După reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini este citată de agerpres.ro cu declaraţia că nu va comenta situaţia politică de după alegerile din Republica Moldova, dar că Uniunea Europeană va monitoriza cu vigilenţă situaţia statului de drept şi în special implementarea Acordului de Asociere. „Nu ţine de noi să intrăm în discuţii despre coaliţii şi formarea guvernului, dar ţine de noi să rămânem vigilenți asupra situaţiei respectării statului de drept şi în primul rând asupra implementării agendei Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Este un partener-cheie pentru noi în cadrul Parteneriatului Estic şi aşteptăm cu nerăbdare sărbătorirea aniversării a zece ani cu partenerii noştri estici, aici, în luna mai”, a declarat Mogherini în cadrul unei conferinţe de presă.
Your browser doesn’t support HTML5
Când şi-a făcut publice concluziile referitoare la alegerile moldovene, misiunea OSCE de observare le-a numit „competitive”. Alex Cozer într-un editorial pentru cotidianul.md polemizează cu OSCE pentru această apreciere. Numeşte „simulacru” alegerile şi explică: „competitivitate înseamnă existența unor condiții care fac posibilă concurența, dar în cooperativă - autorul numește așa presupusa colaborare secretă dintre PDM și PSRM – chiar concurența era cea eliminată. „Plahotniuc și Dodon, după ce au convenit asupra sistemului mixt de vot, și-au împărțit și circumscripțiile, decizând cam cine și unde avea să învingă”, mai explică el.
Politologul Evgheni Biriukov vorbeşte pe enews.md despre „tentativa unei înțelegeri a PDM cu președintele „prorus” Igor Dodon și a scoaterii acestuia de sub posibila influență a Moscovei.” Autorul numeşte „foarte reală” această perspectivvă şi crede că ea ar corespunde „intereselor americane”. Mai departe, autorul alunecă în conspiraționism: „nu este exclus că toată isteria referitoare la Plahotniuc să fi fost provocată anume pentru a nu admite o aliere a ACUM cu PDM: americanii au nevoie de un PSRM controlat și deloc nu au nevoie de consolidarea pozițiilor UE în regiune”.
Tot enews.md îl citează pe primul ministru de Externe al autoproclamatei RMN Valeri Lițkai comentând așa-numitul „pachet mare pentru Moldova” propus de echipa președintelui Igor Dodon. Liţcai crede că în reglementarea transnistreană mai curând nu se vor produce schimbări bruște până în 2023”. „Se estimează că fondul necesar pentru reglementarea moldo-transnistreană ar fi de 10-15 miliarde de dolari pentru început. Fără acest fond dezbaterile politice sunt o pură speculație”, a spus Lițkai. El mai remarcat în alt context că R. Moldova a devenit pentru Rusia un „Vietnam geopolitic”. „Moscova ar trebui deja să-și ciulească urechile. Eu i-aș trimite, delicat vorbind, undeva în regiunea Orientului Îndepărtat pe toți consilierii și experții specializați pe direcția moldovenească care lucrează acolo – ei și-au demonstrat totala incapacitate profesională”, a mai adăugat Lițkai.
Ipn.md publică un Op-ED în care experții agenției susțin că „dacă am pune împreună toți factorii pro și contra realizării celor 5 versiuni de coalizare postelectorală, elucidate de șeful statului, am ajunge la concluzia că cea mai mare probabilitate de realizare o are versiunea unei coaliții de guvernare dintre PDM și PSRM. Ea este, de fapt, una absolut naturală, mai ales în lumina sloganului comun: pro-Moldova! Așadar, principala concluzie este – Moldova are Viitor! E logic! Nu-i așa?” Autorii fac un joc de cuvinte provenit din sloganele electorale ale democraților și socialiștilor.
Moldavskie Vedomosti (vedomosti.md) publică un articol în care autorul susține ironic că „la 24 februarie a fost rezolvată problema principală a psihiatriei moldovenești: pentru prima dată în istoria Moldovei bolnavii cu deficiențe psihiatrice au votat în alegeri. Toate celelalte probleme rămân nerezolvate: experții occidentali consideră că condițiile de întreținere a pacienților pot fi echivalate cu tortura”.
Newsmaker.md scrie că „Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) a respins contestația companiei BMC Truck and Bus, referitor la procedura de achiziționare a 31 de autobuze de către Întreprinderea Municipală Parcul Urban de Autobuze (PUA)”. „Agenția și-a motivat decizia prin faptul că Legea achizițiilor publice nu se referă la domeniul transportului. Experții, însă, vorbesc de o situație absurdă, deoarece anterior capitala a desfășurat tendere asemănătoare în baza legii respective, rezultatele unora fiind chiar anulate după contestare”, arată portalul.
Un grup de deputați ACUM au încercat să-l viziteze pe colegul lor Gheorghe Petic în Penitenciarul nr.17, dar nu au fost lăsaţi. Ziarul de Gardă (zdg.md) scrie despre modul în care Administrația Penitenciarelor motivează restricționarea accesului. Portalul publicației scrie că „deputaților Blocului ACUM le-a fost interzis accesul în penitenciarul unde este deținut Gheorghe Petic pe motiv că aceștia nu ar fi prezentat o hotărâre a Biroului permanent al Parlamentului. Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, care este în arest preventiv pentru o crimă despre care spune că este inventată de autorități, a candidat la alegeri pe lista circumscripției naționale a Blocului ACUM, figurând pe poziția nr. 33.
Nicolae Negru scrie în ziarulnational.md că „Dodon, Candu, Filip și Plahotniuc ar trebui să aibă mustrări de cuget, să moară de rușine, dacă au cuget și rușine după ce doi dintre cei șapte profesori turci, extrădați autorităților turcești, la începutul lunii septembrie 2018, au fost condamnați la 6 și, respectiv, 9 ani de detenție în Turcia. „Din păcate, nu putem avea încredere în justiția turcă de azi, care descoperă și condamnă „teroriști” pe bandă rulantă”. Potrivit lui Negru, „capturați în taină la Chișinău, profesorii turci au fost trimiși cu un avion turcesc direct în mâna răzbunătoare a lui Erdogan. Statul moldav care se pretinde civilizat ar fi trebuit să le acorde protecția necesară, unii dintre ei ceruseră azil politic, dar instituțiile statului nu funcționează la noi în regim automat, ci doar la comandă”.