„Formal, vectorul pro-european are girul alegătorilor” (Nicolae Negru/Ziarul Național)

Presa despre rezultatele și consecințele alegerilor de duminică.

O idee prezentă în câteva din comentariile din presă – toate dedicate rezultatelor alegerilor de duminică – e cea a fragilităţii situaţiei rezultate din alegeri. „Teza mea este că toată lumea a pierdut alegerile din Republica Moldova – Occidentul, Rusia, România, şi, bineînţeles, Republica Moldova însăşi”, declară într-un articol pentru contributors.ro comentatorul român Valentin Naumescu. „Acesta nu este un rezultat care să dea un câștigător şi în urma căruia cineva să poată spune că şi-a îndeplinit cu adevărat obiectivul politic şi programatic, în afara unor mandate parlamentare şi a unei aritmetici chinuite care va duce până la o urmă la o guvernare confuză ca orientare şi vulnerabilă ca stabilitate”, mai scrie el. Potrivit lui Naumescu, „partea plină a paharului este certitudinea câştigată că, dacă nu va face greşeli în următorii patru ani, Maia Sandu poate deveni liderul matur de care Republica Moldova are nevoie pentru a ieşi din groapa de noroi post-sovietic în care mai are de băltit încă patru ani”.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Dionis Cenușă este analistul de la Chişinău care comentează la rfi.ro în aceeaşi cheie: „următoarea guvernare în R. Moldova va fi una fragilă, iar partidul care va conduce majoritatea parlamentară nu va putea democratiza puterea, ci din contra va folosi principiile regimului politic din 2016-2018”. Partea plină a paharului este văzută de Cenuşă în faptul că va fi totuşi indirect o guvernare pro-UE şi că , de facto, factorul rusesc a eșuat să împingă o agendă pro-rusă.

Câţiva politicieni români sunt citaţi de presă, printre ei preşedintele USR, Dan Barna. El declară pentru agerpres.ro că alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova aduc speranţe pentru forţele proeuropene. „În ciuda semnalărilor multiple privind fraudarea masivă a votului, a propagandei, campaniilor de dezinformare şi de instaurare a fricii pe care forţele corupte şi proruse de la Chişinău le-au dezlănțuit în perioada campaniei şi a unei prezenţe scăzute la vot, cetăţenii au votat semnificativ cu blocul electoral ACUM”. O altă idee a politicianului e că Bucureştiul ar trebui să fie vigilent: oamenii lui Plahotniuc ar putea să vireze spre Rusia în orice moment. Nu trebuie permis să se ajungă la aşa ceva. „în România, PSD şi ALDE au girat mult prea mult cu guvernarea coruptă a oamenilor lui Vlad Plahotniuc. Paralela între PSD-ALDE şi PDM devine din ce în ce mai evidentă şi indică o direcţie de o gravitate extremă pe care şi România o susţine şi o are, împotriva statului de drept, a democraţiei şi a valorilor europene...”, spune el.

Cotidianul.md citează un comunicat remis de deputatul PNL de Bucureşti, Matei Adrian Dobrovie, în care se arată că „tripleta anti-europeană PD-PSRM-Şor a reuşit să obţină o majoritate constituţională prin fraudarea masivă a alegerilor”. Deputatul român mai spune că „într-o competiţie complet dezechilibrată, în care alianţa Dodon-Plahotniuc-Şor a folosit resurse administrative, mediatice şi financiare imense, opoziţia anti-oligarhică reprezentată de Blocul ACUM a obţinut un rezultat foarte bun, clasându-se pe locul 2. Asta în ciuda miilor de cetăţeni aduşi cu autobuze la secţiile de votare, a proceselor verbale completate în multe cazuri înainte de numărarea voturilor şi închiderea secţiilor, a buletinelor de vot lipsă şi a neregulilor de tot felul”. Reprezentantul PNL spune că rezultatul „este dezastruos pentru România”, iar „guvernul de la Bucureşti decontează eşecul total al politicii sale de susţinere a regimului Plahotniuc în numele stabilităţii şi împiedicării forţelor pro-ruse să ajungă la putere”.

