R. Moldova se află într-o situație catastrofală din punct de vedere economic, social, al democrației și al corupției (IPN)

Moldova ca un teritoriu „ocupat temporar de moldoveni” (Al. Vakulovski/Deschide.md).

Decizia Curții Constituționale de a declara inadmisibilă sesizarea depusă de Avocatul Poporului, prin care acesta a cerut examinarea constituționalității unei prevederi legale care interzice moldovenilor din diasporă votarea în baza buletinului de identitate și a actelor expirate demonstrează duble standarde. De această părere este expertul în politici publice Ștegan Gligor, scrie Radio Chișinău. El subliniază că legea nu spune că votul poate să se facă în baza unui pașaport valabil sau nevalabil, dar stipulează doar că este nevoie de un act. Ion Guzun, jurist la Centrul de Resurse Juridice, citat în material, spune că Legea Fundamentală stabilește că orice persoană are dreptul la vot și stabilește actele în baza căreia o poate face, dar nu indică faptul că dacă o persoană are actul expirat, nu mai are dreptul să voteze.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Natalia Sergheev

În ediția tipărită de joi a Ziarului de Gardă veți afla detalii noi despre concesionarea gărilor auto. Jurnaliștii de investigație scriu că Agenția Proprietății Publice a refuzat să facă public contractul prin care toate gările și stațiile auto din R. Moldova au fost concesionate pentru următorii 25 de ani unei firme a cărei asociat majoritar a cumpărat, în ultimul timp, mai multe bunuri imobile care erau atribuite lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Nu trece o lună ca separatiștii de la Tiraspol să nu scuipe pe autoritățile de la Chișinău, scrie Alexandru Vakulovski în editorialul său pentru Deschide.md: „După Războiul de pe Nistru, politicienii moldoveni s-au lăudat pe rând că vor rezolva problema teritoriului ocupat de separatiști și de armata rusă, dar din promisiunile lor s-a ales praful.” Vakulovski conchide că Moldova se transformă insesizabil în Varnița, într-un teritoriu „ocupat temporar de moldoveni”.

Portalul de expresie rusă Newsmaker publică un articol în care trece în revistă cele mai curioase promisiuni electorale ale candidaților la alegerile parlamentare. Printre acestea se numără monitorizarea gunoiului, salariu minim de cinci mii de euro și pedeapsa cu moartea pentru crime deosebit de grave.

Republica Moldova a urcat pe locul 117 din 180 în Indicele Percepției Corupției, scrie portalul Mold-Street. Conform datelor agregate de organizația Transparency International, Moldova ar fi „mai coruptă decât Armenia și Belarus”. În material se mai menționează că ar exista o legătură dintre nivelul corupției și sănătatea unei democrații.

Convingerea lui Vlad Plahotniuc că formațiunea pe care o conduce va rămâne la guvernare ar putea fi adevărată, se scrie într-un articol de opinie, publicat pe portalul Tribuna. În material se menționează că declarația este bazată, probabil, pe rezultatele obținute de Cabinetul Filip în ultimi trei ani, citez: „stabilizarea financiară, stabilizarea sistemului bancar, reforma salarială și cea a pensiilor, diminuarea contribuțiilor pentru asigurările sociale ori proiectele „Drumuri bune pentru Moldova” ori „Prima Casă”.”

În prezent, Republica Moldova se află într-o situație economică, socială, dar și din punct de vedere al democrației și al corupției, catastrofală și chiar poate cea mai complicată de la Independență încoace, scrie agenția de știri IPN. De vină s-ar face partidul de la guvernare, o spun reprezentanții Blocului Electoral ACUM, ai Partidului Comuniștilor, dar și ai Partidului Socialiștilor, care au participat la dezbaterile electorale organizate de IPN, la care însă nu s-au prezentat reprezentanții Partidului Democrat.