Controlul mixt moldo-ucrainean pe segmentul de frontieră ce revine regiunii transnistrene este subiectul unui editorial semnat de Igor Volnițchi, pentru portalul Tribuna.md. Autorul este de părere că aceste acțiuni ar putea contribui la curmarea contrabandei și ar putea fi un pas important în vederea soluționării problemei transnistrene. Analistul politic afirmă că nu este întâmplătoare întrevederea conducerii de vârf a Republicii Moldova cu reprezentanții actorilor internaţionali implicaţi în procesul de negocieri 5+2 și nici expulzarea celor cinci diplomaţi ruşi din Moldova în ajun: „e o dovadă a mizei enorme” pe care o are acest „joc”, a conchis Volnițchi.
Your browser doesn’t support HTML5
Tonul deliberat amenințător al lui Igor Dodon este de inspirație rusească, apreciază analistul politic Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. Prin declarațiile sale, Igor Dodon arată că pentru el și partidul său contează mai mult interesele Federației Ruse decât cele ale Republicii Moldova, atenționează fostul consilier prezidențial. După părerea lui Țurcanu, Republica Moldova nu ar trebui să manifeste o precauție excesivă față de Moscova, atâta timp cât raporturile comerciale cu Federația Rusă sunt minime.
„Geopolitica lui Putin. Ce este Heartlandul pentru care luptă Rusia” – așa este intitulat fragmentul dintr-o carte în curs de apariție scrisă de Ovidiu Raețchi. Pe blogul său de pe site-ul Adevărul.ro scrie că Putin gândeşte în termenii sistemului securizator rus: „acest sistem are tendinţa naturală de a propune soluţiile cele mai ofensive, considerându-se prin definiţie „încercuit”, vulnerabil, atacat.” Raețchi afirmă că cel mai important spaţiu militar european al următorului secol este cel cuprins între Sevastopol, Odesa, Chişinău, Constanţa, Varşovia şi Riga. Asta dacă Rusia alege în continuare să se considere un adversar al civilizației Occidentale, creştin-democrate, și nu o parte a acesteia.
Despre proiectul de relansare economică propus de Alexei Kudrin, fost ministru al Finanțelor și consilierul economic liberal al lui Putin, scrie Iulian Chifu, într-un editorial publicat pe portalul Deschide.md. Autorul afirmă că acesta presupune tăieri masive la nivelul cheltuielilor militare pentru a investi în dezvoltare economică. După părerea lui Chifu, situația economică internă a Rusiei amenință să afecteze profund susținerea publicului pentru actuala conducere a Rusiei, în ciuda mecanismelor represive puse la punct.
O radiografie a serviciilor sociale realizată de Mariana Iațco de la IDIS Viitorul este publicată pe portalul Civic.md. Datele unui studiu tematic elaborat de experții institutului arată că acest sistem are încă multe deficienţe şi incoerenţe: „Guvernul Republicii Moldova trebuie să-şi sporească eforturile politicile sale în domeniul social să fie implementate, iar serviciile sociale să fie dezvoltate şi prestate calitativ până la cea mai mică comunitate.”
Despre apărătorii patriei scrie editorialistul Dan Nicu pentru ziarul Timpul. Autorul face o paralelă dintre protestele din centrul Bucureștiului din luna februarie și manifestațiile din Piața Adunării Naționale de la Chișinău și spune că fiind prezent la ambele evenimente, s-a simțit ca acasă pe ambele maluri ale Prutului: „Atunci a fost momentul meu de schimbare a modului în care-i vedeam pe românii născuți în Țară.”