Comentatorul Vitalie Dragancea de la Tribuna.md observă că deși au trecut peste șase săptămâni de când guvernul Maia Sandu a intrat în birouri, miniștrii noi-intrați nu au reușit să iasă din „atmosfera Plahotniuc”. Membrii guvernului combat și deconspiră în sudoarea frunții. În opinia autorului, oboseala de critica acidă despre Plahotniuc e aproape. „Poate Guvernul Sandu nu înțelege – oamenii salutau și salută critica acidă asupra lui Plahotniuc, pentru că sunt siguri că merită o guvernare mai bună. Adică, oamenii așteaptă o viață mai bună”, conchide Vitalie Dragancea în editorialul intitulat „Guvernul din ceruri”.
Alex Cozer analizează într-un comentariu pentru Cotidianul.md reacțiile pe care le-a provocat prim-ministrul Maia Sandu când a ținut un discurs în limba rusă, la Comrat. Autorul constată că după anii ’90 Republica Moldova a fost un adevărat câmp al luptelor geopolitice. Pe fundalul unor drapele românești, europene sau rusești, politica moldovenească a furnizat adevărați monștri, indivizi care au dus acest stat până aproape de falimentul total și care atunci când furau nu prea s-au sinchisit. Autorul e de părere că un discurs al Maiei Sandu, la Comrat, în limba rusă, a stârnit noi dezbateri în spațiul public. „Ce-ar fi câștigat Republica Moldova, Maia Sandu sau găgăuzii dacă discursul ar fi fost unul în română? Nimic. Ba din contră, ar fi creat și mai multe frustrări și noi antagonisme”, conchide Alex Cozer pentru Cotidianul.md.
Într-un comentariu pentru Radio Chișinău, jurnalistul Vlad Țurcanu a analizat decizia PDM de a amâna congresul formațiunii la care urma să fie ales un nou președinte, după ce Vladimir Plahotniuc și-a anunțat demisia, subliniind că formațiunea a intrat în derivă și nu dă semne că și-ar putea reveni foarte repede. „Mulți dintre cei care au rămas în partid, cred că și-au pierdut reflexele politice vitale, pentru că ei nu se mai pot „hrăni” singuri, după ce, o vreme îndelungată, s-au aflat la întreținerea lui Vladimir Plahotniuc. Și, practic, Pavel Filip a și recunoscut public că Vladimir Plahotniuc susținea financiar partidul”, scrie Vlad Țurcanu.
Observatorul politic Iulian Chifu vorbește într-un editorial pentru Deschide.md despre „Democrația nepracticată la Chișinău”. Autorul conchide că un democrat este un personaj pe care-l recunoști oriunde. (…) E democrat prin tot ceea ce face, prin modul în care trăiește și se raportează la cei din jur. (...) E ca la femeia însărcinată, nu există grade de comparație: nu poți fi mai însărcinată sau mai puțin însărcinată. Ori ești democrat ori nu ești. Punct. Iar principiile democratice nu sunt facultative în funcție de scop. Iată de ce, continuă Iulian Chifu, Republica Moldova nu poate să deschidă negocierile pentru intrarea în Uniunea Europeană, în primul rând pentru că democrația nu este împământenită în Republica Moldova pe deplin, că nu exersată în actul guvernării, în ieșirile publice ale liderilor și în reflexele politicienilor de toate culorile.
Igor Boțan, expertul permanent al proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat de Agenția de presă IPN, consideră că „toată lumea așteaptă din partea Uniunii Europene nu atât suport financiar, cât reguli care să permită business-ului privat din toată lumea să vină cu investiții pentru ca Republica Moldova să aibă valoare adăugată la ceea ce produce”. Expertul consideră că bunele intenții ale coaliției de guvernare față de relația cu Uniunea Europeană sunt garantate de frica guvernanților de nu repeta soarta precedentelor partide care au pornit integrarea UE și au eșuat. „Partidele care au fost la guvernare, cele 4 partide care au pornit integrarea europeană sunt într-o situație dificilă. Liderii lor, unii dintre aceștia, sunt într-o situație greu de invidiat – unul este închis, altul este fugar. Eu cred că frica de revanșă a celor care au fost la guvernare poate fi un fel de garanție”, a declarat Igor Boțan.