„[…] Evacuarea bazei militare (ruse) este posibilă doar prin soluționarea politică a conflictului”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, citat de publicația Adevărul. Președintele țării și comandantul suprem al Forțelor Armate a comentat astfel solicitarea Guvernului RM către ONU de a include pe agenda Adunării Generale subiectul retragerii trupelor ruse din Transnistria. Dodon dă de înțeles că autoritățile nu au făcut înde-ajuns de mult pentru a restabili relațiile de încredere dintre ambele maluri ale Nistrului.
Your browser doesn’t support HTML5
Despre moratoriul pe dezbateri geopolitice propus de Președintele Igor Dodon scrie politologul Dionis Cenușă pe pagina sa de Facebook. Autorul afirmă că Dodon a câștigat funcția de Președinte pentru că „a folosit la greu tematica geopolitică”, iar socialiștii au viitor ca partid politic „doar dacă folosesc geopolitica”. Cenușă mai menționează că o datorie indispensabilă a clasei politice este să sprijine discuțiile consistente care merita atenție, în detrimentul unor banalități politice lipsite de sens.
Se vorbește mult despre polarizarea societății din R. Moldova, fără a se spune explicit care sunt subiectele care o divizează, afirmă Silviu Tănase într-un editorial pentru ziarul Timpul. Autorul scrie că țara are nevoie urgentă de modernizare: „Această modernizare este imposibilă fără a aranja la locul lor doctrinele, pe care le aleg oamenii.” Atâta timp cât vom vota partide pretinse de stânga (în realitate, partide proruse, românofobe, tradiționaliste de extremă dreapta) este greu de imaginat o revoluție socială în RM, menționează jurnalistul.
Despre teroarea istoriei care paralizează Republica Moldova scrie George Damian într-un editorial pentru portalul MoldNova. Jurnalistul afirmă că moldovenii, găgăuzii și transnistrenii se țin de mână și tremură de frica românilor: „Biciul asupririi românești a lăsat urme adânci pe spinările acestor oameni, urme care se transmit genetic din generație în generație”. Pe un ton ironic, Damian scrie că „rușii, cu siguranță, vor reveni și-i vor mângâia pe cefe […] și apoi totul va fi bine.” Iar „cârnațul va fi din nou 2 ruble și pâinea 16 kopeici”, conchide autorul.
Are oare nevoie Moldova de imn, drapel și stemă noi? – se întreabă Vladislav Bordeianu într-o analiză publicată pe site-ul Noi.md. Autorul meditează asupra unei sugestii de schimbare a atributelor de stat și oferă perspectivele mai multor experți. Unul dintre argumentele pro ar fi că simbolurile de stat ale Republicii Moldova au fost adoptate în perioada crizei de sistem, de asta trebuie modificate. Vocile contra susțin că aceste declarații au menirea să distragă atenția poporului de la „stomacul gol” și să se gândească la atributele puterii.
Portalul Deschide.md publică un articol semnat de scriitorul Alexandru Vakulovski despre manifestațiile dedicate lui Alexie Mateevici, organizate de Uniunea Scriitorilor. La eveniment a fost prezent și președintele Uniunii, Arcadie Suceveanu, care este citat de autor cu cuvintele: „Politicienii moldoveni serbează limba română ca pe o limbă moartă”. Acesta a fost nemulțumit de faptul că nu s-a prezentat nici înalt demnitar. Vakulovski afirmă că nici nu și-ar fi vrut să fie prezentă vreo personalitate politică. „Motivul e simplu: mi s-ar fi făcut greaţă”, scrie autorul.