Alegerile pentru primăria Chișinăului în actualitatea presei (Tribuna, IPN, Timpul)

Disfuncțiunile Legii privind accesul la informațiile publice (Mariana Rață/Media-Azi).

Accesul la informație „se mută” în judecată, scrie jurnalista Mariana Rață, într-un comentariu publicat de portalul Media-Azi. De vreo trei ani autoritățile moldovenești par să fie preocupate de gândul cum să restricționeze acum, în stil care să pară „cât mai democratic”, accesul la informațiile publice, menționează autoarea. Jurnalista consideră că scuza pe care au găsit-o e grija pentru datele cu caracter personal, teama pentru secretul de stat și cel comercial: „cred că Legea privind accesul la informație va începe să funcționeze atunci când cel puțin una dintre verigile puterii va înțelege importanța acesteia.”

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Natalia Sergheev

Silvia Radu va avea o poziție mult mai avantajoasă în aceste alegeri decât ceilalți pretendenți la fotoliul de Primar, scrie Dumitru Spătaru într-un comentariu pentru portalul Tribuna. În opinia lui, ea deja este asociată puternic cu Primăria, dat fiind postura sa de Primar interimar, iar la alegeri, în mod camuflat, cel mai probabil va lucra enormul aparat administrativ din capitală. „Deja la această etapă se poate de spus că Silvia Radu va încerca să facă ceea ce nu a mai făcut nimeni până la ea – să culeagă voturi de pe toate segmentele de electorat din capitală.” Spătaru adaugă că această „poziţie de caracatiţă”, care încearcă să-şi bage tentaculele peste tot, nu va da numaidecât rezultatul scontat.

Implicarea unor instituții de stat în acțiuni de binefacere cu tentă electorală, în ajunul sărbătorilor pascale, înseamnă discreditarea acestor instituții, consideră Valentin Dolganiuc, membru al Platformei Civice Demnitate și Adevăr, citat de agenția de știri IPN. El mai spune că în ultima perioadă cetățenii Republicii Moldova au fost privați de încă o instituție – Biserica. „Dacă și-au permis deja să intre și în Biserică și să pună mâna cu hapca pe ea Dodon și cu Plahotniuc, au spurcat Biserica”, spune membrul Platformei civice referindu-se la faptul că la aducerea Focului haric au fost implicați unii politicieni.

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală? – se întreabă retoric Moni Stănilă, într-un editorial pentru ziarul Timpul. Autoarea scrie că la alegerile locale lupta nu va fi pentru oraș, ci pentru singura funcție care poate face valuri în Parlament, fără să facă parte din Parlament: „Suntem într-o situație deplorabilă: avem o mulțime de candidați, dar nici unul care să trezească încrederea în oameni.”

Voronin a comis un gest nechibzuit, grotesc, refuzând să țină un moment de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, ucis în protestele din 7 aprilie 2009, scrie Nicolae Negru într-o opinie publicată de Ziarul Național. Analistul consideră că în ultima vreme liderul PCRM pare confuz, eratic în acțiunile sale: „PCRM a anunțat că va boicota alegerea unui nou primar al Municipiului Chișinău. […] boicotul îi favorizează pe principalii lor concurenți, socialiștii.” Să fie întâmplător acest fapt?, conchide Negru.

Andrei Năstase are o mare dilemă: are nevoie de voturile unioniștilor din Chișinău, dar nu poate să se afișeze ca unionist, scrie George Damian, într-un comentariu publicat pe portalul MoldNova. Autorul scrie că bietul Andrei Năstase vorbește în aluzii, că nu are nevoie să-l învețe nimeni să fie român, că vine dintr-o familie ai cărei membri au votat Declarația de Independență – orice, dar să nu spună că și-ar dori Unirea: „cu cârligul națiunii civice înfipt în buză, trebuie să dea din coadă și să dovedească ceva la alegerile pentru primăria Chișinăului.”