„Ce nereguli a depistat Curtea de Conturi în rapoartele financiare ale Primăriei Orhei” (Ziarul de Gardă)

„Axa Plahotniuc-Dragnea-Orban sau de ce Moscovei îi convine perfect PD-ul” (A.Cozer/ Cotidianul)

Despre neregulile depistate de Curtea de Conturi în rapoartele financiare ale Primăriei Orhei scrie Ziarul de Gardă. Printre acestea se numără „acordarea de către Primăria Orhei a ajutorului material bănesc pentru anumite persoane care nu necesitau acest ajutor, precum și realizarea unor lucrări de reparație și amenajare la prețuri majorate”. În acest contexte, în opinia echipei de audit, rapoartele financiare ale municipiului Orhei nu prezintă o imagine corectă și fidelă, scrie Ziarul de Gardă.

Voronin spune că prin numirea în funcție a noilor judecători de la Curtea Constituțională, Artur Reşetnicov şi Corneliu Gurin, se urmăreşte chiar şi invalidarea alegerilor parlamentare, dacă democraţilor lui Vlad Plahotniuc nu le va conveni rezultatul scrutinului, scrie Iuri Botnarenco pentru Adevărul.md. „Nu observă nimeni oare că toate aceste numiri, remanieri au loc în timpul când se începe campania electorală. Şi aici totul e clar, ei acum completează Curtea Constituţională după principiul că ce nu se întâmplă la alegeri, ei trebuie să valideze aceste alegeri, aceşti membri ai CC”, a declarat Vladimir Voronin pentru Adevărul.

Despre cine a tergiversat plata îndemnizațiilor pentru copiii adoptați din Edineț scrie portalul Mold-Street. Până pe 17 decembrie, în localitățile din r. Edineț existau restanțe de aproape o lună de zile la achitarea îndemnizațiilor pentru copiii adoptați și cei luați sub tutelă / curatelă, se scrie în material. Mold-Street relatează că de vină este Consiliul Raional Edineț, dar și întreprinderea de stat Poșta Moldovei.

Cuvintele de ordine ale campaniei electorale care stă să înceapă, sunt două: polarizare și non-combat, scrie Petru Bogatu într-o opinie publicată pe portalul Deschide.md. El afirmă că oricât ar părea de paradoxal, spiritul combativ împins până la paroxism al unor jucători politici este însoțit de un defetism nemaivăzut al altor jucători. „Radicalizarea electoratului și rigorile votului uninominal favorizează concentrarea alegătorilor în jurul unor grupări politice relativ mari.” Circumscripțiile uninominale vor furniza surprize și la anunțarea rezultatelor finale, și la constituirea grupurilor parlamentare.

Ziarul Timpul a publicat un articol despre înființarea Bisericii Ucrainene, eveniment pe care-l consideră istoric. Modul în care a fost pana la urma rezolvata problema autocefaliei ucrainene, care a trenat de la prăbușirea Uniunii Sovietice, exacerbată periodic și estompată, arată că nu există nicio separare între biserică și politică, se scrie în material. Problemele bisericii sunt o componentă a politicii, iar politica este autoritatea de reglementare a vieții bisericești, se opinează în articol. „Orice biserică ortodoxă națională se definește prin relațiile cu statul său.”

Axa Plahotniuc-Dragnea-Orban sau de ce Moscovei îi convine perfect PD-ul – așa este intitulat un articol semnat de Alexandru Cozer și publicat pe site-ul Cotidianul. În opinia lui, toată mocirla în care s-a scăldat Republica Moldova în ultimii ani, din care au scăpat doar sute de mii de cetățeni cu mentalitate occidentală, stabiliți prin Europa sau America de Nord, este starea de lucruri care convine cel mai mult Kremlinului. „Corupție, justiție capturată, presă și instituții controlate, asta este Moldova anului 2018.” Un climat care nu aduce deloc cu Occidentalismul declarat de actuala putere, dar se aseamănă perfect cu felul în care decurg lucrurile în Rusia, subliniază Cozer.

Noii desemnaţi, care deţin, în prezent, posturi-cheie, își pot pierde posturile după alegerile parlamentare ca urmare a reorganizării, efectuate de noile administrații ale instituțiilor la care aceştia au fost delegaţi. de această opinia este deputatul socialist Vladimir Țurcan, citat de portalul NOI.md. Comentând recentele numiri realizate, el a subliniat că acum are loc o curățire a cadrelor şi are loc o pregătire, pentru orice eventualitate, a situaţiei când persoanele noi, desemnate pentru anumite posturi-cheie, de care multe depind, ar fi persoane de nădejde, demiterea cărora ar fi foarte dificilă.

Și, un scurt ghid despre cum să alegem un vin spumant pentru Sărbătorile de Iarnă a publicat Radio Chișinău. Recomandarea principală este studierea minuțioasă a etichetei, unde poate fi găsit minimul de informații necesare despre un vin, cum ar fi producătorul, procentul de alcool, anul în care a fost produs vinul, astfel încât consumatorul să facă o alegere informată a unui produs de calitate.