O perspectivă rusească asupra rezultatelor votului apare în publicația moscovită Izvestia (iz.ru). Autorul articolului scrie că „victoria socialiștilor pro-euro-asiatici (în alegerile parlamentare ale R. Moldova) ar fi pus punct în îndelungata criză politică. Normalizarea relațiilor Moldovei cu Rusia ar fi permis republicii să obțină un acces exclusiv la piața uriașă a Uniunii economice euroasiatice (UEEA) și investiții rusești considerabile. Și asta în condițiile în care Moscova nu ar fi condiționat acest lucru cu renunțarea la relațiile Moldovei cu UE. Chișinăul ar fi avut astfel posibilitatea să facă ce nu a reușit altădată Kievul – să se afirme ca un pod de importanță strategică între Est și Vest – Federația Rusă și Europa, între UEEA și UE”. „Din păcate, însă, în urma alegerilor din 24 februarie această șansă, cum se vede, a fost ratată din nou. Socialiștii au luat primul loc, dar nu au învins”, scrie autorul publicației ruse.

Deschide.md citează un comunicat al MAE de la București care „a luat notă de raportul preliminar prezentat de Misiunea internațională de observare a alegerilor parlamentare derulate în Republica Moldova la 24 februarie 2019. Conform evaluării preliminare, alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat, în general, cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice în domeniu, fiind semnalate unele deficiențe înregistrate atât în contextul campaniei electorale, cât și în ziua scrutinului electoral”. „Pe această cale, considerăm că doar opțiunea europeană este în măsură să aducă răspunsuri durabile așteptărilor legitime de prosperitate ale cetățenilor Republicii Moldova”, precizează Externele de la București, citate de portal.

Editorialul lui Petru Bogatu de pe acelaşi site (deschide.md) stăruie pe ideea că „declarațiile intransigente ale liderilor ACUM din campania electorală nu lasă loc de optimism. Aceștia s-au jurat că nu se aliază în niciun caz cu PDM”. Potrivit lui Bogatu, „există însă factorul extern. SUA au lăsat să se întrevadă în repetate rânduri, prin ambasadorii americani de la Chișinău, că își doresc o alianță postelectorală a celor două formațiuni pro-europene. Washingtonul nu-și poate permite luxul ca în actuala situație internațională Republica Moldova să încapă din nou pe mâna Moscovei. Un regim pro-rus la Chișinău ar fi ca un pistol înfipt în spatele Ucrainei luptătoare”. „Iată de ce partenerii occidentali nu vor menaja rivalitățile dintre PAS și Platforma DA, pe de o parte, și PDM pe de alta. Se vor face presiuni externe pentru a evita crearea la Chișinău a unei alianțe pro-estice sau provocarea unor alegeri repetate, din care partidele pro-occidentale riscă să iasă mai prost decât acum”, mai consideră autorul.

Într-un articol pentru Deutsche Welle (dw.com) autorul, Vitalie Călugăreanu scrie că „deși au acumulat cele mai multe voturi, socialiștii nu sunt încântați de rezultatele alegerilor de duminică, chiar dacă anume ei au fost cei care au propus oficial trecerea la sistemul electoral mixt. Ei insistă ca în unele circumscripții uninominale să fie organizate alegeri repetate, deoarece informațiile din unele procese verbale diferă de ceea ce a anunțat oficial Comisia Electorală Centrală”. De asemenea, autorul menționează că „nici un partid care a acces în Parlament nu a răspuns încă invitației la dialog lansate de Plahotniuc” și se referă la „faptul relevant că toate partidele care s-au lăsat îmbrățișate până acum de PDM, prin parteneriate de guvernare, au eșuat politic, iar liderii acestora s-au pomenit cu dosare penale sau chiar în pușcărie”.

