O perspectivă distinctă asupra rostului şi izvoarelor tensiunilor recente moldo-ruse aruncă pe pagina sa de Facebook fostul premier moldovean, acum om de afaceri în România, Ion Sturza. „O furtună perfectă” numeşte fostul premier criza moldo-rusă, care a așternut o perdea groasă de fum pe ceea ce real astăzi contează, reforma sistemului electoral și reactia dură a Occidentului, dar si recuperarea milardului furat. A devenit deja o „tradiție”, explică în continuare Sturza, ca orice apropiere de elucidarea circumstanțelor furtului miliardului să se stopeze printr-o criză majoră politica, de exemplu schimbarea a minim trei guverne din 2014 până astăzi.
Your browser doesn’t support HTML5
Suntem iarăşi într-un punct critic, crede fostul premier, pentru că se apropie raportul de progres a investigațiilor Kroll si elaborarea măsurilor de recuperare a prejudiciilor. Succesul acestei etape depinde în mare măsură de colaborarea cu jurisdictiile străine, unde au fost transferati banii. În condiţiile în care pilonul de bază al investigațiilor formale rămâne Federația Rusă, în băncile căreia au fost „plasate” depozite de 11 miliarde de lei, în ce măsură vor colabora autoritătile rusești in investigații si recuperare? Se întreabă fostul premier. Sugestia, astfel, e că aceasta criza cu Rusia, indiferent de faptul cine si cum a declansat-o, a venit la momentul potrivit.
Comentatorul politic Petru Bogatu stăruie într-un editorial publicat pe portalul deschide.md pe criticile la adresa preşedintelui Igor Dodon. „Un suicid politic la vârf care a trecut neobservat” este titlul articolui. Bogatu se referă la promisiunile „negândite” ale şefului statului de a decora separatiștii, coroborate cu etalarea înverșunată a amiciției sale cu Rogozin. Deşi nu există sondaje pentru luna iulie, impresia lui Bogatu e că aceste promisiuni i-au erodat puternic la Dodon bazinul electoral. Concluzia lui Bogatu e că preşedintele se aseamănă pe zi ce trece tot mai mult cu un toacă-gură neputincios. Se stropșește la toată lumea, dar nu poate face nimic. Dar Bogatu mai crede că Igor Dodon ar putea să fie implicat de strategii Kremlinului în pregătirea unei lovituri de stat în R. Moldova. Ca să nu se întâmple asta, Bogatu sugerează să nu i se permită reconectarea la aparatele rusești. În opinia jurnalistului, războiul psihologic moldo-rus se va înteți progresiv pe măsura apropierii alegerilor parlamentare din 2018.
Silviu Tănase scrie într-un editorial intitulat „Începutul sfârșitului pentru Dodon” de pe site-ul ziarului Timpul (timpul.md) că după votul comun PDM-PSRM pentru adoptarea sistemului electoral mixt, mișcare în care democrații au obținut ce-au vrut, PSRM-ul a primit două lovituri. Editorialistul scrie că prima lovitură a fost decizia CC prin care „referendumul lui Dodon a fost aruncat la gunoi”, iar a doua lovitură a fost declararea lui Dmitri Rogozin persoana non grata și „anularea „măsurilor” de sărbătorire a ocupației RM alături de ruși și separatiști.”
Dumitru Spătaru scrie pe tribuna.md că Republica Moldova ar fi în pragul unui nou război politic, care poate izbucni în orice moment, iar o decizie în acest sens ar putea să fie luată în exterior. Autorul editorialului explică că situaţia e de aşa natură că Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc ar putea fi „împinşi din spate” să pornească un război real unul împotriva altuia. „Vlad Plahotniuc – de americani, iar Igor Dodon – de ruşi. Relaţiile ruso-americane s-au deteriorat vizibil în ultima vreme şi au ajuns chiar în fază de ostilitate avansată după decizia SUA de a introduce noi sancţiuni în raport cu Rusia şi după decizia Rusiei de a reduce semnificativ prezenţa diplomatică americană pe teritoriul său”, observă Dumitru Spătaru.