Președintele Igor Dodon consideră că nimeni nu trebuie să se grăbească să înceapă negocierile pentru formarea unei coaliții din moment ce Curtea Constituțională încă nu a validat alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie, transmite IPN. În opinia lui, după ce CC va valida mandatele, Partidul Socialiștilor este cel care trebuie să înainteze o ofertă pentru că a obținut cele mai multe voturi la scrutin și cele mai multe mandate de deputat. Igor Dodon consideră că logic ar fi ca socialiștii să vadă dacă pot face o alianță cu reprezentanții blocului ACUM DA PAS. „Aceste două formațiuni, de stânga și de dreapta, au foarte multe divergențe, dar au un lucru comun: ambele au promis că vor face tot posibilul să schimbe guvernarea. Dacă le va ajunge înțelepciune, minte, lasă să se așeze și să discute”, este de părere șeful statului.
Your browser doesn’t support HTML5
Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“, scrie Cristian Unteanu pentru Adevărul.md. Autorul punctează că prin suava voce a preşedintelui Dodon, strategii Kremlinului anunţă mesajul fundamental de negocieri cu Occidentul, în primul rând cu statele membre UE şi, dacă şi când se va putea, cu SUA. Dodon vrea ca ţara sa să se constituie ca o punte pe relaţia UE-Rusia, garantând cu statutul său de neutralitate, în opinia lui Unteanu. „România nu zice nimic oficial despre Conceptul Dodon, de parcă chiar am abandonat orice interese fireşti în zona respectivă”, conchide jurnalistul român.
În Adunarea Populară de la Comrat, a apărut un proiect de modificare a Constituției care ar permite regiunii autonome filo-ruse să-și proclame independența în cazul în care în Republica Moldova își pierde statalitatea. Radio Chișinău îl citează pe Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial, care afirmă că e vorba de o inițiativă lansată, de fapt, de coloana a cincea a Rusiei, după scorul modest obținut de Partidul Socialiștilor, pro-rus, la alegerile parlamentare din Republica Moldova. Asemenea inițiative sunt folosite și de autoritățile găgăuze, care, la rândul lor, nu întâmpină piedici din partea celor de la Chișinău, a mai atenționat Țurcanu.
Tot Radio Chișinău scrie că fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, candidat la alegeri din partea Partidului Verde Ecologist, este de părere că alegerile parlamentare au fost câștigate de partide populiste. În opinia lui, politica este arta compromisului și fiecare partid ar fi trebuit să lase o portiță deschisă pentru negocieri. „Eu nu cred că vom avea alegeri repetate sau anticipate. Mesajele care sunt trimise de Partidul Democrat ne vorbesc despre aceasta. Așa-numita opoziție – PSRM – confirmă acest lucru”, spune Vitalie Marinuță. Potrivit lui, reieșind din toate semnalele, va fi format un guvern minoritar, iar socialiștii vor susține acele inițiative pe care le consideră în folosul lor.
De ce nu au fost anunțate licitațiile pentru reparația drumurilor – așa este intitulat un articol de pe portalul economic Mold-Street. Lucrările de reparație la cei 2600 de km de drum care vor fi reabilitați în cadrul programului „Drumuri Bune 2”, vor începe în două săptămâni, promite Guvernul. Mold-Street însă subliniază că nu e clar cum ar putea începe lucrările în condițiile în care nu a fost aprobat încă programul și nici sursa de finanțare. „Or, doar după aceasta ar urma să fie anunțate licitațiile pentru efectuarea lucrărilor”, se precizează în material.
Ziarul de Gardă scrie despre candidații care au obținut cele mai multe voturi în localitățile de baștină ale liderilor politici. Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, alegătorii din localitățile de baștină ale lui Plahotniuc, Năstase și Dodon, și-au dat votul pentru candidații înaintați de partidele pe care cei trei lideri politici le conduc. De cealaltă parte, alegătorii din localitățile de baștină ale lui Voronin, Chirtoacă și Sandu, au preferat să își dea votul pentru candidații altor partide.