„Energia care finanțează separatismul” – așa este intitulat un articol publicat pe Deutsche Welle. Jurnalistul Simion Ciochină scrie că autoritățile din Republica Moldova au micșorat importurile energiei electrice din Ucraina și vor cumpăra curentul de la o companie rusă, finanțând indirect regimul de la Tiraspol. După părerea autorului, guvernanții moldoveni au demonstrat de multe ori indiferență în rezolvarea problemei energetice și căutarea unor piețe alternative: „Lipsa acțiunilor politicienilor moldoveni a generat riscuri de securitate energetică a țării, iar dependența de anumiți furnizori ar putea declanșa crize fără precedent.”
Your browser doesn’t support HTML5
Într-un articol de opinie publicat în ziarul de expresie rusă Moldavskie Vedomosti, expertul Dumitru Barbalat scrie despre Centrul pentru Reforme de pe lângă Cancelaria de Stat. Directorul centrului, fostul președinte al CEC, Iurie Ciocan, va fi nevoit să răspundă pentru consecințele păguboase ale reformelor promovate de instituția pe care o conduce. Un exemplu ar fi lichidarea serviciilor juridice ale unor instituții de stat cu mai puțin de 100 de angajați. Acești reformatori sunt puși în funcție de văzul lumii, ca să promoveze interese de partid, conchide Barbalat.
În editorialul publicat pe portalul Tribuna.md, politologul Igor Volnițchi scrie despre posibilele permutări pe arena politică, despre care s-ar fi vorbit într-un cerc restrâns. După părerea lui, prim-ministrul Pavel Filip s-ar vedea în scaunul primarului capitalei, iar locul său ca șef al executivului ar putea fi ocupat de liderul democraților Vlad Plahotniuc: „activismul Premierului în soluționarea problemelor capitalei a „coincis” în mod straniu cu vidul de putere ce s-a creat la cârma Primăriei capitalei”. Volnițchi afirmă că aceste „coincidențe” nu pot fi trecute cu vederea.
Editorialistul portalului Deschide.md, Alexandru Vakulovski, scrie despre limba rusă și statutul acesteia în societate, cu ocazia zilei poetului rus Aleksandr Pușkin care a avut loc în ajun. Autorul s-a arătat derutat de vocile care ar apărea periodic, spunând că limba rusă ar fi neglijată, că nu i se acordă importanța cuvenită: „Frustrarea ruşilor propagandişti vine de la faptul că limba rusă nu mai e una „de rasă”, de „nivel superior”, ci e o limbă străină obişnuită pe care tinerii nu o mai cunosc atât de bine, dar nici nu suferă din cauza asta.”
„Soarta regiunii transnistrene este hotărâtă fără implicarea Tiraspolului”, afirmă Svetlana Gamova de la publicația rusă Nezavisimaia Gazeta. Potrivit articolului, Tiraspolul ar fi îngrijorat că autoritățile de la Chișinău elaborează nou plan de reglementare a conflictului transnistrean fără să-i consulte. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a declarat pentru publicația rusă: dacă documentul nu va fi coordonat: „poporul transnistrean”, acesta va rămâne unul declarativ.