De ce au fost „suspendați” procurorii care au început cercetările în dosare de rezonanță? (Anticoruptie.md)

Revista presei matinale de la Chișinău.

Anticoruptie.md numeşte „înlăturare” decizia procurorului general, Alexandru Stoianoglo, de a-l suspenda din funcţie pe șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, în legătură cu efectuarea unui control amplu la instituţia pe care acesta o conduce şi a-l detaşa, pe perioada controlului, în calitate de procuror în Secția unificarea practicii în domeniul învinuirii în instanțele de judecată. Portalul observă că decizia vine la puțin timp după ce Morari a dispus reluarea urmăririi penale privind finanțarea Partidului Socialiștilor din afara țării.

Nu trece cu vederea acest element nici corespondentul de la Chișinău al Deutsche Welle (dw.com), Vitalie Călugăreanu. El mai subliniază în relatarea dedicată temei că suspendarea lui Viorel Morari urmează declanşării, de către acesta, a investigațiilor și în alte dosare de rezonanță, soldate inclusiv cu anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională și aplicarea sechestrului pe mai multe bunuri ale acestuia. În plus, au fost pornite dosare împotriva mai multor judecători despre care s-a scris că ar fi făcut parte din casta oligarhului Plahotniuc - la domicilie acestora au fost efectuate percheziții, unii au stat și în izolator, iar "caracatița" de la compania "Metalferos" și alte firme interpuse, care deserveau fostul regim, au devenit ținta unor dosare soldate cu cel puțin 48 de percheziții.

O altă perspectivă asupra temei o conferă declaraţiile fostul procuror al municipiului Chișinău Ivan Diacov, citate de ipn.md. Diacov afirmă că Stoianoglo ar vrea, de fapt, să înlăture de la anchetarea dosarului privind frauda din sistemul bancar toţi procurorii care s-au ocupat de acest caz şi să-i înlocuiască cu oameni din afara sistemului Procuraturii, mai exact cu foști procurori. Se poartă discuții cu ei pentru a-i încadra din nou în sistemul procuraturii, a spus Ivan Diacov, care este convins că asupra noului procuror general Alexandr Stoianoglo vor exista încercări de influențe politice, însă acesta le va respinge.

Despre congresul de constituire a Partidului Acțiunii Comune Congresul Civic, ipn.md scrie că pe arena politică din Republica Moldova a apărut un nou partid de stânga. Fondatorii noii formațiunii sunt foștii deputați ai Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk și Iurie Muntean, precizează agenţia. În programul său politic, partidul își propune „schimbarea în mod rapid și radical a întregului sistem de relații publice, în care economia modernizată să fie pusă în serviciul dezvoltării umane continue”. Partidul nu are un președinte, remarcă Ipn. În Comitetul executiv al partidului au fost desemnate 17 persoane, fiecare având în responsabilitate un anumit domeniu.

Cotidianul.md reține un gând al deputatului Blocului ACUM Dumitru Alaiba, adresat premierului Ion Chicu, după ce acesta a criticat-o pe predecesoarea sa: „Vă vom hărțui până vă vom da jos”. Parlamentarul spune că, dacă Guvernul Chicu nu va primi bani din partea UE este pentru că „nu face reforme” și se axează doar „pe vorbe”, iar dificultățile pe care le are acest Executiv în discuțiile cu Ucraina și România sunt din cauza președintelui Igor Dodon. În context, deputatul îi recomandă prim-ministrului Ion Chicu să își prezinte demisia. „Veți eșua nu din cauza noastră. Din cauza lipsei de viziune de care dați dovadă. Și veți căuta vinovatul în Maia Sandu, pe când vinovatul este cel din clădirea președinției. Încetați să ne pierdeți timpul. Nu vă duce capul – mergeți în demisie. Cum am promis, vă vom urmări fiecare mișcare, vă vom hărțui până vă vom da jos”, afirmă Alaiba.

