Chișinăul „sufocat” (Ziarul de Gardă)

„Dați-ne țara înapoi!” (Vitalie Călugăreanu / Cotidianul.md)

Chișinăul sufocat – este titlul articolului de fond din ediția tipărită a „Ziarului de Gardă”. Pe câteva hectare din apropierea Stației de Epurare a Apei Uzate din Chișinău sunt stocați peste 700 mii de metri cubi de nămol, adunat pe parcursul ultimilor 12 ani. Anume acesta este una din sursele mirosului neplăcut care a pus stăpânire pe capitală. Autoarea articolului, Marina Ciobanu, scrie că duhoarea nu doar a generat revolta locuitorilor, dar și a adus în prim-plan probleme pe care autoritățile le-au redus la tăcere și anume: nerespectarea de către agenții economici a obligației legale de epurare a apei uzate pe care o varsă în sistemul de canalizare. Drept efect, de câteva zile, apa din râul Bâc, în punctul care iese din Stația de Epurare, este de culoare albă, iar sursa pigmentării acesteia nu poate fi identificată de autorități. Detalii în Ziarul de Gardă.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu își intitulează comentariul pentru Cotidianul.md – Dați-ne țara înapoi! El amintește, între altele, cât de supărați erau oamenii înainte de 2009 pe regimul Voronin. „Și atunci am crezut că ne-am luat țara înapoi. Și atunci ni s-a dat atâta libertate încât nu știam ce să mai facem cu ea – au apărut posturi noi de televiziune, presa on-line se dezvolta cu o viteză fulgerătoare, oamenii se descătușau”, observă jurnalistul, amintind că până și Vladimir Voronin a fost cercetat pentru neglijență în serviciu. Până la urmă toți sunt bine, în libertate, unii, înainte de a-și afla sentința, au ieșit la fumat și duși au fost. Și nimeni nu i-a împiedicat. Nu vrem să mai fim prostiți odată – este una dintre concluziile lui Vitalie Călugăreanu.

Ce s-a întâmplat în Republica Moldova în iunie 2019, când PDM refuza să cedeze puterea și a blocat accesul în instituțiile de stat, iar noul Guvern nu-și putea prelua atribuțiile? Sunt doar câteva întrebări la care a răspuns, într-un interviu pentru DW, Nicolae Eșanu, care era atunci secretar de stat în Ministerului Justiției de la Chișinău. Ceea ce a făcut atunci fosta guvernare a fost ilegal, este concluzia lui Nicolae Eșanu, doar că în drept nu funcționează principiul: ilegal, gata, condamnare... E nevoie de o încadrare juridică și de o soluție. Din punct de vedere politic, maia daugă juristul, e simplu să dăm apreciere - că este o uzurpare a puterii de către un guvern care nu are putere, dar de aici până la încadrarea juridică e cale lungă.

Politologul Dionis Cenușă observă într-un comentariu pe pagina sa de Facebook că printre alte priorități de reformă, precum justiția și lupta anti-corupție, Înaltul Reprezentant al UE Federica Mogherini i-a amintit Președintelui Igor Dodon, aflat în vizită la Bruxelles, că vrea „depolitizarea instituțiilor”. Deocamdată, amintește politologul, s-au văzut doar o serie de eșecuri la capitolul depolitizare - CNA, Curtea Constituționala. Se pare ca una din cerințele UE nu se prea îndeplinește de către coaliția PSRM-ACUM. „Aștept sa vad dacă politizarea reînnoita a instituțiilor va fi reflectată pe deplin și cu titlu de „îngrijorare” în raportul anual al UE privind implementarea Agendei de Asociere a UE, iar înainte de asta în declarația Consiliului de Asociere UE-Moldova”, conchide Dionis Cenușă.