Portalul Anticorupție.md îl citează pe purtătorul de cuvânt al PPE și europarlamentarul român Siegfried Mureșan care a declarat într-un interviu pentru Balkan Insight că Republica Moldova trece printr-o perioadă nefastă privind standardele democratice și încălcarea deliberată a înțelegerilor cu UE ce reies din Acordul de Asociere au determinat neîncredere la Bruxelles în acest guvern. „Niciodată de la căderea comunismului în R. Moldova, din aprilie 2009, relația dintre UE și guvernul acestei țări nu a fost atât de rea cum este astăzi și niciodată încrederea UE în autoritățile de la Chișinău nu a fost niciodată mai mică decât este acum”, a spus Mureșan.
Your browser doesn’t support HTML5
Moldova, propria securitate și Cenușăreasa – așa este intitulată o analiză semnată de Mădălin Necșuțu, publicată pe portalul românesc Sinopsis Info. Jurnalistul opinează că Moldova ignoră necesitatea reformei propriilor forțe armate, în pofida amenințărilor reale la adresa securității. Mai mulți experți citați în articol afirmă că Moldova nu a reușit nici până în acest moment să-și reformeze și să-și consolideze sistemul propriu de apărare, în ciuda unui risc crescut de securitate din partea separatiștilor care controlează regiunea transnistreană, precum și din partea forțelor ruse staționate acolo.
Știrea cu moldovenii sechestrați în Spania nu a făcut mare vâlvă, deși e șocant să auzi că în secolul XXI încă mai există forme de sclavie, scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pentru Deschide.md. E vorba despre cazul celor 26 de moldoveni, care au fost înșelați de o agenție de ocupare a forței de muncă: „Asta e Moldova adevărată: cu oameni care se duc benevol la sclavie în străinătate. Și nu doar în străinătate…” Politicienii se schimbă la putere, dar moldoveanul e tot mai sărac și mai disperat, conchide Vakulovski.
Pe lângă cei cinci judecători de la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, și un procuror a fost reținut într-un caz de corupție investigat de procurori din luna august curent, scrie Ziarul de Gardă. Este vorba de procurora Vera Chiranda, care activează în cadrul Procuraturii sectorului Centru, municipiul Chișinău și care în 2015 Chiranda a fost decorată cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”. Vera Chiranda, împreună cu alți cinci judecători, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar au fost reținuți pe 23 octombrie într-un caz de corupție, se mai menționează în articol.
Ca de obicei, în prag de electorale, rămânem cea mai săracă țară a Europei, scrie Moni Stănilă într-un editorial pentru ziarul Timpul. Însă partidele găsesc întotdeauna o pungă largă la gură, subliniază autoarea, dar nu cu bani sau mâncare, ci cu „idealuri”: „Mai fac o promisiune legată de direcția politică, una atașată bine de limba de stat, alta despre drepturile minorităților ș.a.m.d.” Stănilă îndeamnă cetățenii să nu se lase reprezentați „de o adunătură de politicieni care nu se pot exprima în limba lor de stat”.
Despre „gloriosul dezastru” scrie Oazu Nantoi, pentru portalul Cotidianul.md. El consideră că pe fundalul izolării internaționale a RM, intervenite după colapsul „elanului” pro-european, vizita lui Erdogan devine un cadou pentru actuala guvernare – „suntem băgați în seamă!” Cu părere de rău însă, cetățenii nu știu ce s-a discutat la această întrevedere, subliniază autorul: „Gloriosul dezastru, în cazul RM, cu a „patra cale”, este scris de noi toți, – cei încă nemuriți/nefugiți purtători/ostateci ai titlului de „cetățean al RM”.”