Komsomolskaia Pravda (kp.md) îl citează pe deputatul socialist Bogdan Țîrdea care susține că abia după alegeri repetate în unele circumscripții, asupra cărora insistă PSRM, „se va putea examina dacă sunt legitime alegerile parlamentare sau nu, dacă merită să intrăm în Parlament sau nu, ori dacă vom face coaliție cu cineva sau ba”. „Noi mai avem neclarități legate de legitimitatea alegerilor, structura parlamentului, numărului deputaților...”. Întrebat dacă anticipatele ar conveni PSRM, Țîrdea a spus: „Ar putea fi convenabile! Pentru că la alegeri comuniștii au obținut 4% și nu au trecut, „Partidul Nostru” a obținut 2%... Și uitați-vă că deja sunt 6%” /pe care ar putea să le ia PSRM, a mai spus Țîrdea.

Gagauzyeri.md îl citează pe fostul deputat Piotr Vlah care a declarat că „în 2013 PLDM și PCRM au avut posibilitatea să scape țara de așa-numitul păpușar (Vlad Plahotniuc), numai că păpușarul i-a păcălit pe Filat și Voronin. Ca rezultat, Filat este în pușcărie, PLDM a dispărut ca partid, Voronin și PCRM de asemenea au devenit istorie. Potrivit ex-deputatului, ACUM și PSRM ar trebuie „să uite pentru un timp de vectorul de dezvoltare, să-și unească forțele, să instaleze un guvern de tehnocrați, să anuleze sistemul electoral mixt și să convoace alegeri anticipate, fără a uita însă să-i trimită la dubă pe jefuitorii Moldovei”. „Dacă însă ambițiile și banii vor prevala, pe liderii PSRM și ACUM îi așteaptă soarta lui Filat și Voronin”, a mai afirmat fostul deputat.

Şi Moldavskie Vedomosti (vedomosti.md) scrie că „potrivit experților, cea mai bună variantă ar fi uniunea PSRM-ACUM”. „Scopul acesteia ar fi purificarea societății și reconstituirea încrederii în putere”. Potrivit portalului, condițiile ar fi următoarele: PSRM scoate de pe agendă lozinca intrării în Uniunea Economică euroasiatică și renunță la critica acerbă a unionismului. ACUM nu afișează lozinci cu caracter unionist și nu pedalează pe dezideratul unei integrări europene rapide, precum și nu admite lozinci și acțiuni antiruse”.

Newsmaker.md scrie că unicul partid care a avut de câștigat în urma schimbării sistemului electoral în Moldova s-a dovedit a fi PDM, care a obținut mai multe mandate în circumscripțiile uninominale, decât pe circumscripția națională. Portalul a calculat cum ar fi arătat Parlamentul, dacă alegerile s-ar fi desfășurat după vechiul sistem, proporțional.

Într-un editorial pentru ziarulnational.md Nicolae Negru scrie că „dacă facem abstracție de relațiile dintre formațiunile care au trecut pragul electoral și vor ocupa scaunele din Parlamentul Republicii Moldova, rezultatele alegerilor ar putea fi considerate satisfăcătoare: revanșa Moscovei, în ciuda unui efort nemaivăzut până acum, a eșuat...”. Potrivit autorului, „lauda lui Dodon s-a dovedit a fi deșartă, cetățenii Republicii Moldova nu s-au lăsat ademeniți de mirajul putinist, de cadourile electorale generoase oferite de Rusia. Cu excepția unor raioane de nord, Ocnița, în special, Autonomia Găgăuză și Taraclia, unde PSRM a obținut mult peste 50 la sută din voturi, majoritatea cetățenilor au spus „niet” propunerii de a întoarce carul moldav spre Est”. De asemenea, Negru mai susține că „formal, vectorul proeuropean are girul alegătorilor, partidele PD, PPDA și PAS pot forma o majoritate parlamentară și purcede la treabă, ca să ducă la bun sfârșit reformele de modernizare și europenizare a Republicii Moldova. Ar putea, mai bine zis, dacă „acumiștii” nu s-ar fi jurat să nu facă nici în ruptul capului alianță cu PD”.