„Ucraina – scut cu probleme și interese” (Oazu Nantoi/Cotidianul)

Suspendarea repetată a lui Igor Dodon (Vitalie Călugăreanu/Deutsche Welle).

Pe Cotidianul.md apar concomitent avertismente sumbre a doi analişti privind planurile autorităţilor de la Chişinău legate de regiunea transnistreană şi, implicit efecte asupra unei crize alăturate, cea ucraineană. Unul din ei, Dan Dungaciu, afirmă că „Chişinăul înjunghie Kievul sub oblăduirea Moscovei”. El se referă la două semne date de „binomul Plahotniuc-Dodon”: abandonarea de către primul a proiectului pro-european şi solicitarea, din partea celuilalt, a unui referendum privind Transnistria. Conform expertului de la București, „sincronicitatea este evidentă”, iar demersurile ar fi „în oglindă”: miza ultimă a Binomului este una geopolitică/strategică, estomparea „proiectului european“ şi pregătirea coaliţiei „patriotice“ PDM (Plahotniuc) – Partidul Socialiştilor (Dodon) – „independenţi“ după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în perspectiva „soluţionării“ chestiunii transnistrene în termeni ruseşti, respectiv „statut special“ pentru Transnistria. Mai pe scurt, transnistrizarea R. Moldova şi mutarea influenţei directe şi explicite ruseşti la frontiera României, a NATO şi a UE“.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Al doilea comentariu, intitulat „Ucraina – scut cu probleme și interese” este semnat de Oazu Nantoi. „Dacă între Republica Moldova și Rusia n-ar fi existat Ucraina, atunci noi, cu elanul nostru cam mămăligos de renaștere națională, demult am fi redevenit o gubernie ordinară în componența Imperiului ruso-putinist. În special, aceasta se referă la primăvara tumultoasă din 2014 din Ucraina, când regimul lui Putin, după anexarea Crimeei, a încercat să realizeze proiectul ”Novorossia”, scrie Nantoi. Avertismentul analistului e că acum, urmând planurile lui Putin, Republica Moldova riscă să devină „un poligon pentru ”soluționarea pașnică” a conflictelor, impusă ulterior Ucrainei epuizate în regiunile Donețk și Lugansk. Și vice versa – Ucraina slăbită și demoralizată va înceta să fie scut pentru noi, cei care nu prețuim pacea, nu conștientizăm riscurile și nu suntem capabili să profităm de libertatea nemeritată de a ne consolida propria țară”. Ce l-a alertat pe Nantoi e, la fel ca în cazul lui Dungaciu, decizia PD de a deveni partid „pro-Moldova”. „Reconstituie cortina de fier de-a lungul Prutului, iar cetățenii Republicii Moldova percep propria țară ca pe o navă naufragiată, de pe care trebuie să evadeze cu orice preț”, explică el.

Într-un articol despre suspendarea repetată a lui Igor Dodon, Vitalie Călugăreanu pe dw.com merge, cu ajutorul unor experţi, dincolo de faptele propriu-zise şi afirmă: între guvernarea PD și șeful statului ar funcționa o înțelegere tacită, urmărindu-se transformarea lui Igor Dodon în victimă, pentru a putea plusa electoral la alegerile parlamentare din februarie 2019, Dodon fiind liderul de facto al PSRM, el anunțând deja că va fi cap de listă electorală a partidului pe care îl controlează. Ulterior, PD și socialiștii lui Dodon se vor reîntâlni în Parlament și vor încerca să-și mențină puterea, această cârdășie explicând și reacția cuminte a președintelui la multiplele suspendări din partea guvernării. Democrații au avut posibilitatea să-l suspende pe Dodon și să convoace cetățenii la referendum în ianuarie 2017, mai scrie Călugăreanu, atunci când liberalii au inițiat procedura de suspendare din funcție a președintelui după ce acesta l-a felicitat, la Tighina, pe șeful grupării separatiste de la Tiraspol cu ocazia victoriei la „alegerile prezidențiale” din autoproclamata republică moldovenească nistreană, nerecunoscute oficial de nimeni. Inițiativa a eșuat, nefiind susținută de majoritatea parlamentară, aminteşte autorul.

Pe Zdg.md a apărut încă de ieri o amplă investigaţie intitulată „Daruri” pentru procurorii care îmi verifică activitatea”. Autorul, Victor Moşneag, a descoperit schema după care administraţia publică locală din oraşul Codru, municipiul Chişinău, a oferit terenuri care valorează câteva zeci de mii de euro familiilor a doi foşti şefi ai Procuraturii sectorului Centru, instituţie abilitată să examineze legalitatea activităţii autorităţii publice locale. Terenurile au fost oferite gratuit după ce câte un membru al familiilor celor doi acuzatori de stat şi-au făcut vize de reşedinţă în imobilele unui consilier local de la Codru. Cei doi şefi de la procuratură sunt Nicolae Geru, care a deţinut funcţia de procuror-şef al Procuraturii Centru, municipiul Chişinău, în perioada 2006-2017. În februarie 2017, acesta a fost delegat în funcţia de procuror-şef al Procuraturii Dubăsari. Iar celălalt e Ion Dulgheru, care a fost adjunctul lui Nicolae Geru în anii 2010-2017, iar acum este procuror în cadrul Procuraturii Chişinău, acolo unde activează şi fratele său, Andrei Dulgheru. În articol se mai precizează că, conform competenţelor teritoriale, Procuratura Centru din mun. Chişinău a fost instituţia abilitată prin lege să examineze plângerile cetăţenilor de la Codru, inclusiv cele care vizează administraţia publică locală.