM, întruchiparea tehnocratului cu școală europeană, și-a dat în mod surprinzător, urgent, enigmatic, demisia, lăsând în urma sa confuzie, speculații și presentimente neliniștitoare”. Potrivit autorului, „sistemul financiar-bancar e unul dintre puținele domenii lăudate de UE. Acum apare temerea că această pată luminoasă se poate stinge. Misiunea nu e îndeplinită pe deplin, dacă societatea nu află „motivele adevărate” ale plecării guvernatorului BNM”. Negru mai scrie că „în actualele circumstanțe de suspiciune generală, „motivele personale” (invocate de Cioclea pentru demisie) nu par convingătoare, dacă nu sunt explicate. Ele sună ca un verdict”.