Jurnal de Chișinău (jc.md) scrie că autorul de manuale de istorie integrată în variantă comunistă, Corneliu Popovici, imediat după instalarea în fotoliul de ministru la Educație, a vorbit la Sputnik Moldova despre intenția de a schimba denumirea cursului „Istoria Universală și a Românilor”. După spusele oficialului, conținuturile actualelor manuale au multe „deficiențe”, sunt infectate de un „etnocentrism” perimat. Cu alte cuvinte, evenimentele istorice sunt tratate în aceste instrumente didactice din punctul de vedere al poporului român. Corneliu Popovici și-a argumentat decizia prin faptul că nici în România disciplina aceasta nu se mai numește „Istoria Românilor”, ci doar „Istorie”.

Media-azi.md observă că Consiliul Audiovizualului a sancționat luni, 9 decembrie, postul de televiziune Jurnal TV cu amendă de 10.000 de lei în urma unei petiții depuse de un cetățean care s-a plâns că postul a difuzat un program ce conținea limbaj licențios. În aceeași ședință, membrii CA au respins două petiții la adresa Publika TV și s-au pronunțat, cu o majoritate de voturi, împotriva amendării acestui post și a NTV Moldova pentru încălcările admise în recenta campanie electorală.

Mold-street.com a analizat de ce ajutorul social nu ajunge la cei mai săraci. Jurnaliștii pornesc de la faptul că, în ultima lună atât fostul guvern Sandu, cât și noul guvern Chicu, dar și șeful statului Igor Dodon și ministra sănătății au anunțat multiple inițiative privind alocarea de resurse pentru ajutorarea păturilor vulnerabile. „Se creează impresia că dărnicia guvernanților nu are margini. În realitate, aceste ajutoare nu sunt de natură să schimbe radical situația celor săraci. Mai mult, unele dintre aceste ajutoare frecvent nu ajung la cei care cu adevărat au nevoie”, scrie Mold-Street. Portalul concluzionează că mai eficiente pentru reducerea sărăciei ar fi măsurile de oferire gratuită a documentelor, minimizarea listei de documente necesare, după caz, și obținerea informațiilor necesare din bazele de date oficiale.

Noi.md consideră că ar exista „o întorsătură neașteptată: Ion Sturza o demască pe Maia Sandu”. Într-o perioadă scurtă de timp, fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Maiei Sandu, i-au fost smulse două măști, afirmă autorul constatării, jurnalistul Serghei Tkaci. Potrivit acestuia, eliberarea lui Filat i-a distrus imaginea liderului PAS de luptătoare împotriva corupției, iar demascarea lui Ion Sturza i-a scos masca Maiei Sandu de „reformatoare”. Despre acest lucru a scris Tkaci, menționând că, potrivit interpretării fostului premier Ion Sturza, care îi simpatizează deschis pe politicienii de orientare proeuropeană - Maia Sandu și Andrei Năstase, Alexandr Stoianoglo este de fapt o creatură a Occidentului.

Radiochisinau.md constată că finalul de săptămână a adus schimbări în politicul de la Chișinău. Octavian Țîcu a preluat șefia PUN-ului de la Anatol Șalaru, foștii comuniști Mark Tkaciuk și Iurie Munteanu au înființat un nou partid de stânga – Acțiunea Comună Congresul Civic, iar eliberarea lui Vlad Filat lasă de gândit care va fi parcursul de mai departe al liberal-democraților, după ce fostul premier fost prezent la Consiliul Național Politic al PLDM. Potrivit lui Nicolae Negru, fostul premier a trădat speranțele celor care cred în ideea europeană și până la urmă, a fost implicat în frauda bancară.

