Actuala reformă a justiției, în forma în care a fost propusă de noua guvernare, nu va avea sorți de izbândă, crede expertul constituțional Teodor Cîrnaţ, citat de agenţia de presă IPN. Expertul e de părere că reforma este propusă de persoane care nu au capacitatea umană și voință politică să o implementeze. „Dacă vrei să începi reforma în sistemul judecătoresc, trebuie să pornești de la organele care numesc în funcție aceste persoane. Unicul organ care numește în funcție, eliberează, promovează judecători, în conformitate cu Constituția, este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Și orice organe create de către Parlament, Guvern, în paralel cu CSM, din start subminează atribuția constituțională care este acordată CSM-ului”, afirmă Teodor Cîrnaț. Și expertul în politici publice Ștefan Gligor spune că vede fără rezultate actuala reformă a justiției propusă de noua guvernare. „Eu consideră că astăzi noi avem nevoie de reforma CSM-ului, reforma organelor CSM-ului. Toate aceste organe ale CSM trebuie să-și înceteze mandatul și să modificăm regulile și modul de organizare a alegerilor în rândul judecătorilor, să facem acest lucru transparent, pe reguli noi, să le arătăm și demonstrăm judecătorilor că ei sunt cu adevărat independenți, dar, în același timp, să cureți sistemul de oameni odioși”, consideră Ștefan Gligor.
Şeful statului Igor Dodon a declarat pentru o publicaţie germană că regiunea transnistreană trebuie să primească un statut special cu autonomie extinsă informează TV8. Analistul politic Ion Tăbîrţă susţine că reglementarea conflictului de pe Nistru nu este responsabilitatea președinției. „E una dacă am fi vorbit despre un statut pe care îl are autonomia găgăuză şi e cu totul altceva un statut special prin care R. Moldova să se transforme într-o federaţie în conformitate cu prevederile memorandumului Kozak sau un statut de confederaţie”, crede Tăbîrţă. El mai spune că fără Federaţia Rusă nu se va putea adopta nici un document de rezolvare a conflictului transnistrean. „Se va dori un statul precum cel al Chişinăului pentru Tiraspol”, mai crede Ion Tăbîrţă.
Președintele Igor Dodon ar intenționa să înlocuiască termenul de „federalizare”, care a scandalizat opinia publică din R. Moldova, cu „autonomie foarte puternică” pentru Transnistria, fiind vorba, de fapt, despre același proiect de federalizare al lui Dmitri Kozak, afirmă editorialistul Nicolae Negru citat de Ziarul Naţional. „Dodon încearcă să „vândă” societății, partenerilor de alianță în primul rând, proiectul de federalizare în redacția lui Kozak: „statut special care prevede” pentru regiunea transnistreană împuterniciri largi, legislative, executive, redistributive, în sfera politică, economică și culturală”. Probabil, după întâlnirea de zilele trecute cu Kozak, redacția a fost modificată și, de acum înainte, federalizarea se va numi „autonomie foarte puternică”. E de presupus că și „consensul internațional” a fost atins, că Berlinul și Moscova s-au înțeles cum să soluționeze conflictul în interesul Rusiei, de aceea se observă o grabă la Moscova, conform principiului bate fierul cât e cald”, consideră Nicolae Negru.
Analistul român Iulian Chifu comentează pe deschide.md. că la Chișinău, rivalitatea dintre membrii alianței PSRM-pro-rus – ACUM – pro-european a intrat în faza bătăliei pentru legitimitate externă. „Cât timp Igor Dodon bate (în continuare) cărările Moscovei, aducându-l la Chișinău pe Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu – pentru un acord militar cu Rusia… unica contrabalansare este credibilitatea occidentală a premierului Maia Sandu”, notează editorialistul. După părerea sa Maia Sandu va primi credențialele legitimității externe în vest, din Germania, UE, SUA, în timp ce Igor Dodon nu poate spera, la limită, decât la o vizită la Berlin... Și multe vizite la Moscova. „Bătălia pentru legitimitatea internațională și profilarea corectă a Maiei Sandu, sprijinul României și cel european pentru reforme pot să mențină, la limită, acest al doilea principiu component al majorității în prim plan cât se poate, chiar după alegerile locale… Menținerea guvernului pro-european de vitrină ar putea deveni obligatoriu dacă legitimitatea internațională este la premier”, consideră Iulian Chifu.
