Președintele Parlamentului, Andrian Candu, citat de Ziarul Național, consideră că organele competente trebuie să investigheze dezvăluirile lui Ilan Șor despre președintele Dodon, dacă e vorba de un autodenunț al primarului de Orhei. Totuși, spicherul admite că ar putea fi vorba și de simple declarații „tari”, care de obicei sunt făcute în campania electorală. De menționat că Ilan Șor a declarat într-o conferință de presă că l-a finanțat pe Dodon în două campanii electorale, că președintele a zburat de mai multe ori cu avionul său, că i-a oferit mașinile sale și a fost de mai multe ori în casa sa, scrie Ziarul Național.
Your browser doesn’t support HTML5
Avertizările care vin din partea partenerilor de dezvoltare indică asupra faptului că nu mai sunt gata să tolereze degradarea lucrurilor în Republica Moldova, constată comentatorul politic Alexei Tulbure, transmite IPN. „Nu există loc pentru interpretări – în cazul în care alegerile nu corespund rigorilor democratice, una că nu vin banii, aceste 100 de milioane de euro, dar nici colaborarea și dialogul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu se relansează”, consideră Alexei Tulbure. Potrivit lui, următoarele alegeri sunt foarte importante pentru că acestea constituie un test al clasei politice, dar și al capacității societății de a rămâne în cadrul unor proceduri și exerciții democratice.
O atenție deosebită va fi acordată viitoarelor alegeri parlamentare din Moldova și există un risc foarte mare de a avea alegeri repetate, ca și în Ucraina. Această este opinia șefului reprezentanței TASS în Moldova, Valeri Demidetski, relatează Noi.md. Potrivit lui, despre acest lucru vorbește indirect și faptul că declarațiile partenerilor externi sunt făcute în așa mod, încât acuzările de falsificare a alegerilor și nerecunoașterea rezultatelor acestora nu va surprinde deja pe nimeni. „A fost introdus un sistem mixt, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția”, a spus Valeri Demidetski.
La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, ieri a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul de spălare de bani deschis pe numele fostului premier Vlad Filat. Ziarul de Gardă a relatat în regim de live text din instanță. Fostul premier a fost întrebat de jurnaliști când o să sară în aer sistemul politic – declarație pe care Filat a făcut-o de la tribuna Parlamentului încă în 2015. „Dvs considerați că noi mai avem sistem politic și mai are ce sări în aer?”, a răspuns laconic Filat, citat de Ziarul de Gardă. Totodată, întrebat de ce acest dosar a ajuns pe masa magistraților abia acum, Filat a oferit din nou un răspuns scurt: „Pentru că acum avem alegeri”.
Gigantul francez bancar Societe Generale a anunțat că se retrage din Republica Moldova și vinde cele aproape 88% de acțiuni de la Mobiasbanca, și asta în pofida faptului că instituția a înregistrat anul trecut profituri, scrie portalul economic Mold-Street. Cumpărătorul este OTP Bank – cea mai mare bancă din Ungaria. Philippe Heim, vicepreședintele executiv al Grupului Societe Generale, nu a oferit detalii despre motivele acestei retrageri, însă Mold-Street scrie că acesta este încântat de tranzacție.
România încearcă să prezinte și la Chișinău ceea ce-și propune să realizeze pe durata președinției sale la Consiliul Uniunii Europene, a declarat ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță pentru Radio Chișinău. „Anul acesta, când asigurăm președinția Consiliului Uniunii Europene, avem în vedere organizarea unor acțiuni inclusiv la Chișinău, care sunt menite să vizibilizeze norme, valori europene în R. Moldova și să repoziționeze R. Moldova în această arhitectură instituțională mai largă, mă refer aici la Parteneriatul Estic, un instrument de succes”. Avem șansa să ne gândim nu numai la ceea ce s-a întâmplat cu Republica Moldova în Parteneriatul și să încercăm să venim și cu o proiecție pentru viitor, a precizat diplomatul.
Dacă toate promisiunile lui Dodon legate de Rusia (sau măcar o mică parte) ar fi îndeplinite, moldovenii ar trebui să fie ținuți în palme la Moscova, iar mărfurile noastre s-ar afla în fiecare magazin alimentar din Federația Rusă, scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pentru Deschide.md. Realitatea însă ne arată că moldovenii au o situație incertă în Rusia și că de cele mai multe ori TIR-urile cu mere și vinurile noastre au porțile închise în țara „fratelui mai mare”, consideră autorul. „Singurul moldovean care e în relații excelente cu Moscova e însuși Dodon, care face naveta din Chișinău, chiar dacă și rușii deja dau semne serioase că s-au cam săturat de el.”