Mold-street.md dă detalii despre percheziţiile de luni de la una din celel mai mari companii imobiliare din Republica Moldova, Pro-Imobil. Procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) afirmă că firma imobiliară ar efectua importante tranzacţii imobiliare, nereflectate însă în activitatea contabilă a sa. Compania este acuzată de evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari. Procurorii mai spun că firma ar avea peste 80 de agenţi imobiliari angajaţi loa negru, cu salarii neoficiale de aproape 3 mii de euro. Prejudiciul calculat de procurori ar fi de 5 milioane de lei, aceasta fiind suma impozitelor care nu au ajuns în vistieria statului.
Reacţia companiei este difuzată de newsmaker.md. „Suntem gata să colaborăm cu organele de drept”, a spus conducerea companiei Pro-Imobil într-un comunicat în care se sugerează totuşi că agenţia ar avea motive să bănuiască că în spatele acestor acţiuni ale organelor de drept ar sta interese ascunse, pe care firma nu le precizează.
Your browser doesn’t support HTML5
Ziarulnational.md citează un interviu acordat Financial Times de reprezentantul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker. Declaraţia care a atras atenţia publicaţiei este că Rusia încearcă să „înghețe” conflictul din Donbas, la fel ca în Transnistria. Relațiile dintre SUA și Rusia vor „șchiopăta” dacă nu se va găsi o soluție pentru Ucraina, mai spune Kurt Volker citat de ziarul national. „Relațiile dintre Rusia și Statele Unite sunt importante, dar problema ucraineană le afectează”, a continuat el. Volker, care a subliniat că Rusia trebuie să respecte acordurile de la Minsk. În plus, el a menționat că Rusia pare că Potrivit diplomatului, Federația Rusă plătește deja, urmare a sancţiunilor, pentru încearcarea să „înghețe” conflictul din Donbas. „Și sincer, în timp, situația se va înrăutăți, nu se va îmbunătăți”, a mai spus Volker. „Situația în care relațiile diplomatice, relațiile economice cu Rusia sunt înghețate nu este, desigur, ceea ce își dorește Rusia. Eu cred că ea ar trebui să facă o alegere”, a adăugat reprezentantul special. Kurt Volker susține că conflictul armat din Donbas „se înrăutățește și va continua să se înrăutățească, dacă nu se face nimic”.
„Moldova la 26 de ani de Independență – haos, corupție, sărăcie, stratageme și demagogie”. Astfel se intitulează corespondenţa pentru DW semnată de jurnalistul Vitalie Călugăreanu. Au adus artiști și piloți (pentru acrobații aeriene) din România ca să atragă tinerii la manifestații, scrie el, după care i-au hrănit cu muzica rusească până după miezul nopții. Așa au organizat, duminică, autoritățile moldovene manifestațiile dedicate împlinirii a 26 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Despre faptul că la concertul organizat la Chișinău vor cânta interpreți din Rusia s-a aflat cu câteva ore înainte ca aceștia să intre în scenă, mai pretinde Vitalie Călugăreanu. El scrie că în schimb, s-a anunțat că anul acesta moldovenii vor sărbători Independența alături de trupa „Holograf” din România și Smiley. Fanii acestora din Republica Moldova s-au adunat în număr mare în centrul Chișinăului. Numai că după recitalul scurt al interpreților români, în scenă au urcat „surprizele” serii: interpreții ruși Polina Gagarina, Nikolay Baskov și Dmitry Malikov. Călugăreanu precizează că concertul din Piața Marii Adunări Naționale (acolo unde, în urmă cu 26 de ani, cetățenii au dobândit Independența de URSS) a fost organizat de Guvern, cu sprijinul unei fundații ce aparține oligarhului Vlad Plahotniuc, personaj politic despre care presa de la Chișinău scrie că și-ar fi subordonat în totalitate instituțiile statului.
Portalul ava.md publică un demers al Congresului comunităţilor ruse de la Chişinău către preşedintelel rus, Vladmir Putin, demers în care membrii congresului îşi cer scuze de la liderul de la Kremlin pentru cererea autorităţilor moldovene legată de retragerea soldaţilor ruşi din regiunea transnsitreană şi declararea lui Dmitri Rogozin drept indezirabil pe teritoriul R. Moldova. „Soldatul rus a fost mereu garantul securităţii noastre aici”, se arată în scrisoare. De aceea suntem categoric împotriva retragerii armatei ruse, cât timp conflictual transnistrean nu este rezolvat, se mai spune în demers.