Ancheta „Open Dialog” și hărțuirea liderilor PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase (Nicolae Negru/Ziarul Național)

PDM cumpără deputații altor partide, PLDM în top (Inna Șupac/Ziarul de Gardă).

Ava.md relatează că „membrii comitetului permanent al Forului Rusiei Libere au prezentat la Washington o „Listă Putin” – o enumerare de persoane împotriva cărora se propune să fie aplicate sancțiuni. Printre acestea este și Igor Dodon. Lista este organizată după categorii, iar Dodon „a fost nominalizat la categoria „agenți străini”, notează portalul.

Autorul unui articol publicat de coment.md vorbește despre „semnificațiile mitingului PSRM” de duminică. Potrivit autorului, de exemplu, în baza manifestației recente, „se poate concluziona că socialiştii sunt unica forţă care şi-au făcut cu grijă tema de acasă şi, prin urmare, sunt mai pregătiţi de alegeri, chiar decât cei din Partidul Democrat care deţin întreaga putere în stat. Acum, în timp ce alte formaţiuni politice se vor ocupa de chestiuni de ordin general, PSRM poate pune la punct orice detaliu legat de participarea sa în alegeri, astfel încât formaţiunea să dea un randament maxim şi să obţină un scor electoral cât mai înalt”.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Într-un articol-pamflet pentru cotidianul.md, autorul, Oazu Nantoi, se referă la recenta declarație a Ambasadei SUA, care a spus că „Statele Unite nu încearcă să influențeze alegerile…, dar că sunt interesate să vadă că corespund standardelor internaționale și fac parte dintr-un proces politic corect și transparent”. Traducând din limba americănească în moldovenească acest mesaj, Nantoi enumeră cu ironie o serie de acţiuni care, în opinia sa, trebuie deduse din el. Andrei Năstase imediat trebuie declarat Primar General al Chișinăului, îşi începe lista Nantoi. Maia Sandu să devină vedetă la IPNA „Teleradio – Moldova”, Canalele TV din cele două „holdinguri”, laolaltă cu cele ce emană înțelepciunea „Partidului Șor” să devină modele de echidistanță și corectitudine ş-a-m-d.

Deschide.md relatează că „președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca și soției sale, le-a fost înaintată învinuirea în dosarul de corupție în care aceștia erau vizați. Cei doi au fost citați săptămâna trecută la sediul Procuraturii Anticorupție (PA) pentru a li se aduce la cunoștință nou statut procesual”. Citând surse din PA, portalul arată că „soții Duca sunt învinuiți într-o cauză penală instrumentată de PA, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldată cu urmări grave, și anume cauzarea unui prejudiciu material in proporții deosebit de mari”.

Jurnalistul Serghei Tkaci scrie în Moldavskie Vedomosti (vedomosti.md) că „una dintre consecințele activității ineficiente și, prin esență, criminale a Băncii Naționale a Moldovei este că sistemul bancar al Moldovei a trecut în mâinile unor proprietari străini”. Potrivit autorului, „acum sistemul bancar al Moldovei este controlat din afară, iar profitul va pleca spre Occident./.../ Banii noștri nu mai funcționează pentru populația Moldovei, ci pentru oligarhia financiară mondială”.

Newsmaker.md publică un articol în care-și propune să răspundă și la întrebarea „de ce Filat și Platon sunt la pușcărie, iar Șor – nu?”. „La patru ai după ce s-a aflat de furtul miliardului din băncile moldovenești, au intrat în vigoare două verdicte - pentru Vlad Filat și Veaceslav Platon. În același timp, încă nu a fost transmis justiției primul dosar al fostului șef de consiliu administrativ la Banca de Economii, Ilan Șor, dosar intentat încă acum doi ani și jumătate. Chiar dacă anume pe baza dovezilor din acest dosar au fost formulate acuzațiile împotriva lui Filat și Platon”, scrie portalul care-și propune să analizeze modul în care decurge ancheta.

Într-un interviu pentru zdg.md deputata PCRM, Inna Șupac, s-a referit și la banii care ar fi fost plătiți pentru deputații altor partide care au trecut la PDM. „Noi am vorbit şi despre sumele care se vehiculează în societate, de la 200 de mii până la 500 de mii de euro pentru un deputat. Suma a depins de funcţia pe care deputatul respectiv o ocupa. Şi nu am în vedere doar PCRM. Constatăm că topul negativ aparţine Partidului Liberal Democrat (PLDM) de la care au plecat 18 deputaţi. Se presupune că cei care ocupau locuri mai vizibile în partid sau în parlament au primit mai mult”. Deputata comunistă a mai precizat că, în plus, „în fiecare lună, deputaţii respectivi mai au şi o bursă specială de câteva mii de euro din partea PDM, ca ei să nu uite să ridice mâna atunci când e nevoie în şedinţele parlamentului şi să apese butonul microfonului cât mai rar. Deocamdată vedem că ei se descurcă bine cu această sarcină venită de la PDM”.

În editorialul său pentru ziarulnational.md Nicolae Negru scrie că „nimănui nu i-ar fi dat prin cap să formeze o asemenea comisie (comisia parlamentară de anchetă care a investigat fundația „Open Dialog), dacă nu exista posibilitatea de a-i hărțui puțin pe liderii PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, cărora „Open Dialog” le-a plătit câte un bilet de avion până la Bruxelles, unde au mers să se plângă pe guvernarea de la Chișinău”. „Dar cine în Republica Moldova nu a beneficiat de proiectele și suportul financiar al unor fundații din Europa sau SUA? Poate doar Andrian Candu și nașul său”, scrie autorul, constatând totodată că „totuși, de la un bilet de avion și până la „spionaj” și „trădare de patrie” e o cale lungă”.