Your browser doesn’t support HTML5
Radio Chişinău relatează că opiniile observatorilor politici referitoare la guvernul propus de Natalia Gavriliță rămân împărțite. În timp ce unii opinează că această echipă a fost aleasă inclusiv pentru a asigura un proces de guvernare, alții cred că a fost mai mult o chestiune de procedură, pentru a tatona terenul în vederea declanșării alegerilor anticipate. „E posibil să fie votat acest Guvern. Deși PSRM a zis că nu va vota, dar la Dodon, la PSRM, lucrurile se schimbă în fiecare clipă”, afirmă editorialistul Nicolae Negru. Analistul politic Veaceslav Berbeca e de părerea că noua garnitură guvernamentală nu va fi votată din prima încercare. „Nu este exclus ca partidele din Parlament: Partidul Socialiștilor, Partidul Șor să vină cu propria candidatură la funcția de prim-ministru. Nu putem exclude și acest scenariu: vor formaliza această coaliție despre care se tot vorbește, ca să vină cu un candidat propriu la funcția de prim-ministru și pentru a-și sprijini interesele, având propriul Guvern”, crede Berbeca.
„Testul lui Dodon: vrabia de pe gard și fuga după doi iepuri la votarea Guvernului” este editorialul semnat pe deschide.md de analistul român Iulian Chifu. El consideră că primul vot pentru guvern va fi un test. „PSRM nu-și va asuma votul pentru guvern, dar va testa câți parlamentari votează și de câți mai e nevoie pentru a trece guvernul Maiei Sandu. În funcție de rezultat, dacă lipsesc 10-12 voturi, ar putea la al doilea vot să riște și să declare formal că PSRM nu votează guvernul, dar să indice unora dintre colegii săi să vină la vot și să susțină guvernul. Așa ar fi cu fundul în două luntrii: nici nu a votat Guvernul Maiei Sandu, nici nu se fac anticipatele și rivalul său se poate eroda până la următoarea rundă electorală”, notează analistul. Dacă însă la prima încercare de votare a guvernului vor lipsi mai multe voturi, atunci PSRM va trebui să meargă obligatoriu spre anticipate şi „să joace la risc rezultatele ce vor veni spre vară, în urma votului populației, într-un moment mai convenabil și pentru votul în diaspora, și pentru prezența la vot internă, mai puțin preocupată de pandemie”, concluzionează Iulian Chifu.
TV8.md îl citează pe fostul preşedinte, liderul comuniştilor Vladimir Voronin care afirmă că prima tentativa de votare și aprobare a Guvernului Gavriliţă va eșua, dar în a doua încercare va obţine votul de încredere al deputaților, inclusiv al socialiţtilor şi celor din partidul Şor. „Parlamentul actual nu reprezintă vocea poporului care i-a adus pe acești deputați în Parlament. Ei trebuie să plece. Partidul care înaintează Cabinetul de Miniștri nu votează, asta e rușine. Deputații, la prima etapă o să facă show, la a doua încercare, chiar dacă va fi aceeași componență, același program – aceste două partide PSRM-ȘOR o să se pună pe gânduri, pentru că ei sunt într-o situație dificilă. Și socialiștii și Șor vor vota din frică”, crede Vladimir Voronin.
Comentatorul Victor Pelin analizează în editorialul său de pe ipn.md noul program politic al PSRM şi ajunge la concluzia că acesta repetă majoritatea tezelor programatice ale formațiunii, dar conține și câteva momente originale, între care renunțarea la doctrina socialismului democratic în favoarea ideologiei conservatorismului social, aderarea la conceptul „O Europă unită de la Lisabona până la Vladivostok” şi renunţarea la ideea federalizării R. Moldova în favoarea constituirii unei confederaţii. Analizând în detaliu aceste şi alte prevederi din program Victor Pelin notează că „anunțarea schimbării ideologiei PSRM comportă riscuri majore pentru formațiune. Lipsa dezbaterilor publice pe marginea traseismului PSRM de pe stânga spectrului politic pe dreapta acestuia poate cauza confuzii majore pentru alegătorii cu viziuni de stânga… Confuzia pe care a creat-o conducerea PSRM prin adoptarea noului program politic lasă formațiunea fără potențiali parteneri politici.”
Şi Radio Chişinău a analizat cu experţi noul program politic al socialiştilor. Este unul populist și electoral, consideră analistul politic Victor Ciobanu. El menționează că PSRM preia doctrina Partidului „Edinaia Rossia” aflat la guvernare în Federația Rusă. Victor Ciobanu atrage însă atenţia că partidele din Republica Moldova, inclusiv PSRM, nu sunt doctrinare, iar doctrinele se schimbă în funcție de rezultatele și interesele electorale. Propunerea socialiştilor de a reveni în chestiunea transnistreană la Memorandului Primakov din 1997 care prevede în esență o confederație este criticată de expertul în securitate Ion Leahu. El aminteşte că acel document nu a fost ratificat de Parlament deoarece conținea un șir de prevederi extrem de controversate precum atribuirea unui număr de deputați regiunii transnistrene, membri ai Guvernului și alte împuterniciri. De fapt, este vorba de aceeași federalizare la fel ca în Memorandumul Kozak, doar că nu este pomenit acest termen, potrivit lui Ion Leahu.
Jurnaltv.md informează că fostul director al consiliului de directori al băncii rusești ”Evropeiskii express” Oleg Kuzmin a depus mărturii împotriva lui Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Renato Usatîi și a lui Ilan Șor. Bancherul rus și-a recunoscut integral vina în dosarul spălării de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul sistemului bancar moldovenesc și a semnat o înțelegere cu acuzarea. În articol sunt inserate reacţiile celor vizaţi. Potrivit lui Renato Usatîi, fostul bancher rus ar fi făcut mărturii pe numele lui pentru a se răzbuna, după ce în 2011 a făcut dezvăluiri despre schemele controlate de persoane ale căror nume sunt destul de sonore în Federația Rusă. Șeful formațiunii Partidul Nostru spune că mărturiile lui Kuzmin nu sunt bazate pe fapte reale. „Cu părere de rău, așa sunt construite organele de drept din Federația Rusă. Dacă nu depui mărturii pe numele cuiva, nu ai nicio șansă la o judecată corectă. Astfel de mărturii îți oferă posibilitatea la o procedură mai simplificată, dar și posibilitatea de a reduce din anii de pușcărie”, afirmă omul de afaceri Veaceslav Platon. Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Vlad Roșca, a spus că nu comentează acuzațiile, care nu vizează dosarul clientului său. Jurnaliştii precizează că nu au reuşit să obţină o reacție de la Ilan Șor.