Poluarea scurtează în medie cu aproape cinci ani viața cetățenilor moldoveni (Mold-street.com)

„Cei 200 de consultanți ai domnului Plahotniuc” este titlul editorialului semnat de Vlad Țurcanu pentru Cotidianul.md. Jurnalistul constată că cei care-l consiliază pe liderul PD „au și ei limitele lor”. „Ne-am fi așteptat, scrie Vlad Țurcanu, cunoscându-le talentul și năravul, să fi generat încă o idee ca aceea de anul trecut, când Andrei Năstase a fost lipsit de mandatul de primar pe care i-l acordaseră chișinăuienii. Dar de data aceasta tactica adoptată de PD după alegerile parlamentare în raport cu Blocul ACUM n-a strălucit prin originalitate - n-au găsit nimic mai bun decât să încalece din nou mârțoaga împăciuirii și a negocierilor”. Ce nu înțeleg fruntașii Partidului Democrat, conchide Vlad Țurcanu, e că „după ce s-au situat deasupra tuturor, croind în sireaca republică o lume sălbatică în care opulența lor contrastează violent cu sărăcia celorlalți, sfidând cu dispreț legi și conveniențe sociale, ei și-au pierdut statutul de parteneri”.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Diana Răileanu

Portalul Coment.md scrie că cea mai mare bătălie electorală a anului 2019 nici pe departe nu a fost cea de pe data de 24 februarie – ea încă urmează şi, cel mai probabil, va avea loc pe data de 30 iunie. Pe zi ce trece apar tot mai multe indicii că anume aşa şi se va întâmpla. Primul indiciu este faptul că Adunarea Populară a Găgăuziei a transferat alegerile Başcanului autonomiei de pe 19 mai pe 30 iunie. Indiciul doi ţine de alegerile locale generale care trebuie să aibă loc în Republica Moldova în acest an. Cel de-al treilea indiciu se referă la posibilele alegeri parlamentare anticipate. Puse „cap la cap” toate aceste aspecte duc la unica concluzie posibilă – pe data de 30 iunie ar putea avea loc alegeri locale generale, alegerile parlamentare anticipate şi alegerile Başcanului Găgăuziei. Cu alte cuvinte, se arată în articolul de pe Coment.md, s-ar putea ca marea bătălie politică pentru Moldova să se dea exact la jumătatea anului 2019 – adică pe data de 30 iunie.

Alexandru Vakulovski observă într-un editorial pentru Deschide.md că „deși oficial în Moldova sunt interzise emisiunile rusești de propagandă, nu prea se simte acest lucru. În primul rând, pentru că oricum la televiziunile de la noi se aude mai mult limba rusă, nu româna. Apoi chiar și canalele de filme străine sunt dublate în rusă. Îi avem și pe propagandiștii noștri, care se pare că se descurcă bine: Dodon și socialiștii moldoveni laudă mult mai aprins Rusia și direcțiile ei, decât ar face-o rușii”. În opinia autorului, lupta cu propaganda rusească în Moldova a cam eșuat, chiar dacă principalele emisiuni propagandistice nu se mai difuzează. A dispărut zahărul, dar au apărut înlocuitorii, adesea mai nocivi și mai periculoși - Istoria Moldovei, Ștefan cel Mare sunt câteva mostre, crede Alexandru Vakulovski.

În contextul aranjamentelor post-electorale care se fac în Moldova acum, funcţia de preşedinte al Parlamentului este mai importantă decât cea de Premier. De această părere este analistul politic Igor Volniţchi. În cadrul unei emisiuni la Accent TV, citat de Tribuna.md el a declarat că cel ce va veni în funcţia de premier va fi într-o situaţie extrem de vulnerabilă, deoarece va trebui să facă faţă unei situaţii bugetare extrem de complicate, amplificată de proiectele electorale ce s-au implementat în ultimele luni şi de lipsa suportului financiar din partea Uniunii Europene. În acelaşi timp, potrivit politologului, premierul nu are nici o siguranţă privind aflarea sa în funcţie pentru mult timp şi oricând poate fi demis sub pretextul că nu face faţă lucrurilor. Igor Volniţchi mai crede că un Premier din partea actualei opoziţii nu va avea nici o putere şi nici pârghii pentru a administra situaţia din ţară, iar puterea reală va fi exercitată în continuare, prin structurile de stat din afara axului guvernamental, de către cei ce reprezintă actuala guvernare.

Portalul specializat pe teme economice Mold-street.com, cu trimitere la un studiu al revistei European Heart Journal, scrie că numărul deceselor premature ce ar fi legate de poluarea aerului se ridică la 790 mii pe an în toată Europa, dintre care peste cinci mii în Republica Moldova. Conform cercetătorilor, care au folosit noi date privind rata de mortalitate și cauzele producerii acestora, poluarea scurtează în mediu cu doi ani speranța de viață a europenilor și cu aproape cinci ani pe cea a cetățenilor moldoveni. Jurnaliștii fac trimitere la un recent raport de audit realizat de Curtea de Conturi din Republica Moldova și care punea la îndoială veridicitatea datelor pe care le prezintă autoritățile privind starea mediului și poluarea. Și asta pentru că monitorizarea calității aerului se efectuează cu un inventar vechi, procurat încă în anii 1970, iar țara nu are nicio stație de monitorizare mobilă a calității aerului.