După ce președintele Dodon a anunțat că una din vizitele sale următoare va fi în Iran, iar fostul ambasador moldovean în SUA, Igor Munteanu, avertiza într-un interviu la postul nostru de radio că asta ar putea să împingă Republica Moldova pe lista de sancțiuni speciale, plasând-o printre țările care sponsorizează instabilitatea și destabilizarea ordinii internaționale, tema a ajuns şi în presă română. Răzvan Voncu publică un articol intitulat „Dodon la Teheran” pe pagina de bloguri a ziarului adevarul.md.
Your browser doesn’t support HTML5
Potrivit lui, prin prezenţa sa la Teheran, președintele Igor Dodon angajează Republica Moldova într-o direcţie foarte periculoasă. Angajamentul respectiv, crede Voncu, este cu atât mai grav, cu cât el este doar de paradă: în mod obiectiv, beneficiile economice, pentru Chişinău, ale unei relaţii politice cu Teheranul, sunt zero. Autorul consideră că Parlamentul de la Chişinău trebuie să-l ia la întrebări pe Igor Dodon referitor la această vizită, deoarece prin Acordul de asociere la UE, Republica Moldova a dat asigurări că se îndreaptă către valorile democratice occidentale.
Columnistul Iulian Chifu continuă să comenteze pe deschide.md episodul cu Dmitri Rogozin și noua lui încercare de tranzitare a spațiului aerian al României, deși are interdicție în acest sens. Acum, Chișinăul ar trebui să solicite Moscovei retragerea lui Dmitri Rogozin din calitatea de co-președinte al Comisiei interguvernamentale mixte ruso-moldovenești și să-i ceară, în același timp, președintelui rus Vladimir Putin, să-l retragă pe Rogozin din postura de trimis special pentru conflictul nistrean, crede analistul. Acesta mai scrie că la un interval rezonabil, autoritățile de la Chișinău îl pot declara pe Dmitri Rogozin şi persona non grata în Republica Moldova pe baza propriilor afirmații că a tras împotriva voluntarilor, polițiștilor și trupele care apărau la acel moment noul stat independent RM, în 1991-1992.
Nicolae Negru comentează şi el într-un editorial publicat pe site-ul ziarulnational.md întoarcerea vicepremierului rus Dmitri Rogozin din drum spre Republica Moldova şi mitingul de protest de duminică împotriva sistemului electoral mixt. Printr-o ironie a sorții, „o guvernare „hibridă”, democrato-comunistă”, considerată a fi rusofilă în majoritatea ei, întreprinde în ultima vreme un șir de acțiuni dureroase, dar necesare, care nu plac deloc Moscovei, scrie el. Întâmplarea a eclipsat întrucâtva protestul împotriva sistemului mixt , iar ideea că Bucureștiul i-a întins astfel lui Plahotniuc o mână pentru a influența cumva atitudinea Bruxelles-ului în chestiunea schimbării sistemului electoral nu pare lipsită de sens, crede Negru. O altă idee a lui e că amânarea protestelor față de sistemul electoral mixt până la data de 17 septembrie poate să acumuleze mai multă energie protestatară, iar, pe de altă parte, să dispară acuitatea sentimentului protestatar, cetățenii obișnuindu-se cu ideea noului sistem electoral mixt.
Politologul Dionis Cenușa scrie în comentariul său tradițional de la început de săptămână pe pagina web a agenției IPN (ipn.md) că o posibilă revizuire a Acordului de Asociere Republica Moldova-UE, sugerată de PPE și ALDE, ar putea deveni „sursa unor calamități serioase pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.” Expertul politic observă că deși cerința va ținti PDM, printre victimele colaterale s-ar putea numără vectorul european al țării. Pe de altă parte, stoparea tuturor finanțărilor oferite de UE ar deveni o lovitură puternică atât pentru legitimitatea PDM, cât și pentru întregul proces de reforme, cel din urmă fiind păgubos pentru obiectivele UE în Republica Moldova. Înăsprirea condiționalităților și înghețarea asistenței macro-financiare ar trebui să prevaleze în topul opțiunilor UE, este de părere Dionis Cenușa. Politologul este de părere că, oricum, votul mixt trebuie penalizat, iar UE se simte obligată să identifice modalitățile optimale pentru a veni cu un răspuns proporțional la acțiunile PDM.
Comentatorul politic și jurnalistul Igor Volnițchi scrie într-un editorial publicat pe portalul tribuna.md că declarațiile publice ale majorității deputaților îl fac să creadă că ei trăiesc pe o altă planetă, iar oamenilor simpli pe alta. Autorul consideră desprinse de realitate câteva declaraţii făcute de exponenți ai majorității parlamentare, printre care aceea că în scurt timp ţara noastră va depune cerere de aderare la UE. „Alo, psihbolniţa! Unde ne integraţi voi şi ce succese aveţi, dacă cei de conduc UE ne spun clar că statul RM alunecă spre dictatură”, scrie Igor Volnițchi.