CSM aprobă urmărirea penală a trei judecători (ZdG)

Revista presei matinale.

Pagina electronică a publicației de investigație „Ziarul de Gardă” anunță că Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererea procurorului general Eduard Harunjen cu privire la pornirea urmării penale pe numele a trei judecătoare din cinci care au fost reținuți la finele lunii trecute. Magistratele ar fi acceptat mită în valoare de două mii de euro, într-un dosar în care este implicat și un medic, care și-ar fi dorit o sentință în favoarea sa. Cazul a ajuns în atenția publică mai ales datorită magistratelor implicate, învinuite că ar fi acceptat mită. În ultimii ani, acestea au judecat cauze importante precum dosarul fostului premier Vlad Filat, al omului de afaceri Veaceslav Platon sau dosarul ce l-a vizat pe Ion Perju, polițistul acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Într-un comentariu pentru agenția de știri IPN, politologul Dionis Cenușă analizează activitatea parlamentului de la Chișinău care săptămâna trecută și-a încheiat mandatul. Ultimii doi ani, Legislativul a fost dominat de PD, scrie analistul. Pe intern, puterea politică a formațiunii s-a datorat capacității sale de dezasamblare și slăbire a ex-partenerilor (PLDM, PL) și adversarilor politici (PCRM), în primul rând, prin acțiuni de corupere. Pe extern, PDM a înregistrat un paradox – a reușit în 2016 să restabilească finanțarea din partea Uniunii Europene, ca peste doi ani, adică în prezent, să condiționeze suspendarea acesteia. Pe perioada guvernării Partidului Democrat, clasa politică din Moldova a scos în evidență capacitatea de a supraviețui condiționalitatea europeană, însă, observă Dionis Cenușă, cu prețul regresului democrației moldovenești și creării unui anti-model primejdios pentru alte state care aplică Acorduri de Asociere.

Într-un interviu pentru portalul Tribuna.md, analistul politic Corneliu Ciurea comentează sondajele de opinie lansate în ultima perioadă la Chișinău. În opinia lui, situația ar fi reflectată relativ corect – socialiștii au cu mult peste alte partide, dar nu ajung la cota de 50%, iar PAS și PDA cumulat au mai mult decât PDM. Restul partidelor se zbat pentru a trece pragul electoral. „E adevărat că alegerile în circumscripții uninominale pot schimba acest tablou în favoarea partidelor cu structuri puternice și cu acțiuni vizibile – PDM, PSRM și Partidul Șor”, observă analistul politic. Întrebat, în genere, prin ce se explică diferențele vizibile între diverse sondaje de opinie, Corneliu Ciurea a răspuns: „Parțial, prin intenții de manipulare, parțial, prin erori inerente unui sondaj care nu poate surprinde întocmai realitatea”.

Pagina electronică a Ziarului național publică un raport al Curții de Conturi, potrivit căruia activitatea Parlamentului Republicii Moldova din anul 2017 a costat bugetul de stat aproape 100 de milioane de lei. Grosul cheltuielilor – 66 de milioane – pentru remunerarea angajaților. Același raport scoate la iveală faptul că datoriile Parlamentului constituiau, la 31 decembrie 2017, peste 12,5 milioane de lei, 10,5 milioane dintre care erau datorii istorice rezultate în urma distrugerilor provocate în clădirea Legislativului în timpul protestelor violente din aprilie 2009. Potrivit Tatianei Carajeleascov, șefa Direcției administrarea veniturilor în cadrul Direcției generale auditul finanțelor publice, peste 25 de milioane de lei au fost cheltuite pentru procurarea de servicii (peste 18 milioane de lei) și bunuri pentru Parlament.

Mai mulți analiști politici comentează pentru Radio Chișinău anunțul făcut de președintele Igor Dodon, anume că cetățenii moldoveni care se află ilegal acum în Rusia și-ar putea legaliza șederea dacă se întorc în R.Moldova între 1 ianuarie și 24 februarie. În opinia analistului politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, „această acțiune a Rusiei poate fi interpretată ca un amestec în electorală, deci ca un amestec în treburile interne ale Republicii Moldova. Și alegătorii trebuie să-și facă și concluziile respective”. Scopul implicării în procesul electoral din Republica Moldova este victoria Partidului Socialiștilor la alegerile parlamentare pe care mizează Moscova, comentează și observatorul politic, Nicolae Negru. „Moscova mizează pe cartea Socialiștilor și face tot posibilul ca aceștia să câștige. Sigur că se implică și în procesul electoral din Republica Moldova. Și iată că au găsit o pârghie prin care să-i silească pe muncitorii moldoveni sin Rusia să vină acasă și să participe la alegeri”, a menționat Nicolae Negru.

Pagina dedicată editorialelor și analizelor din presăComent.md, publică câteva concluzii pe marginea Barometrului de Opinie Publică. Astfel, Barometrul scoate în evidenţă faptul că PSRM nu e doar cel mai influent partid din Moldova, ci şi faptul că are aceeaşi susţinere populară ca şi restul partidelor ce ar accede în Parlament, în caz de alegeri parlamentare, luate împreună. Adică, dacă pentru Partidul Socialiştilor ar vota 45,4%, atunci pentru Partidul Democrat – 15%, pentru Partidul Acțiune și Solidaritate – 14,7%, pentru Platforma Demnitate și Adevăr – 9,8%, iar pentru Partidul Șor – 6%. Important e şi faptul că, comparativ cu precedentul Barometru (din luna aprilie), PSRM a crescut cu 5,4% şi nu e exclus că va creşte şi în continuare. Cu alte cuvinte, PSRM poate uşor pretinde să formeze de sine stătător următoarea majoritate parlamentară.