Negocieri pentru majoritate, cu gândul la anticipate (I.Chifu/Adevărul)

Ce încălcări au comis procurorii în 2018 (Ziarul de Gardă)

La Chișinău, negocieri pentru majoritate, cu gândul la anticipate, scrie Iulian Chifu într-o analiză pentru publicația Adevărul. Autorul afirmă că Republica Moldova își consumă neabătut drama faliilor introduse în societate, după ce ani buni a marșat pe două narațiuni alternative: Una relativă la relaţia Est-Vest marcată de existența în prim plan a preşedintelui Igor Dodon, ostentativ pro-rus, a doua de la ura profundă construită la nivelul partidelor pro-europene. „Pe această bază, alegerile au dat trei partide sensibil sau comparativ egale în opţiuni, dar complet nemișcabile. O dovedește imposibilitatea constituirii vreunei alianţe”, subliniază Chifu. În opinia sa, marea dezbatere pe care anticipatele tot mai probabile o ridică este cea a realismului din judecăţile partidelor politice, cu precădere a celor inflexibile, respectiv capacitatea de negociere şi compromis.

Este sau nu Republica Moldova într-o criză politică? IPN a citat mai mulți experți care răspund la această întrebare. Deocamdată, este devreme să se vorbească despre o criză politică în Republica Moldova. Politologul Ernest Vardanean a adus drept exemplu Germania, unde politicienii au purtat negocieri aproape jumătate de an și acestea s-au încheiat cu succes. „Noi nu avem o criză, dar câteva situații neplăcute, neclarități, faptul că nu se spune tot până la urmă, dar nu o criză”, spune politologul. Comentatorul politic Corneliu Ciurea susține că în Constituție scrie că președintele poate să dizolve Parlamentul după ce timp de trei luni nu este adoptată nicio lege. În opinia lui, unii comentatori spun că adevăratele negocieri nici nu au început, adică jucătorii serioși abia „se încălzesc”.

În 2018, Colegiul de disciplină și etică de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor a emis 15 hotărâri de sancționare în privința acuzatorilor de stat. În urma acestora au fost aplicate sancțiuni în privința a 12 procurori, scrie Ziarul de Gardă. Numele acuzatorilor de stat care au fost sancționați disciplinar au fost făcute publice doar în urma unei solicitări de informații jurnaliștilor. Colegiul de Disciplină și Etică a explicat numărul mic de procurori sancționați în 2018 prin posibila „disciplinare a procurorilor și respectarea de către aceștia a tuturor prevederilor stipulate în Codul de etică al procurorilor”, se mai specifică în material.

Moldova trebuie să deschidă consulate suplimentare în această țară, în special în Sankt-Petersburg, Ekaterinburg și Krasnodar pentru o soluționare mai operativă și mai eficientă a problemelor compatrioților noștri care lucrează în Rusia, consideră noul deputat ales în circumscripţia nr. 49 (Rusia), Gheorghe Para, transmite Noi.md. El a reamintit că Federația Rusă, unde lucrează mulți muncitori din Republica Moldova, este un teritoriu uriaș și compatrioții noștri lucrează peste tot, inclusiv în Siberia și Orientul Îndepărtat. „Avînd doar o singură ambasadă a Moldovei și un singur consulat la Moscova, este imposibil ca ei toţi să reuşească să beneficieze de consultările și baza juridică necesare”, a subliniat Para.

Radio Chișinău îl citează pe jurnalistul economic Vlad Bercu, care afirmă că viitorul guvern, indiferent de ce culoare politică va fi, va trebui să aibă un plan „B”, un plan anticriză. „Membrii următorului Guvern se vor confrunta cu două probleme majore, pe intern incertitudinea politică ce a cuprins ţara după alegerile parlamentare care s-ar putea agrava în cazul unor alegeri anticipate și, pe de altă parte, intrarea economiei globale într-un „declin sincronizat”, afirmă Bercu. Și prognozele privind evoluția economiei moldovenești sunt mai pesimiste, conchide jurnalistul.

Declaraţia Premierului Pavel Filip precum că, în caz de alegeri parlamentare anticipate, vom alege 61, dar nu 101 deputaţi a fost tratată cu superficialitate de politicieni şi analişti politici – o atitudine de neînțeles, dacă pornim de la premisa că preconizata schimbare poate modifica radical datele problemei în politica din Republica Moldova, se scrie într-un material de opinie publicat pe site-ul Tribuna. Asta ar duce la gândul că Filip a enunțat o idee fără a se gândi la modul practic de realizare a ei sau că guvernarea are un plan secret în acest sens, care, la această etapă, e greu de „citit”, se conchide în material.