Frattini „merge în mod evident pe mâna Moscovei” (Nicolae Negru/Ziarul Național)

CEC un „Atentat asupra democrației” (Maia Sandu/Ziarul Național; Alina Russu/Ziarul de Gardă).

La 1 martie, reprezentantul special al președinției italiene a OSCE Franco Frattini a acordat, la Moscova, un interviu postului propagandistic RT. Ascultându-l, Nicolae Negru de la ziarulnational.md a avut impresia că Frattini vorbește în numele prietenului său, Serghei Lavrov. „Crede cineva că e posibil să te referi azi la starea Ucrainei, la sancțiunile aplicate Rusiei de UE, fără să menționezi vreodată despre ocuparea Crimeei și războiul pornit de Rusia împotriva „poporului frățesc” ucrainean?, se întreabă retoric autorul în comentariul său. Frattini a reușit această performanță! Și nu e de mirare că și problema transnistreană Frattini o vede ca un propagandist rus, adaugă el. Negru crede că Frattini „merge în mod evident pe mâna Moscovei”, care condiționează retragerea trupelor sale cu soluționarea problemei transnistrene, în pofida angajamentului de la summitul OSCE din 1999, în Istanbul, care nu prevedea o asemenea condiție. Comentatorul le reproşează autorităţilor de la Chişinău că nu au reacţionat. Mai remarcă interviul pe care Franco Frattini l-a oferit ulterior Europei Libere. „Dintr-odată, și-a amintit niște lucruri, care îi lipseau din cap în momentul discuției cu RT. Posibil, și-a „amintit”, fiindcă vorbea în fața unui auditoriu mai bine informat, decât cel al RT”, scrie Negru.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

În fine, concluzia lui e că dorința de „progres” a lui Frattini, ca și a predecesorilor săi german și austriac, prezintă un pericol pentru Republica Moldova, pentru că asigură o legalizare tiptilă a statului transnistrean autoproclamat. Pericolul e cu atât mai mare, cu cât „coordonatorul executiv” ar putea fi tentat să-și rezolve problema relațiilor sale cu Rusia, dar și cu Occidentul prin concesii generoase în fața Tiraspolului, observă Negru şi se întreabă: „Acesta să fi fost motivul demiterii lui George Balan?”

Tot pe ziarulnational.md apare o reacţie a liderei PAS, Maia Sandu, la refuzul repetat al CEC de a înregistra grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt: „Atentat asupra democrației”, spune despre această decizie lidera Partidului Acțiune și Solidaritate. Comisia Electorală Centrală și-ar fi demonstrat încă o dată obediența față de regimul Plahotniuc, beneficiarul principal al sistemului electoral mixt, mai spune Maia Sandu.

Un articol amplu pe aceeaşi temă publică zdg.md. Articolul este intitulat „Deja Vu la CEC” şi conţine argumentele Alinei Russu, preşedinta CEC şi raportor privind cererea grupului de inițiativă, argumente cu care aceasta a propus respingerea cererii de înregistrare a grupului. Șefa CEC a invocat o hotărâre a Curții Constituționale din iulie 2017 și prevederea legală care stipulează că cu un an înainte de organizarea alegerilor nu poate fi schimbat sistemul de vot. Alţi membri ai CEC, printre ei Vladimir Şarban, Sergiu Gurduza şi Vasile Gafton au contestat în şedinţa aceste motive, găsindu-le neîntemeiate, acuzându-şi totodată colega de lipsă de transparenţă.

Jurnaliştii de la newsmaker.md au vorbit cu mai mulţi experţi despre demisia lui Alexandru Tănase din funcţia de ministru al justiţiei după difuzarea în presă a unei convorbiri telefonice a acestuia cu Veaceslav Platon veche de trei ani. Câteva constatări ale acestora: este puțin probabil ca Tănase să se întoarcă în politică sau serviciul public în viitorul apropiat; plecarea lui Tănase ar fi „un semnal prost pentru putere și liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, pentru că oamenii ar putea începe să se îndoiască că e atotputernic; probabil ar mai exista şi alte interceptări compromiţătoare la adresa lui Tănase, iar plecarea sa a urmărit să le stăvilească; cel mai probabil Tănase a plecat nu din proprie iniţiativă, ci a fost „rugat” să plece ca să nu pună sub lovitură PD şi guvernul controlat de acest partid.