Privatizarea controversată a companiei Air Moldova (Expert-Grup/IPN)

Occupy Guguţă, o mișcare a tinerilor și un „laborator” de proteste (Cristian Doroftei/Jurnal de Chișinău).

Într-o notă critică despre privatizarea companiei Air Moldova, Centrul Analitic Independent Expert-Grup suspectează că operatorul naţional intenționat a fost gestionat ineficient, cu scopul aducerii acestuia în prag de faliment pentru a fi privatizat la preț redus, informează agenția de presă IPN. Experţii mai sugerează că operatorul naţional a fost vândut la un preţ simbolic. „Nu există nimic care să arate că a fost efectuată o evaluare independentă și care să confirme faptul că valoarea de 50 de milioane de lei este una justă pentru o companie de calibrul Air Moldova”. În analiză se mai spune că prin această privatizare nu s-a urmărit alimentarea interesului investitorilor. Iar compania care a câştigat concursul are un capital social subscris de 500 de mii de lei şi nu e limpede dacă aceasta deține resursele necesare pentru stingerea datoriilor de peste 1 miliard de lei acumulate de Air Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Alla Ceapai

IPN îl citează la acelaşi subiect pe expertul Veaceslav Negruţă, fost ministru al finanţelor. Privatizarea companiei de stat Air Moldova este un element al procesului de legalizare a mijloacelor financiare fraudate din sistemul bancar, prin amnistierea capitalurilor, susţine Negruţă. El nu exclude că Blue Air, companie românească anunțată ca participantă la procesul de privatizare, să fie folosită doar ca imagine. În opinia lui, datoriile companiei aeriene au fost umflate de către grupuri de interese care sunt reprezentate în cadrul companiei ce a câştigat concursul de privatizare. „Eu nu exclud că noi vorbim de două buzunare, dar e vorba de două buzunare care aparțin aceleiași perechi de pantaloni”, a notat Veaceslav Negruță.

Ziarul de Gardă publică o investigaţie despre visul lui Ilan Shor de a deschide benzinării duty-free, vis ce a devenit realitate în urma unui concurs de circumstanțe dubioase. Amendamentul care a facilitat modificarea legislației a fost propus de deputatul neafiliat Vladimir Cernat şi a fost votat în lipsa unei expertize anticorupţie, fără un aviz al Guvernului şi fără dezbateri în plenul legislativului. Legea a fost promulgată de preşedintele Dodon fără ca acesta să-i cunoască esenţa, se mai spune în articol. La aproape o lună după ce promulgase legalizarea business-ului cu produse petroliere în regim duty-free, Dodon zicea că nu a văzut proiectul şi că acesta ar facilita contrabanda. Între timp Ilan Shor condamnat în dosarul fraudei bancare pregătea terenul pentru lansarea afacerii. Experţii susţin că benzinăriile duty-free reprezintă un pericol pentru viitorul european şi economia ţării.

Jurnal de Chişinău publică un interviu cu unul din activiştii mişcării civice Occupy Guguţă, Cristian Doroftei. El spune că unul din scopurile mişcării este cel de a instaura un control civic asupra activităţilor politice ce au loc în ţară. „Am hotărât că trebuie să avem o mişcare a tinerilor şi trebuie să creăm un „laborator” de proteste, prin care să arătăm oamenilor că poţi protesta nu neapărat prin a fi reprezentat de un partid, prin a ieşi doar în piaţă şi a scanda nişte lozinci demult incapabile să activizeze masele”, explică activistul. El mai precizează că Occupy Guguţă este o mişcare politică, dar nepartinică. „Nu suntem reprezentaţi de niciun partid. Şi credem că fiecare cetăţean ar trebui să-şi dea interesul pentru subiectele politice şi să se implice în viaţa politică din acest stat”, mai afirmă Cristian Doroftei trecând în revistă şi intimidările la adresa mişcării.

Report.md publică o investigație despre afacerile cu mame surogat, aflate în atenția Procuraturi militare a Ucrainei. Este vorba despre o clinică din Ucraina, creată de „cetățeni moldoveni care, concomitent, dețin și cetățenia Germaniei”. Prețurile sunt piperate pe piața mamelor de închiriat pe durata sarcinii, dar cuplurile ce nu pot avea copii în mod natural fac acest sacrificiu pentru a avea bebelușii la care visează. De cele mai multe ori, femeile care acceptă să-și închirieze pântecul sunt sărace, fără studii. O sarcină purtată pentru alții le poate asigura existența pentru mai mulți ani. Articolul mai precizează că legislația ucraineană este cea mai permisivă din Europa în privința mamelor surogat. Maternitatea surogat fiind interzisă în Moldova și România. În 2012, în Parlamentul de la Chișinău au avut loc dezbateri aprinse asupra unui proiect de legalizare a „maternității de substituție”, care a fost respins. Iar din 2013 activităile de surogat sunt pedepsite penal în Moldova.

„„Stânga” religioasă şi oligarhică a lui Dodon este copilul lui Putin”, notează Dorin Duşceac, într-un editorial publicat pe timpul.md. El analizează evoluţia stângii politice din Moldova şi constată că transformările ideologice ale stângii au început din timpul guvernării comuniste şi au fost preluate de socialiştii lui Dodon. „Pentru câștigarea fidelității electoratului prorus nu există nicio altă metodă decât preluarea și implementarea la nivel local a liniei promovate de Kremlin. Chiar dacă nici conservatismul religios, nici capitalismul oligarhic și nici discursul identitar moldovenist nu prea au nimic în comun cu conceptele socialismului”, notează autorul. După părerea sa, singur element de bază al doctrinei marxiste pe care a păstrat-o stânga e „luptă de clasă”. „Acest lucru îl practică deja de ani buni și PSRM-ul lui Igor Dodon, provocând mereu societatea la sciziune internă, dezbinând în permanență... Dodon ştie prea bine că într-o societate liniștită nici „socialismul” său și nici putinismul nu au nici o șansă”, concluzionează Dorin Duşceac.

Institutul pentru Politici şi Reforme Europene semnează o analiză, citată de civic.md, despre „iluzia progresului în soluționarea conflictului transnistrean și capcanele războiului proxi rus în Republica Moldova”. Autorul studiului, expertul Dumitru Mînzărari, consideră că procesul de negocieri a devenit un act ceremonial… care de fapt păstrează status quo-ul, iar acesta este un indicator de succes defectuos. „Prezentând agresiunea sa proxi în Moldova drept un conflict intern, Rusia se izolează de presiuni și menține costuri ușor de mânuit, permițându-i să susțină conflictul în continuare. Iar regimul de la Tiraspol, din cauza dependenței sale de Rusia și prezenței militarilor ruși în regiune, are mereu mai mult de pierdut dacă merge împotriva Moscovei”, concluzionează Dumitru Mînzărari.