O ştire de pe unimedia.info anunţă că, în urma ședinței consiliului său național, PLDM a decis să participe la alegeri în cadrul blocului „ACUM”, format din Platforma DA si PAS. Cotidianul.md a selectat reacţiile la acest anunţ ale doi liberali: președintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, şi vicepreședintele partidului, Valeriu Munteanu. Un pas mic pentru un PLDM responsabil, un pas mare pentru oprirea binomului Plahotniuc-Dodon și restabilirea democrației și a statului de drept”, a comentat Valeriu Munteanu anunţul PLDM. Cu o zi după mai devreme, însă, colegul său de partid, Mihai Ghimpu, lansa un atac dur la adresa președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, acuzându-l pe acesta că nu și-ar dori PL-ul în blocul „ACUM”. „Năstase este împotriva unui singur bloc, știind prea bine că „ACUM” va avea doar 20-25 mandate în Parlament; or cu aceste mandate poți doar striga, nu și demola regimul Plahotniuc – Dodon, – lucru pe care îl așteaptă demult cetățenii”, scria Mihai Ghimpu.
Your browser doesn’t support HTML5
Într-un comentariu pentru cotidianul.md, Igor Munteanu scrie despre nostalgiile sovietice și efectele lor asupra politicului. Potrivit autorului, datele ultimului sondaj BOP ce arată că 40% de cetățeni ai R. Moldova deplâng pierderea statului sovietic, par ireale la 27 de ani de la disoluția URSS. Cu toate acestea, nimic nu promite ca aceste date să dispară de la sine prin simpla lor negare sau evitare. „Bănuitori, frustrați, nostalgici și în mod constant fixați în trecut, indivizii care reprezintă tiparele acestui fenomen post-homo sovieticus continuă să interpreteze timpul prezent ca un accident al trecutului preferat, ajungând invariabil la concluzia că viețile lor au fost superioare destinului care li s-a întâmplat recent”, comentează Munteanu, potrivit căruia, în aceste condiţii, nu mai trebuie să surprindă „tentația unor lideri de partide politice de a impune soluții totalitare atunci când acționează sau urzesc planuri de a-și nimici opoziția politica”.
Sebastian Rusu scrie în adevarul.md că apropierea campaniei electorale transformă Republica Moldova în câmp de luptă. În opinia lui, prin măsuri populiste şi cu ceva bani primiţi de la „fraţii social-democraţi" de la Bucureşti, Plahotniuc încearcă să se recalibreze electoral pe segmentul de centru dreapta şi să mai fure ceva puncte electorale al celor dezamăgiţi de guvernările pro-europene. Şi pentru a crea efectul scondat, „oligarhul cel bun" a început să deruleze prin oamenii săi din cadrul instituţiilor de forţă ale R.Moldova acţiuni de intimidare împotriva liderului PAS, Maia Sandu. „Dacă pe Băsescu l-a scos din joc cu ajutorul lui Dodon şi a justiţiei aservită, liderilor PPDA-PAS, Andrei Năstase-Maia Sandu le-a pregătit afacerea cu iz de KGB-Kozlovska pentru a-i acuza de o posibilă trădare în ajunul campaniei electorale”, scrie Sebastian Rusu. El crede că e doar un semnal, iar cu cât ziua alegerilor parlamentare se apropie, cu atât structurile statului condus de Plahotniuc vor acţiona în forţă împotriva candidaţilor incomozi.
În opinia lui Dionis Cenuşa, autor de editorial pe ipn.md, în Europa se conturează premisele pentru un „Act Magnitsky” extins, ce ar prevedea un mecanism de sancționare a oficialilor non-europeni acuzați de violarea drepturilor omului în statele lumii ale căror sisteme judiciare sunt controlabile politic și respectiv produc impunitate. Asemenea Act poate antrena automat peste douăzeci de țări în operațiuni de identificare și penalizare a membrilor guvernelor străine, care nu respectă standardele drepturilor omului acasă cu sau fără scopul de a capitaliza beneficii materiale, deseori transferate în UE, descrie Cenuşă avantajele unui „Act Magnitsky” european. În luna iulie 2018, din partea opoziţiei parlamentare, a venit un demers privind integrarea „Actului Magnitsky” şi în legislația moldovenească, mai scrie autorul. „Actul Magnitsky pentru Moldova constituie atât o modalitate de a contracara efectele negative ale deciziilor guvernării (de ex., cetățenie contra investiții), cât și o formă de a înăspri legislația în domeniul combaterii spălării banilor, care a afectat sistemul bancar moldovenesc în anii trecuți. Totodată, un regim individual de sancțiuni ar crea un nou filtru pentru a distanța Moldova de interesele înguste, pentru care o țară cu stat de drept slab reprezintă o jurisdicție utilă”, crede Dionis Cenuşă.
Ipn.md il citează pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, care a susținut aseară, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prim TV, că încălcările legislației electorale comise de partidele opoziție despre care Partidul Democrat a sesizat organele responsabile de organizarea alegerilor, ar fi „grave” şi ar pune „în situații inechitabile actorii politici”. Potrivit lui Sîrbu, pentru încălcările financiare chiar și în prezent există răspundere contravențională, banii se confiscă și se transformă în venit la bugetul de stat. De asemenea, se impune amendarea conducerii partidului și liderului de partid poate să-i fie interzisă ocuparea unei funcții de conducere, inclusiv politică. „Încălcările financiare în campaniile electorale, evident, sunt foarte dure, dar nu numai la noi. Pentru asta poate fi exclus concurentul electoral din cursă. Sunt și alte sancțiuni”, a menționat parlamentarul.