„În Moldova, România, cum își va așterne, așa se va trezi” – afirmă editorialistul Vitalie Ciobanu într-un interviu pentru revista românească Cațavencii.ro. În opinia lui, cetățenii au asociat orientarea pro-europeană, clamată de guvernanții actuali, cu mafia, corupția, devalizările masive din sectorul bancar, cu lipsa dezvoltării și a protecției sociale: „În realitate, Moldova are nevoie nu de mai puțină, ci de mai multă Europă, are nevoie de stat de drept, de justiție independentă, de libertate de expresie, de anticorupție”. Ciobanu consideră că mai e nevoie să se limiteze propaganda de la televiziunile ruse, care demonizează Uniunea Europeană, Statele Unite și NATO.
Your browser doesn’t support HTML5
Se strânge lațul la gâtul Rusiei, iar odată cu asta și la gâtul celor care-i reprezintă interesele pe la noi și prin zona noastră, scrie istoricul Octavian Țîcu într-o analiză pentru ziarul Timpul. El afirmă că sancțiunile contra Federației Ruse impuse de Congresul Statelor Unite sunt importante și pentru Republica Moldova, deoarece odată cu definirea politicilor americane față de Rusia, pentru Moscova începe o perioadă complicată în care nu prea o să-i pese de ce se întâmplă în RM. Țîcu afirmă că acum suntem într-un context internațional extrem de favorabil, și că nu trebuie să se rateze oportunitatea pentru desprindere definitivă de spațiul euroasiatic.
Analistul politic Igor Volnițchi scrie într-un editorial pentru portalul Tribuna că președintele Igor Dodon reprezintă un mare pericol pentru actuala guvernare, în pofida faptului că se zvonește că acesta ar fi într-un parteneriat politic neoficial cu Vlad Plahotniuc. Logica lucrurilor arată însă că Plahotniuc încă nu este gata să aplice o lovitură președintelui, deși nu este satisfăcut de poziția și perspectivele lui Dodon, afirmă autorul. Volnițchi mai spune că Dodon ar putea juca un rol important în scenariile marilor puteri în raport cu regiunea în care se află Ucraina şi Republica Moldova.
Decizia cabinetului Filip, de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, este una curajoasă și care evident va avea urmări, însă acestea nu vor fi excepționale, scrie jurnalistul Victor Nichituș pe blogul său. Autorul afirmă că noul reprezentant al președintelui Federației Ruse pentru regiunea transnistreană va fi o persoană de prim rang, cu o încărcătură politică puternică care-i să îi poată oferi posibilitatea de a negocia atât la Chișinău, cât și la Kiev. Între timp, Rusia e ocupată de sancțiunile impuse de Statele Unite, care sunt percepute de Kremlin ca fiind foarte grave.
Pedepsirea Moldovei pentru situația cu Rogozin ar fi în defavoarea Rusiei, scrie jurnalistul Serghei Klimovski pentru portalul ucrainean Obozrevatel. Kremlinul demult încearcă să seducă moldovenii cu promisiunile de a le cumpăra merele și vinul, dar cu condiția că vor asculta de Rusia și cu timpul vor reveni în imperiu, subliniază autorul. „Din cauza lui Rogozin, Moscova a ajuns într-o situație jenantă, amenințau cu pedepse care însă nu s-au adeverit”. De asta, scrie Klimovski, Rusia mizează pe propaganda în regiunile post-sovietice ca să-și mențină influența.