Moldova a devenit un exemplu de compromis între Vest și Est (V.Culminschi/ Noi.md)

Găgăuzia în Moldova „eliberată” (V.Craciun/ IPN)

În tot sistemul politic din Republica Moldova cea mai mare problemă este credibilitatea Curții Constituționale (CC), dacă nu există această credibilitate, nu se știe dacă celelalte lucruri mai contează, afirmă președintele Partidului Acțiunea Democratică, Mihai Godea, transmite Radio Chișinău. „Trebuia să existe un țap ispășitor și aceasta a fost Înalta Curte, dar a fost o mare eroare ca anume această instituție să fie în postura respectivă, indiferent cine a generat aceste situații”, spune politicianul.

„Găgăuzia în Moldova „eliberată”. Ce s-a schimbat în raport cu autonomia după 8 iunie?” – așa este intitulat articolul de analiză, semnat de Veaceslav Craciun, pentru agenția de știri IPN. Autorul opinează că pentru PAS s-a întredeschis ușa spre politica găgăuză. Dacă ei vor reuși să identifice oameni capabili la mai multe decât banala valorificare a bugetului de partid, socialiștii se vor pomeni cu o concurență serioasă în confruntarea pentru simpatiile locuitorilor autonomiei, afirmă Craciun. „Se prea poate, aceasta nu e prea bine pentru socialiști, dar cu siguranță nu e rău pentru găgăuzi”, conchide autorul.

„Ca și cea veche, noua guvernare adoptă legi ajustate la interese politice de moment”, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, cu referire la faptul că majoritatea parlamentară PSRM – „ACUM” a votat pentru trecerea SIS în subordinea lui Igor Dodon. Potrivit lui Negru, modificarea legii privind SIS răspunde „frustrărilor” lui Igor Dodon. „În condițiile când președintele R. Moldova recunoaște că este finanțat de Rusia și are legături cu serviciile secrete ruse, voturile deputaților din Blocul „ACUM” sunt, cel puțin, iresponsabile, iar „europenismul” lor duplicitar.” De asemenea, refuzul lor de a vota formarea unei comisii parlamentare care să investigheze sursele de finanțare a PSRM demonstrează iarăși că „principialitatea” lor e circumstanțială, „situațională”, consideră Negru.

În situația unei confruntări geopolitice continue a celor mai mari poli pentru sferele de influență din lume, inclusiv în spațiul post-sovietic, Moldova a devenit mai degrabă o excepție decât o regulă și un exemplu de compromis între Occident și Orient, afirmă directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Culminschi, citat de Noi.md. El a reamintit că, în întreg spațiul post-sovietic, teritoriile celor 15 foste republici sovietice, cu excepția statelor baltice, de fapt nu mai există reguli de Joc între Vest și Est și ei acționează conform principiului: cine este mai puternic, acela capătă o influență asupra dezvoltării în aceste țări.

Decizia Partidului Democrat din Moldova de a pleca de la putere a fost, fără îndoială, influențată de vizita ambasadorul SUA, Derek Hogan, la oficiul PDM. Această opinie a fost exprimată de consilierul președintelui Republicii Moldova cu privire la relațiile interetnice, Serghei Mișin, vorbind la postul de televiziune NTV-Moldova. El a menționat că, în primul rând, a influențat recunoașterea pe scară largă a noilor autorități din Moldova de către comunitatea internațională.

Portalul Curentul îl citează pe Vladimir Cebotari care consideră că alianța PSRM – Blocul ACUM nu este bucuroasă de opoziție. „Ei nu vor să audă o altă opinie, nu oferă microfonul pentru a putea adresa întrebări sau clarificări pe marginea unui proiect de lege. Proiectele nu sunt publicate, nu se respectă transparența, acestea nu au trecut prin comisiile parlamentare”, a spus Vladimir Cebotari. De asemenea, el a menționat că PDM a venit cu un proiect de lege care prevede ca fiecare copil să aibă plată lunară de la naștere până la 18 ani, dar nu a fost votat, se scrie în material.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, spune că a devenit victima unei acțiuni orchestrate, prin care s-a dorit demiterea lui, scrie portalul de știri Agora. Acesta a refuzat să menționeze cine ar sta în spatele acestei acțiuni, menționând că sunt doar presupuneri. „Eu știam că o să devin insuportabil. Eu voiam să particip la schimbarea stării lucrurilor”, a spus Morari în cadrul unui club de presă.