Dosarul lui Ilan Șor, suspendat de instanța de la Cahul (Ziarul de Gardă)

Revista matinală a presei de la Chișinău

Radio Chișinău îl citează pe fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov, potrivit căruia revendicările de ordin economic ale producătorilor agricoli care protestează în fața Parlamentului sunt justificate. El a adus exemplul mai multor state unde fermierii au fost susținuți de autorități ca să depășească criza din agricultură, provocată de secetă și pandemie. Totodată, expertul Viorel Chivriga de la Institutul „Viitorul”, atrage atenția că lipsa stabilității pe plan legislativ îi surprinde nu numai pe agricultori, dar pe reprezentanții altor sectoare ale economiei. Acest lucru afectează modul de planificare a activităților economice, a subliniat Viorel Chivriga.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista matinală a presei de la Chișinău



Analistul politic Nicolae Negru, de la Ziarul Național, își îndreaptă atenția spre declarația fostului președinte Vladimir Voronin, care într-un răspuns lui Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, a precizat că nu l-a presat nimeni să renunțe la semnarea memorandumului Kozak și că nu regretă decizia de atunci. Ba mai mult, dacă s-ar repeta situația, Vladimir Voronin susține că ar proceda la fel, căci semnarea unui asemenea document punea în pericol independența Republicii Moldova. Fostul președinte a regretat declarația liderului de la Moscova că Occidentul l-ar fi presat pe Vladimir Voronin să renunțe la memorandum. Analistul Nicolae Negru observă că statele care nu acceptă „grija” Moscovei, sunt taxate de Kremlin ca „marionete” ale Occidentului și ale SUA, în primul rând.

Săptămânalul „Ziarul de Gardă” scrie că Curtea de Apel Cahul a suspendat examinarea dosarului lui Ilan Șor începând cu ziua de luni, 21 decembrie. Suspendarea este valabilă până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate, înaintată de către avocații acestuia. Judecătoarea care mai bine de doi ani și jumătate a examinat acest dosar, ea fiind și raportor, ar putea pleca din sistem, o cerere în acest sens urmând a fi examinată astăzi de magistrații Consiliului Superior al Magistraturii. Reporterii amintesc că Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.


Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe al Centrului pentru Politici și analize în Sănătate, dedică pe Sănătateinfo.md un amplu articol unui amendament al deputatului Sergiu Sîrbu și care ar permite plasarea pe piață internă a țigaretelor electronice în concentrație periculoasă de nicotină – 72 mg pentru 1 ml de lichid. Imaginați-vă un consumator care fumează 4 țigarete obișnuite de odată, atrage atenția Ghenadie Țurcanu. El susține că în multe țări asemenea concentrații mari de nicotină fac obiectul reglementării în domeniul farmaceutic şi al medicamentului și aceste produse, dacă sunt permise pe piață, nu pot fi eliberate fără prescripție medicală. Pentru a proteja sănătatea a populației Uniunea Europeană a stabilit o concentrație maximă de nicotină de 20 mg/ 1 ml de lichid, iar în Marea Britanie și Franța această concentrație nu depășește 18mg/1 ml.

Portalul Media-azi.md scrie că cercetările din cadrul scrutinului prezidențial din toamna acestui an arată că, pe lângă rolul de comunicare a unei informații și promovare, platformele social media au fost utilizate și pentru favorizarea vădită a unor candidați ori răspândirea falsurilor sau a mesajelor denigratoare la adresa altora. Bunăoară, potrivit datelor Mediapoint, politicienii și partidele înregistrate în cursa electorală au scos din buzunar peste 40.000 de euro pentru publicitatea pe Facebook și Instagram, în perioada 4 august - 29 octombrie 2020. În turul doi, Igor Dodon și Maia Sandu au cheltuit în total aproape 12.000 de euro pe publicitate pe Facebook. Mai multe pe Media-azi.md.