Cine sunt cei 14 noi secretari de stat (Ziarul de Gardă)

„Un stat luat de la Plahotniuc și trecut sub controlul lui Dodon cu aceleași metehne nu poate fi girat la nesfârșit cu banii contribuabililor europeni” (Eugen Tomac / Deschide.md)

Republica Moldova reintră sub dominația unui regim cleptocratic și populist, controlat de președintele pro-rus Igor Dodon, notează jurnalistul Vitalie Călugăreanu în corespondența sa pentru Deutsche Welle (dw.com). „La o săptămână de la învestirea noului Guvern, partenerii externi ai Republicii Moldova nu se grăbesc cu mesajele de felicitare”, remarcă jurnalistul. Deși în discursul de învestitură Ion Chicu a pledat pentru continuarea parcursului european, primele acțiuni ale acestuia denotă contrariul. Miercuri Chicu întreprinde prima sa vizită, în calitate de premier, în afara țării şi anume la Moscova. În opinia analistului politic Dionis Cenușă, noua guvernare, controlată de Igor Dodon, nu va reuși devierea vectorului politicii externe a Republicii Moldova de la parcursul european, „ori ca să-și realizeze promisiunile sociale, Dodon are nevoie de banii europeni”. Analistul politic Anatol Țăranu consideră însă că relațiile cu Occidentul vor avea de suferit, bani de la UE vor veni condiționat, așa că Rusia va fi nevoită „să plătească” pentru „pachetul social” anunțat de Igor Dodon, în caz contrar va fi taxat dur la alegerile prezidențiale din 2020.

Deschide.md îl citează pe europarlamentarul român Eugen Tomac care afirmă că se va opune categoric acordării de asistență financiară pentru un guvern care încă își găsește inspirația în tezele sovietice. „Atât domnul Chicu, cât și Dodon trebuie să înțeleagă că vremea păcălelilor a apus. Nu vor vedea bani europeni cât timp nu vor înțelege că Acordul de Asociere la Uniunea Europeană trebuie respectat în totalitate, nu doar când le convine. Un stat luat de la Plahotniuc și trecut sub controlul lui Dodon cu aceleași metehne nu poate fi girat la nesfârșit cu banii contribuabililor europeni. De la Rusia primiți doar ordine și propagandă, nu primiți și bani?”, notează Eugen Tomac.

Pe pagina web a Ziarului de Gardă aflaţi cine sunt cei 14 noi secretari de stat, numiţi marţi de guvernul Chicu. Printre ei sunt și persoane care s-au regăsit în funcția respectivă în cadrul Guvernului Filip, însă care au fost eliberate din funcție de către Guvernul condus de Maia Sandu. Este vorba, între alţii, de Eduard Serbenco numit secretar de stat la Ministerul Justiţiei, funcţie pe care a deţinut-o până nu demult, fiind numit în 2017 de Guvernul Filip, Nelea Rusu secretar de stat la Ministerul Sănătăţii şi Vitalie Tarlev – la Ministerul Economiei.

Comentând numirile de marţi de la Guvern, fosta prim-ministră Maia Sandu a spus că acestea confirmă, o dată în plus, că PSRM și PD au convenit de ceva vreme să guverneze împreună. „Numirile la grămadă reconfirmă faptul că democrații și socialiștii puneau la cale de multă vreme demiterea Guvernului Sandu, deoarece și corupții din PD, și corupții din PSRM s-au speriat de o justiție adevărată. Dar asta deja știam cu toții. Asistăm la refacerea vechii prietenii dintre Dodon și Plahotniuc”, a notat Maia Sandu, citată de Ziarul Naţional.

„Și-a consolidat Bucureștiul influența la Chișinău prin debarcarea guvernului Maia Sandu?”, se întreabă analistul politic român Armand Goşu într-o analiză pentru revista22.ro. „E posibil ca PDM să fi obținut acordul Bucureștiului pentru demiterea guvernului ACUM, în caz contrar democrații vor fi înghițiți de socialiștii lui Dodon... Ca să se salveze, democrații nu trebuie să se lase îmbrățișați de socialiștii lui Dodon. Ca să supraviețuiască, vor trebui să negocieze cu proeuropenii de la ACUM. Un proiect politic important (și utopic, în acest moment) ar fi pregătirea unui candidat comun la viitoarele alegeri prezidențiale, din toamna 2020”, consideră analistul. După părerea sa Bucureștiul ar putea juca un rol în apropierea PDM și ACUM.

Jurnalistul Alexandru Cozer comentează pe cotidianul.md reapariția lui Vladimir Plahotniuc, cu un recent comentariu pe Facebook, după o lungă perioadă de tăcere. „Puterea de altă dată a lui Plahotniuc e o iluzie... Controlând încă cel mai mare trust media din țară, având în Parlament câțiva oameni de încredere în frunte cu Candu, gestionând în continuare anumite procese economice din țară, Plahotniuc mai are încă forță. Nici pe departe însă într-atât de multă încât să-și permită să se întoarcă în Moldova, mai ales în viitorul apropiat”, notează jurnalistul. Marele PD pe care l-a construit odată Plahotniuc s-a transformat în cel puțin trei grupuri de interese. Iar cel mai important dintre ele nu se mai află nici sub controlul său și nici al lui Filip, mai scrie Alexandru Cozer.

Unimedia.info publică opinia fostului președinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase despre expertiza Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) cu privire la reforma justiției, iniţiată de Guvernul Sandu. „Era clar de la bun început că mecanismul de evaluare extraordinară a judecătorilor este în contradicție cu Constituția, dar și cu toate standardele internaționale… În condițiile Constituției actuale, eventualele mecanisme de evaluare a judecătorilor trebuie plasate în interiorul sau sub autoritatea CSM”, explică Tănase. Reformele în justiție trebuiau începute de la CSM. „Primul pas ar fi numirea noii componențe a CSM. Al doilea pas ar fi schimbarea integrală de către CSM a componenței Colegiilor de evaluare, selecție și cel disciplinar și crearea unei noi comisii de etică. Al treilea pas ar fi schimbarea integrală a membrilor inspecției judiciare”, notează, între altele, Alexandru Tănase.

„Guvernul lui Dodon, guvernul de consilieri ai Președintelui pro-rus” este editorialul semnat pe deschide.md de analistul politic român Iulian Chifu. El notează că Dodon a ajuns deținătorul puterii depline, dar „prin dispariția lui Plahotniuc și Șor, prin retragerea din prim plan a Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase, prin dependența de PDM la vot Igor Dodon a devenit cel mai urât dintre pământeni la Chișinău”. Chifu anticipează o ieşire din arenă a lui Dodon mai rapidă decât acesta și-ar dori. „De ce ar paria Rusia pe un cal ce ar putea să șchiopăteze rău până la alegeri, în noiembrie?”, se întreabă analistul. „Cred că e o perioadă de reflecție și pentru blocul ACUM, și pentru abordările sale în politică și guvernare. Iată cum s-a pierdut, meteoric, o generație de lideri”, mai scrie, între aletele, Iulian Chifu.