Imobilele de lux care i-au aparținut lui Ilan Șor au fost revândute recent (Anticorupție.md)

„Sistemul creat în jurul lui Plahotniuc nu vrea să moară și încearcă să se regrupeze” (Al.Cozer/Cotidianul)

Într-o investigație semnată de RISE Moldova se anunță că mai multe proprietăți înregistrate pe Finpar Invest SRL, companie de bază în imperiul imobiliar a lui Vladimir Plahotniuc, au fost sechestrate de oamenii legii în cadrul unui dosar pornit pentru spălare de bani. Miza în scenă a fost pusă de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale pe 26 iunie curent, la două săptămâni de la plecarea subită din țară a liderului democrat, scriu jurnaliștii. RISE Moldova a reușit să identifice câteva dintre proprietățile sechestrate. Printre ele s-ar număra hotelul de lux Nobil și studiourile în care activează posturile TV: Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3, scrie RISE.

Imobilele de lux de pe strada Lacului din Capitală, care i-au aparținut lui Ilan Șor, au fost recent revândute, scrie Mariana Colun pentru portalul Anticorupție.md. Datele de la Cadastru arată că cele patru imobile, situate pe mai multe terenuri comasate în unul singur, au fost cumpărate la 26 iunie curent de un tânăr în vârstă de 31 de ani, iar ipoteca în valoare de 3.500.000 de lei a fost stinsă. Aici a stat Ilan Șor și în arest la domiciliu, se scrie în material. În pofida acestui fapt, proprietatea de lux nu se regăseşte în lista bunurilor lui Şor puse sub sechestru.

Procurorii trebuie să fie responsabilizați pentru zădărnicirea anchetei legate de frauda bancară, consideră fostul ministru al finanțelor Veaceslav Negruța, citat de Jurnal TV. În opinia sa, aceștia au întârziat mult în punerea sechestrului pe bunurile persoanelor implicate în furtul miliardului și astfel bunurile unor persoane au fost vândute altor proprietari. Acum, statului îi va fi complicat pentru că ar putea să intre în litigiu cu noii proprietari și ar putea să aibă consecințe de ordin financiar și juridic, afirmă Negruța.

Președintele interimar al Partidului Democrat, Pavel Filip, susține că după ce și-a depus mandatul de lider al PDM, Vladimir Plahotniuc nu mai are nicio influență asupra formațiunii, transmite IPN. Totodată, fostul premier spune că în ultima perioadă în partid a existat o „verticală nefirească a puterii pentru un partid de orientare democratică”. „Dacă ar fi să vorbim despre greșeli, eu cred că atât timp cât am fost la guvernare partidul a avut o manieră mai agresivă de activitate atât față de oponenții politici, dar și ca manieră de conduită. Poate este și firesc pentru un partid care se află la guvernare, dar nu cred că acest lucru ne-a adus valoare politică”, a afirmat Pavel Filip.

Într-un editorial pentru Cotidianul, Alexandru Cozer scrie că toată această poveste cu „reformarea și democratizarea” PD-ului, Pavel Filip îndeplinește același rol pe care l-a avut și în ultimii ani. „De o sculă docilă. Un băiat cuminte și ascultător. Un „yesman” care îndeplinește ordine și cam atât”, se scrie în material. Undeva din spate se trag sfori serioase pentru a readuce PD-ul la guvernare cât mai rapid, și nu după alegeri anticipate, ci chiar în acest ciclu electoral, opinează Cozer. „Sistemul creat în jurul lui Plahotniuc nu vrea să moară și încearcă să se regrupeze, iar aici se implică inclusiv unele forțe din exterior, cele care au contribuit în toți acești ani la crearea și perpetuarea lui Plahotniuc”, conchide autorul.

Despre dubletul Irinei Vlah scrie Xenia Florea pentru portalul Noi.md. Opoziția insistă asupra faptului că alegerile din 30 iunie pentru funcția de bașcan al Găgăuziei trebuie să fie declarate nevalabile. Irina Vlah a câștigat alegerile „la limită” - prezența la urne era de 50,35%, pragul fiind de 50 la sută. Planurile democraților în regiunea găgăuză au fost dat peste cap de un factor neașteptat, dar foarte important: la începutul lui iunie la Chișinău s-a schimbat puterea. „Acum Moldova este guvernată de coaliția PSRM-Blocul ACUM, iar PDM care încă ieri părea de neînvins, se destramă și își închide oficiile”, precizează Florea.

Efectul Putin la Chișinău este forțarea ne-alinierii în flancul Estic, scrie Iulian Chifu într-un editorial pentru Deschide.md. Autorul afirmă că o mezalianță fără chei de control și fără încredere dobândită prin instrumente constituționale de contrabalansare este nu numai fragilă și imposibil de menținut, dar arată predominanța pro-rușilor. La Chișinău, cel puțin, perspectiva de a pierde cu totul balanța în zona de securitate și apărare și întărirea rolului executiv în materie a Președintelui, dublat de garanția lui Igor Dodon în alegerea Președintelui Parlamentului în persoana Zinaidei Greceanâi este premiza absolut clară a abandonării coaliției imediat ce majoritatea pro-rusă este consolidată. „Și probabil că aproape este, odată ce PDM sângerează puternic și și-a amânat cu o lună congresul”, subliniază Chifu.