Cine va prelua diplomaţia moldovenească: Leancă sau Lupu? (Dumitru Spătaru/tribuna.md)

Bradul „politic” de Crăciun (Ziarul de Gardă).

Guvernul de la Chișinău a pregătit un plan de soluționare a conflictului transnistrean – asta a scris publicația rusă Kommersant în două articole, publicate miercuri, 29 noiembrie, și vineri, 1 decembrie, articole semnate de Vladimir Soloviov şi reproduse pe Newsmaker.md. În ambele cazuri, autorul insistă că textul planului a fost elaborat de directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, și analistul român Iulian Chifu, fiind redactat de vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, și ambasadorul Ion Stăvilă. Moldnova.eu, însă, publică un articol în care atât Iulian Chifu, cât şi Igor Munteanu au negat cu vehemență că sunt autorii unei viziuni pe care Guvernul o va prezenta în calitate de document. Mai mult, cei doi suspectează publicațiile rusolingve de rele-intenții, din moment ce nici unul dintre cei doi nu a fost contactat pentru a se expune pe marginea subiectului. Concluzia autorului de la moldnova.eu e că ar fi vorba despre o dezinformare.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Dionis Cenuşă, analistul de la Expert Grup, formulează câteva concluzii după publicarea memorandumului de înţelegere privind asistenţa macrofinanciară a UE promisă Chişinăului cu cele 28 de condiţii. Atat Parlamentul European, cat si Consiliul UE (adica guvernele nationale ale statelor UE), au adoptat decizia pentru a acorda asistenta Moldovei, deci Parlamentul European nu mai poate interveni decât numai sa insiste pe respectarea celor 28 de condiţii şi a condiţiilor politice, in caz contrar cerând suspendarea sa anularea asistenţei, crede Cenuşă. Asistența va depinde, in mod prioritar, de îndeplinirea de către Moldova a angajamentelor fata de FMI, mai crede analistul. Un prognostic personal al acestuia e că UE va acorda cel puţin o tranşă din asistenţa macrofinaciară, iar autorităţile vor depune eforturi considerabile ca să obţină asta întrucât în joc e influenţa politica a democraţilor si a lui Vladimir Plahotniuc dupa 2019.

Brad „politic” de Crăciun: Silvia Radu îi acuză pe liberali de eșec și cumpără un pom din sectorul Botanica. Astfel scrie “Ziarul de Gardă” despre povestea pe marginea căreia s-a făcut mult haz de necaz pe reţele în acest weekend, după ce bradul adus de primărie din Ucraina şi instalat în dimineața zilei de 2 decembrie în PMAN era aproape lipsit de crengi. Supravegheat de polițiști și șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Livii Baziuc, un alt brad, tăiat din curtea unei grădinițe din sectorul Botanica al capitalei, a fost transportat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) şi instalat acolo sub monitorizarea primarului interimar, Silvia Radu. Detaliile întâmplării şi reacţiile la ea le găsiţi în „Ziarul de Gardă”.

Cine va prelua diplomaţia moldovenească: Leancă sau Lupu?, este titlul unui editorial semnat de Dumitru Spătaru pe tribuna.md. Întrebarea ar avea relevanţă, se arată în articol, în contextul preconizatelor remanieri guvernamentale anunţate pentru a doua jumătate a lunii curente. Autorul de la tribuna.md afirmă că plecarea lui Andrei Galbur din fruntea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene e decisă deja. Mutarea ar avea drept scop să redreseze relaţia actualei guvernări cu Uniunea Europeană.

În context apar numele lui Iurie Leancă şi Marian Lupu, persoane care ar fi reuşit să-şi facă o mulţime de relaţii utile în Uniunea Europeană, pretinde autorul. Venirea lui Iurie Leancă sau a lui Marian Lupu în fruntea diplomaţiei moldoveneşti va însemna şi noi posibilităţi de creştere a imaginii şi ratingului acestora, iar aceasta îi poate aduce pe noi poziţii în politica moldovenească. Întrebarea este: de creşterea ratingului cui are nevoie mai mult puterea la acest moment? A lui Iurie Leancă sau a lui Marian Lupu?