Republica Moldova, la 28 de ani (IPN, TVR Moldova, Radio Chișinău, Tribuna)

Vizita lui Serghei Șoigu este o umilire a suveranității statului moldovean (V.Portnikov / Timpul)

Actualmente, Republica Moldova se află la nivelul anului 1982 după valoarea Produsului Intern Brut, în prețuri comparabile, afirmă deputatul în primul Parlament Vasile Șoimaru pentru TVR Moldova. El a declarat că Republica Moldova are nevoie de mulți ani pentru a ajunge din urmă țările baltice, cu care a pornit de la același start atunci când și-au obținut independența. „Guvernul Maia Sandu „și-a început activitatea” în anul 1982”, consideră Vasile Șoimaru.

Problema fundamentală a Republicii Moldova este lipsa de identitate în calitate de coagulant pe interior, consideră politologului Anatol Țăranu, citat de agenția de știri IPN. Societatea pare dezlânată, fără un scop unic, consideră el. „Oamenii din această țară nu luptă pentru un obiectiv comun, nu există acest obiectiv comun, iar diverse pături ale acestei societăți luptă pentru diverse obiective”, a mai punctat Țăranu.

Vladimir Plahotniuc nu se mai află în Statele Unite ale Americii, el părăsind această țară la scurt timp după sosire. Cel puțin asta susține Mihail Gofman, fost angajat al CNA, care a prezentat date din registrul migrațional american, citat de portalul Cotidianul. Potrivit datelor prezentate de Gofman, Plahotniuc a sosit în SUA la 15 iunie, imediat după ce a părăsit Republica Moldova în urma schimbării de facto a puterii. El a stat însă doar două zile în SUA, ulterior părăsind această țară. Vizita sa anterioară a fost la începutul lunii mai, când Cotidianul.md a dezvăluit că Plahotniuc a plătit în jur de un milion de dolari pentru un avion de lux. Gofman susține că Plahotniuc a plecat ulterior în Marea Britanie, alături de Constantin Botnari și că cei doi s-ar afla și astăzi acolo.

„Republica Moldova nu poate fi independentă pe deplin atunci când are o armată străină pe teritoriul ei, atunci când nu are independență energetică”, a declarat premierul Maia Sandu, după ce a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, transmite Radio Chișinău. Ea a subliniat că trebuie să fie adoptate politici și să fie implementate proiecte care ne-ar asigura independența energetică și că trebuie să insistăm pe plan internațional și regional pentru ca armata Federației Ruse să fie retrasă. Referitor la declarația președintelui Igor Dodon precum că Republica Moldova nu va adera la UE, făcută pentru presa din Belarus, Maia Sandu a replicat că parcursul european este singura modalitate de dezvoltare a Republicii Moldova, de creștere a standardelor de viață, de asigurare a libertății oamenilor, a drepturilor, de asigurare a unui proces democratic autentic.

Tot Radio Chișinău l-a citat pe Alexandru Arseni, doctor în drept constituțional, deputat în Parlamentul Independenței, care a afirmat că proclamarea independenței Republicii Moldova a fost voința întregului popor, pe care deputații din Parlamentul anilor 90 a legiferat-o prin voturile lor. El remarcat că următoarele legislaturi ale Parlamentului au pierdut legătura cu poporul și au urmărit mai degrabă propriile interese, decât pe cele ale cetățenilor. „Avem un conglomerat de persoane cu interese personale și de grup și, deci, nu a fost consolidat statul, ca formațiune creată de către popor și pentru popor, că poporul a votat independența și formarea statului. S-a petrecut această ruptură între voința poporului și cei care guvernau”, a spus Alexandru Arseni.

Țara noastră nu este cu adevărat independentă în condițiile în care unele state își permit să-și facă jocurile politice, a declarat liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, citat de portalul Tribuna. În opinia sa, Ziua Independenței este cea mai importantă sărbătoare națională a Republicii Moldova. „Doar atunci Republica Moldova va fi cu adevărat independentă când fiecare cetățean din sutele de mii aflați peste hotarele țării se vor mândri că sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Atunci când sutele de mii de cetățeni vor reveni acasă, unde vor avea locuri de muncă, când pensionarii nu se vor mai gândi cum să supraviețuiască zilei de mâine”, a precizat liderul Partidul Nostru.

Ziarul de Gardă scrie că la circa un an de la „expulzarea” a șapte cetățeni turci de pe teritoriul țării și aproape trei luni de când CEDO a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor omului în acest caz, autoritățile nu au un răspuns privind cine se face vinovat și cum s-a întâmplat ca profesorii care au cerut azil să fie trimiși, cu bună-știință, la închisoare în Turcia. Avocatul care a mers la CEDO în numele a cinci cetățeni turci, a declarat că „nici în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, agentul guvernamental, statul R. Moldova nu a prezentat careva probe precum că reclamanții constituie sau au constituit un pericol pentru securitatea și ordinea publică din R. Moldova”.

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control (CUC), Ion Leahu, este de părerea că „nu ar trebui să ne sperie faptul că Rusia propune să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Colbasna din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, dat fiind faptul că distrugerea acestor muniții „nu este posibilă cu o singură cameră dotată cu echipament modern”, transmite Realitatea.md. Potrivit lui Leahu, nimicirea armamentului învechit din regiunea transnistreană ar fi posibilă doar prin semnarea unui acord interstatal, precum a fost semnat în 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă, însă nu a fost ratificat de ultima. În opinia expertului, insistența semnării unui acord militar între Republica Moldova și Rusia, pentru o perioadă de trei ani, ar trebui să ne pună în gardă.

Analistul ucrainean Vitali Portnikov, citat de ziarul Timpul, a afirmat că vizita „neoficială” a lui Serghei Șoigu în Moldova este o umilire a suveranității statului moldovean. Aceasta a fost una dintre primele consecințe reale ale creării unui guvern de coaliție al forțelor politice pro-europene conduse de premierul Maia Sandu și socialiștii pro-ruși ai președintelui Dodon, în opinia sa. Portnikov afirmă că politicienii occidentali care au negociat cu Rusia stabilizarea situației în spațiul post-sovietic, se pare că încă mai trăiesc cu iluzia că Moscova va respecta angajamentele asumate. „Acești politicieni îmi amintesc de Napoleon la Moscova, care aștepta cheile orașului, dar a primit un traversarea de lângă Berezino. Aceeași soartă îi așteaptă pe oricine care așteaptă că Kremlinul va juca după reguli. Kremlinul nu joacă după reguli. Kremlinul joacă pentru rezultat”, conchide analistul ucrainean.