Răzvan Voncu scrie în adevarul.md că președintele Igor Dodon „nu există în afara teritoriului Republicii Moldova” și că preşedintele României nu se va întâlni niciodată cu „omul de paie al lui Plahotniuc” deoarece a atacat România cu diferite ocazii. Analistul politic român notează despre vizitele în străinătate ale lui Igor Dodon că acesta făcut o vizită la Budapesta şi una la Bruxelles – prima invitaţie, pe care UE o adresează oricărui nou şef de stat membru său asociat, care „a fost şi ultima.” „/…/ Moscova, poate şi Minsk, apoi Tshinvali, Suhumi şi iar Tiraspol. Cam ăsta e orizontul „european” al preşedintelui de pe Bâc”, punctează Răzvan Voncu.
Your browser doesn’t support HTML5
Comentatorul politic, Petru Bogatu critică într-un editorial publicat pe deschide.md ceea ce numeşte „declarațiile antiunioniste” și „antiromânești” ale Maiei Sandu, lidera PAS. Acestea „au picat ca un trăsnet”, scrie el. Cuvintele Maiei Sandu ar fi ajuns de pomină, crede Bogatu, tocmai pentru că, ieșind din gura unui politician școlit în Occident și curtat de popularii europeni, nu s-ar deosebi de afirmațiile făcute anterior pe aceeași temă de agrarianul Dumitru Moțpan, comunistul Vladimir Voronin și socialistul Igor Dodon. În opinia analistului, prin declarațiile că unirea Republicii Moldova cu România ar fi „nerealistă”, „liderul PAS a făcut greșeala vieții sale politice”, iar „în urma acestui incident politic, și-a pierdut o parte dintre susținătorii unioniști.”
Xenia Florea notează într-un comentariu publicat pe portalul noi.md că intrarea lui Peter Michalko în funcția de şef al Delegaţiei UE în Republica Moldova are loc într-o perioadă complicată pentru relațiile bilaterale, care, în opinia unor experți, se află la cel mai jos nivel din ultimii ani. Xenia Florea susține, cu referire la experți, că ambasadorului Michalko îi va fi mai greu să activeze decât i-a fost predecesorului său, Pirkka Tapiola, care a fost numit în funcție în perioada „romantismului moldo-european.”
În lista priorităţilor pe care ar trebui să se axeze Peter Michalko, susține autoarea, pe primele poziţii se află evaluarea îndeplinirii de către Chişinău a „condiţiilor politice prealabile” în schimbul asistenţei financiare din partea UE pentru Republica Moldova. De la Peter Michalko se aşteaptă mai multe acţiuni și pe direcţia transnistreană, și în acest sens nu este vorba doar de reglementarea politică conflictului.
Dumitru Spătaru subliniază într-un editorial publicat pe tribuna.md că unicul aliat al președintelui Igor Dodon în disputele cu guvernarea este alegătorul. Igor Dodon, în opinia comentatorului, ar fi conștient de asta şi vorbeşte tot mai des despre protestele pe care intenţionează să le demareze şi care ar urma să culmineze cu o mare adunare naţională. Preşedintele continuă să fie cel mai popular politician din Moldova, iar PSRM, formaţiune pe care a condus-o până a deveni şef al statului – cel mai popular partid și acest fapt, spune Dumitru Spătaru, îi permite lui Igor Dodon să mizeze pe un larg sprijin popular în lupta pe care se pare că e decis să o dea guvernării.
Nicolae Negru scrie în editorialul său din ziarulnational.md că după protestul de duminică al PPDA și PAS se poate trage o linie: judecând după numărul protestatarilor, problema schimbării sistemului electoral și-a epuizat potențialul protestatar și nu mai este o pârghie suficient de puternică în lupta împotriva guvernării. Nicolae Negru opinează că nici Bruxelles-ul nu se poate opune sistemului mixt mai mult decât cetățenii R. Moldova, iar protestul de duminică a fost important din acest punct de vedere. „/…/ Fixați pe anularea sistemului electoral mixt, liderii protestelor riscă să rateze alte probleme importante pentru alegători, inclusiv furtul miliardului”, avertizează Negru. El opinează că ar fi mai rațional ca opoziția să înceapă pregătirile către alegerile parlamentare viitoare.