Sanatateinfo.md titrează: „Discriminator și iresponsabil, statul pune tot mai acut pe umerii noștri povara finanțării medicinei”. Portalul constată că, deja de mai bine de 20 de ani legea prevede că asigurările medicale în Republica Moldova se bazează de principii de egalitate, solidaritate și contributivitate, dar în realitate statul rămâne ani de-a rândul discreționar atunci când vine vorba de a contribui la bugetul sănătății. Pentru anul 2020 va plăti și mai puțin. Se întâmplă în condițiile în care un asigurat plătește, în medie, peste 4.100 de lei pentru o poliță medicală, dacă este angajat, și tot 4.056 de lei dacă o cumpără în sumă fixă. Statul însă plătește numai 1.540 de lei pentru cei pentru care are calitatea de asigurat, deci de trei ori mai puțin.

Ziarul de Gardă (zdg.md) reia un editorial publicat în ediția tipărită a publicației, în care Petru Grozavu spune că cea mai stupidă declarație, din câte s-au făcut în două zile de la eliberarea lui Filat este cea venită din partea președintelui Igor Dodon, care s-a declarat surprins de cele întâmplate. „Să fii președinte, să controlezi toate instituțiile de drept, de forță și de securitate în stat, să fii asistat de o rețea întreagă de agentură rusească și să te declari surprins de o decizie judecătorească care e la control special de ani de zile, e cel puțin neserios”, scrie autorul. Iar ceea ce este de luat în serios, potrivit acestuia, este declarația Maiei Sandu că guvernul pe care l-a condus nu are nimic cu această decizie și că „Igor Dodon este cel care controlează judecătorii.

Într-un editorial pentru ziarulnational.md, Nicolae Negru reține câteva știri importante din ultima vreme, „trecute nemeritat cu vederea”. Jurnalistul îl scoate în evidență pe Ambasadorul american la Chișinău, Dereck J. Hogan, care a declarat că nu a existat nicio înțelegere cu Rusia privind Republica Moldova, care să-l vizeze pe Vladimir Plahotniuc. A fost o „coincidență” faptul că Rusia li s-a alăturat, notează Nicolae Negru. „Se pare că Dodon nu a înțeles rolul Maiei Sandu în „validarea” sa pe plan internațional. L-ar fi costat mai puțin, dacă accepta ca ea să selecteze candidatul la funcția de procuror general. Din cauza ego-ului său supradimensionat și-a tăiat creanga de sub picioare. După cum a spus Vladimir Socor, Dodon ratează șansa de a deveni un politician respectat pe plan internațional. Iar Socor este un analist foarte bine informat”, conchide editorialistul.

Pe 5 și 6 decembrie, la Bratislava, Slovacia, a avut loc Reuniunea anuală a Consiliului Miniștrilor de Externe al OSCE. Victor Chirilă scrie, într-o opinie publicată tot de ziarulnational.md, că ministrul de Externe al R. Moldova a ținut un discurs – „mostră de lașitate, inconsecvență și fariseism”. Nu a solicitat Federației Ruse retragerea trupelor sale de pe teritoriul R. Moldova, i-a lipsit curajul necesar să spună clar și răspicat că aceste trupe străine nu sunt marțieni, ci trupe ruse, care trebuie să se retragă imediat și necondiționat până la soluționarea politică finală și nu după. Ministrul a renunțat şi la imperativitatea transformării misiunii de pacificare într-o misiune de observatori civili europeni cu mandat internațional, declarând, în schimb, că această transformare „ar putea fi luată în considerare” în concordanță cu soluția politică finală a conflictului transnistrean. Nu a avut curajul să spună colegilor săi din OSCE că atât timp cât trupele ruse staționează în regiunea transnistreană, nu se va întâmpla o consolidare reală a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. Ceea ce se întâmplă în prezent este o butaforie. “dle ministru de Externe, opțiunea vestică a R. Moldova nu este nicidecum un joc sau o opțiune geopolitică, ci o opțiune de valori, pentru democrație veritabilă, stat de drept, alegeri libere, pluralism politic, libertatea presei, justiție independentă, demnitate umană etc.. Prin urmare, „disocierea geopolitică” a R. Moldova pe care dumneavoastră ați declarat-o la Bratislava este un fariseism cras...”, scrie Chirilă.