Alegerile europarlamentare în R.Moldova - o consolare pentru „dezastrul electoral și politic de acasă” (V.Țurcanu/ Cotidianul)

Revista presei matinale de la Chișinău.

Vlad Țurcanu scrie pentru cotidianul.md despre alegerile europarlamentare din 26 mai, alegeri care nu pot fi fraudate sau anulate în Moldova aşa cum s-a întâmplat cu alte scrutine. „Participarea la alegerile europarlamentare n-ar trebui rezumată doar la o consolare slabă pentru dezastrul electoral și politic de acasă. Ar fi o nouă încercare a societății moldovenești de a-și face auzită vocea la Bruxelles, Berlin și alte capitale europene în care peste Republica Moldova a început să se aștearnă uitarea și unde am fost trecuți la categoria și alții”, notează comentatorul. „Votând pe 26 mai e ca și cum am trimite o scrisoare comună la Bruxelles pentru a aminti acolo că la Chișinău e vie speranța într-un viitor european. UE așteaptă semnale din partea societății moldovenești, ca să se întărească în convingerea că are pe cine ajuta și sprijini”, concluzionează Vlad Ţurcanu.

Analistul român Iulian Chifu vorbeşte pe deschide.md despre războiul informațional al Rusiei în alegerile euro-parlamentare. Cu două săptămâni înaintea alegerilor europene au apărut rapoarte de parcurs privind interferența Rusiei în aceste alegeri. Rezultatele studiilor au relevat nu numai îndărătnicia și încăpățânarea Rusiei de a continua aceste practici, dar și tacticile și obiectivele Rusiei în aceste demersuri: crearea și adâncirea rupturilor din cadrul UE, ponegrirea și distrugerea legitimității, dacă se poate a credibilității instituțiilor europene și naționale în statele europene, subminarea instituțiilor europene și naționale în raport cu statele și cetățenii, dar în primul rând, crearea de instrumente alternative pentru alterarea, dirijarea și influențarea deciziilor la nivel strategic în statele membre UE, notează între altele Iulian Chifu.

10 ani de Parteneriat Estic pentru Moldova – istorie de succes sau istorie de eşec” este titlul unui articol din NewsMaker.md în care analiştii comentează parcursul european al R. Moldova. „Moldova nu doar că s-a transformat din liderul Parteneriatului Estic în outsider-ul acestuia, dar a fost şi pionerul în comiterea de crime împotriva democraţiei”, notează comentatorul Alexei Tulbure. El crede că o parte din vină e şi a partenerilor europeni care vreme îndelungată nu au criticat şi taxat derapajele antidemocratice ale guvernării de la Chişinău. Pentru Moldova Parteneriatul estic a fost cea mai importantă oportunitate de dezvoltare, dar care a fost ratată, consideră expertul Vlad Kulminski. „Această poveste tristă confirmă că fără un guvern responsabil care să gândească strategic şi să conștientizeze prioritățile țării, asistența şi sprijinul din exterior vor fi în zădar”, punctează Vlad Kulminski.

Radio Chişinău comentează cu experţi decizia administraţiei transnistrene de a anula decizia de la începutul anului prin care Tiraspolul anunţa că Varnița s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova şi a declarat nule un set de acte eliberate de autoritatea publică locală din Varnița, obligând locuitorii să le perfecteze la reprezentanțele transnistrene. „Este o tactică mai veche a Tiraspolului când vădit încalcă regulile jocului ca mai apoi să se întoarcă în cadrul legal și să afirme că a fost o cedare din partea sa. În așa fel pregătesc terenul pentru cedări principiale din partea Chișinăului”, afirmă analistul Anatol Ţăranu. Expertul în securitate, Rosian Vasiloi, consideră că Guvernul de la Chișinău ar trebui să înceteze să mai negocieze cu Tiraspolul și să discute direct cu Moscova, cea care sprijină, de facto, regimul separatist din stânga Nistrului. Vasiloi şi Ţăranu l-au criticat pe reprezentantului Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană Franco Frattini pe motiv că acesta s-ar fi comportat ca un avot al regimului separatist în recenta sa vizită în R. Moldova.

„Suntem ceea ce alegem”, este titlul editorialul semnat de Vitalie Dragancea pe tribuna.md. „De fiecare dată când mergem la vot, alegem pe cineva. De obicei, votăm cu cel care cel mai convingător ne promite să ne dea totul. Nu contează de unde va lua. Noi alegem și așteptăm. Așteptăm până ne dezamăgim. Apoi alegem alt promițător-convingător și iarăşi așteptăm”, observă comentatorul. „Cei care vor schimbare, să-și amintească de legitățile matematice. Atâta timp cât termenii nu se schimbă, suma rămâne neschimbată. Ca suma să se schimbe, trebuie schimbat măcar unul din termeni. Unul din termeni sunt cei care aleg. Cu cât mai conștient vor alege, cu atât mai mare va fi impactul termenului lor asupra sumei”, conchide Vitalie Dragancea.