Kievul sistează lucrările la construcția hidrocentralelor pe Nistru, iar R. Moldova vrea să aibă o garanție internațională că regulile vor fi respectate, scrie Radio Chișinău. Acest angajament intern trebuie să devină unul internațional, ca Republica Moldova să aibă o garanție că regulile vor fi respectate, a subliniat experta Centrului Național de Mediu, Iuliana Cantaragiu. „Nu există o garanție că aceste reguli vor fi respectate. Vrem să aducem acest statut juridic la nivel bilateral, internațional, ca Moldova să aibă o garanție că regulile vor fi respectate”, subliniază Cantaragiu, citată de Radio Chișinău.
Your browser doesn’t support HTML5
O coaliție dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM deja este imposibilă, după ce a fost făcută publică oferta PSRM. De această părere este analistul politic Victor Ciobanu, scrie agenția de presă IPN. În opinia lui, unele puncte din oferta PSRM, de exemplu, cea legată de neutralitate, sunt constituționale și nu va constitui subiect pentru eventuale negocieri nici cu Partidul Democrat. „Am văzut două blocuri sociale pe care putem să le considerăm că sunt un punct de tangență între PDM și PSRM, dar asta doar în condițiile că ei vor continua dialogul și se va ajunge la această coaliție pentru că eu nu sunt încrezător că se va ajunge la o coaliție formală între socialiști și democrați”, spune Victor Ciobanu.
Expertul politic Dionis Cenuşă consideră că Blocul ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, ar trebuie să accepte negocierile cu Socialiştii, cu privire la formarea unei majorităţi parlamentare, pentru a constata cât de sinceri sunt aceştia în intenţiile lor, transmite portalul Adevărul. Dionis Cenuşă susţine că discuţiile la care este invitat Blocul ACUM de către Socialişti „nu sunt deloc ordinare, ci foarte specifice - despre coaliţia de guvernare”. „Socialiştii trasează nişte condiţii pentru negocierea coaliţiei de guvernare, multe dintre care sunt indigerabile de către ACUM”, a scris Dionis Cenuşă, citat de Adevărul.
Portalul de expresie rusă Nokta.md îl citează pe directorul asociației ADEPT, Igor Boțan care afirmă că problemele din Codul electoral al Găgăuziei s-au manifestat în ajunul alegerilor bașcanului. În acest sens, unele prevederi ale Codului electoral trebuie revizuite, afirmă expertul. Este vorba despre interacțiunea CEC-ului din Republica Moldova și CEC-ul Găgăuziei, în special cu privire la formarea registrului electoral.
Despre declarațiile de avere ale noilor directori ai ANRE scrie portalul de expresie rusă Newsmaker.md. E vorba de Veaceaslav Untilă, Ștefan Creangă, Eugen Carpov și Octavian Calmîc. Jurnaliștii subliniază că e vorba de mașini luxoase, apartamente spațioase și conturi bancare de milioane.
Interesele personale și averea noului președinte al Academiei de Științe au devenit subiect de articol pe portalul Moldova.org. Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2018, Ion Tighineanu avea un salariu total de peste 395 de mii de lei și alte 340 de mii de lei le-a primit drept indemnizații și pensie. Familia Tighineanu deține trei apartamente, o casă de locuit, un garaj și mai multe terenuri agricole, însă, nicio proprietate nu este pe numele academicianului.
Evoluția campaniei prezidențiale în Ucraina sugerează că experiența influenței asupra acestei campanii a asocierii situaționale a diferitor forțe se poate dovedi de folos pentru un șir de țări din spațiul post-sovietic, scrie Evgheni Magda într-un editorial pentru portalul Deschide.md. Autorul consideră că Ucraina se află la ora actuală la o răscruce importantă pentru întreg spațiul post-sovietic. Rețetele discreditării democrației, rodate în una dintre cele mai mari țări ale Europei, sunt lesne de transferat asupra „verigilor slabe”, mai scrie Magda. Abrogarea democrației și revenirea la „lumea rusă” chiar și în condițiile menținerii formale a suveranității este scenariul cel mai acceptabil pentru Kremlin, subliniază autorul.