Radio Chişinău publică opinia ex-ministrului apărării Viorel Cibotaru despre un eventual acord de colaborare militară între R. Moldova şi Rusia discutat în timpul vizitei ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu la Chișinău. Moldova ar trebui să fie foarte prudentă în privința unor astfel de documente semnate cu Rusia, crede Cibotaru. „Interesele R. Moldova nu se intersectează astăzi cu interesele Federației Ruse. Cooperarea militară cu F. Rusă e mai degrabă contraproductivă decât să aducă anumite beneficii… Sunt de acord să se dezghețe anumite stări de dușmănie, de război informațional, hibrid, dar totuși sunt foarte prudent, pentru că noi nu o singură dată ne-am fript cu așteptările noastre după interacțiunile cu autoritățile ruse”, afirmă între altele Viorel Cibotaru.
Rusia, obligată de CEDO să achite despăgubiri de peste 130 de mii de euro pentru încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului, informează anticorupţie.md. este vorba de șase cauze ce țin de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană şi anume deținerea în condiții inumane și degradante, încălcarea dreptului la libertate și siguranță, a dreptului la un proces echitabil, a dreptului la un remediu efectiv și a libertății de circulație, a constat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Cum comentează ministra Justiției faptul că pedeapsa ex-premierului Vlad Filat a fost redusă după ce s-a schimbat guvernarea, citiţi în Ziarul de Gardă. Ministra Olesea Stamate, susține că este discreția instanței de judecată de a recalcula termenul pedepsei. Stamate a evitat să spună dacă este o coincidență că Filat a beneficiat de o reducere cu aproape doi ani a pedepsei după ce s-a schimbat guvernarea. „Oricine este deținut în aceste condiții inumane şi degradante, pentru că legea prevede posibilitatea de recalculare a termenului de ispășire a pedepsei, poate aplica la acest mecanism. Acest mecanism a fost aplicat nu doar în cazul lui Filat. Poate a fost aplicat în cazuri care au fost mai puțin vizibile publicului, dar el a fost aplicat”, a spus Stamate.
În economia Republicii Moldova persistă trei factori nefavorabili care împiedică dezvoltarea ţării şi nu duc la creşterea PIB-ului pe cap de locuitor, consideră expertul Veaceslav Ioniţă, citat de TVR Moldova. Este vorba de exporturile care stagnează, remitenţele în scădere, precum şi reducerea investiţiilor în imobiliare de către moldovenii care muncesc în străinătate. Ioniţă consideră că această tendinţă poate duce la creşterea deficitului balanţei comerciale, la deprecierea monedei naţionale şi, inevitabil, la sărăcirea şi mai tare a populaţiei.
Într-un editorial pe expresul.md Lucia Bacalu se întreabă ce caută pe Facebook și pe alte rețele sociale, în plină zi de muncă, funcționarii de tot rangul, conducători și „buni” manageri, plătiți din bani publici. Și nu doar caută, ci chiar pierd ore în șir, dacă e să judecăm după numărul de like-uri și comentarii pe care le fac. „Pe mine personal mă lasă perplexă ieșirile unor reprezentanții ai marii armate de funcționari și conducători de tot felul, care fac ce fac și sunt primii la comentat. Chiar nu au cu ce se ocupa pe parcursul zilei lor de muncă? Dacă nu, poate ar fi cazul să se mai revadă statele de personal, să se mai revadă numărul excesiv de instituții publice de tot felul. Atât de multă lume, care nu mai știe ce să facă de bine, s-a cuibărit pe acolo!”, conchide Lucia Bacalu.