Numărul scenariilor post-electorale posibile s-a micșorat la trei (Valeriu Vasilică/IPN)

Ne așteaptă un îndelungat și greu „război pozițional”, lupte „corp la corp” în Parlament, în instituțiile publice, în teritoriu (V. Cibotaru/Ziarul Național).

O declaraţie a şefului Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, este preluată cu mult interes de site-urile informative. „Am văzut că populaţia din Transnistria a fost adusă organizat la alegeri, dar nu am stabilit dacă în favoarea cuiva,” a declarat acesta într-un interviu acordat pentru TVR Moldova. „Înaintea scrutinului din 24 februarie, Misiunea OSCE a fost în contact cu autorităţile din stânga Nistrului şi am discutat despre accesul alegătorilor la vot şi ei ne-au asigurat că nu vor împiedica pe nimeni să meargă la vot. Ceea ce am văzut în ziua alegerilor, a fost că nu au fost piedici pentru populaţie. Noi am văzut transport organizat pentru deplasarea populaţiei, însă nu am putut stabili că a fost organizată de cineva anume, pentru a favoriza sau defavoriza o anumită forţă politică”, a spus diplomatul pentru tvr.md.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Unimedia le reamintește totuşi cititorilor săi că se pare că alegătorii au fost adunați de structurile de forță transnsitrene, dar și angajații companiei Sheriff. Martorii spun că ei au fost instruiți să voteze candidații democrați și pentru participare vor primi câte 20 de dolari.

Comentatorii continua să se agite pe tema viitoarei formule de guvernare. Dumitru Spătaru avansează pe tribuna.md şapte scenarii. Primul luat în calcul de el e o coaliţie a PDM cu Partidul Şor şi cu deputaţii independenţi, cu atragerea unor deputaţi din blocul ACUM şi din PSRM. Cu siguranţă, PD şi PŞ ar fi tentaţi să implementeze un astfel de scenariu, dar şansele lui depind de faptul dacă vor reuşi să „convingă” 11-12 deputaţi aleşi pe listele blocului ACUM şi PSRM. Deocamdată nu e clar dacă pot fi găsiţi astfel de deputaţi, scrie Spătaru. Urmează scenariul unei coaliţii PDM-PSRM. Această coaliţie i-ar dezavantaja şi pe democraţi, şi pe socialişti - procesul ar fi complicat şi de faptul că, în ultimele săptămâni de campanie, PDM a atacat dur PSRM şi nu e exclus că, dacă nu erau aceste atacuri, socialiştii ar fi avut un rezultat mult mai bun. Despre scenariul unei coaliţii PDM - blocul ACUM şi cu independenţii, Spătaru scrie că e o variantă pur teoretică, mai ales că liderii blocului ACUM au respins orice posibilitate de colaborare post electorală cu PDM. La fel, scrie el, de scurtă durată ar fi o coaliţie a PSRM - blocul ACUM. Probabilitatea acesteia este egală cu zero, după ce conducerea blocului ACUM a respins orice posibilitate de colaborare cu socialiştii.

Valeriu Vasilică, redactorul şef al agenţiei IPN, scrie într-o analiză că în acest moment numărul scenariilor post-electorale posibile s-a micșorat până la trei: 1) PDM + PSRM; 2) PDM + Partidul „Șor” + deputați independenți + deputați transfugi. 3) Alegeri anticipate. Vasilică crede că foarte multe depind acum de voința politică și capacitățile de tot felul de care dispun PDM, PSRM și ACUM, dar încă și mai multe depind de voința politică ale bazelor lor electorale.

PDM are voință și capacitate proprii, poate, de multe ori mai mari decât ambii posibili parteneri-oponenți din viitorul Parlament, luați împreună. Totuşi, observă el, mega-resursele și mega-voința pe care le-a utilizat PDM în actuala campanie electorală, dar și înaintea ei, s-au soldat cu rezultate disproporționat de mici. Ținând cont de această stare de lucruri, PDM se vede nevoit să forțeze lucrurile ca să revină cât mai repede la situația care i-a permis să gestioneze toate resursele statului, inclusiv în scopul consolidării propriei baze electorale. Mulți din votanții săi de astăzi sunt capabili să voteze pentru oricine altul care le poate oferi aceleași lucruri ca și PDM până acum: „drumuri mai bune”, „pensii mai bune”, „salarii mai bune”, „indemnizații de Paști” etc. De aici putem deduce că PDM va merge, în anumite condiții avantajoase pentru el, pe scenariul nr.1 „PDM + PSRM”, dar cel mai degrabă pe scenariul nr.2 „PDM + Partidul „Șor” + deputați independenți + deputați transfugi”, chit că știe deja cum se face aceasta. Tot ceea ce contează acum pentru PDM este nu cum, ci viteza cu care va ajunge la guvernare.

Ziarulnational.md il citează pe fostul președinte al PLDM, Viorel Cibotaru, care este de părere că, după refuzul reprezentanților Blocului „ACUM” de a începe discuțiile cu Partidul Democrat (PD), formațiunea lui Vlad Plahotniuc va veni cu o nouă mișcare, „pentru a demonstra Occidentului: „vedeți cât de departe eram gata să mergem...” Iarăși Maia și Andrei vinovați”. „Aștept o altă mișcare a PD-ului. Să propună, concret, ACUM-ului, un program hipereuropean și arhireformator. Apropierea de NATO, aderarea la UE, programe de integrare și cooperare intensivă cu România, Guvernul 50/50 (și postul de prim-ministru, of course!)”, dar în programul respectiv „va fi o virgulă-două care vor anihila toată propunerea virtuală”. În concluzie, Cibotaru îndeamnă reprezentanții societății civile, analiștii politici, jurnaliștii să-i lase în pace pe reprezentanții „ACUM”. „Toată presiunea pusă astăzi pe ACUM de a crea, cică, un ne-bloc cu PSRM pentru eliminarea „situațională” a PD de la putere are un scop clar: de a așterne o poveste cât se poate de credibilă pentru adevărata alianță PD-PSRM. Variante bune, însă, nu-s. Soluții miraculoase - nici atât. Cum a și anticipat mai multă lume, ne așteaptă un îndelungat și greu „război pozițional”, lupte „corp la corp” în Parlament, în instituțiile publice, în teritoriu.