„Alegerea speakerului Parlamentului ar însemna scoaterea lui Igor Dodon din ofsaid” (Anatol Țăranu/TVR Moldova)

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria (Alexandr Angheli/Timpul).

Despre cine este Leonid Oleinicenco, noul președinte al Federației Moldovenești de Fotbal scrie Ziarul de Gardă. Jurnaliștii subliniază că acesta a fost unicul candidat înscris în cursă și a fost ales cu votul unanim al membrilor afiliați. „Între 2006 și 2009 a fost angajat al Curții de Conturi a R. Moldova. În ultimii 10 ani, din 2009 până în prezent, a lucrat la FMF. A fost director financiar, iar ulterior director executiv, funcție introdusă în structura FMF-ului în aprilie 2016”, se scrie în material.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Natalia Sergheev

Analistul politic Anatol Țăranu a declarat pentru TVR Moldova că blocajul politic actual constă în interesele absolut divergente ale formațiunilor politice. În opinia lui, interesul Blocului ACUM este să încerce să promoveze programul său politic în condițiile când nu are suficiente resurse pentru a realiza acest program de unul singur. „PSRM se bate cu mare doză de previzibilitate pentru președintele Igor Dodon, care este resursa principală a partidului, este locomotiva electorală și este acel capital politic care a scos formațiunea la nivelul pe care îl are în prezent și proiectele PSRM sunt strâns legate de Igor Dodon”, afirmă Țăranu. „Alegerea speeakerului Parlamentului înseamnă scoaterea lui Igor Dodon din ofsaid-ul în care a ajuns din cauza faptului că Curtea Constituțională a descris într-un anumit fel prerogativele președintelui”, a spus Anatol Țăranu pentru TVR Moldova.

Președintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat pentru TV8 că probabilitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate în Republica Moldova este de 99%. În opinia lui, în cazul unui scrutin anticipat unele partide își vor păstra, practic, același scor, iar altele vor avea serios de pierdut. Renato Usatîi spune că pentru ca partidul său să obțină minim 15 mandate în legislativ la eventuale alegeri anticipate, el va trebui să revină în Republica Moldova și să fie arestat cu ceva timp înainte de alegeri.

Directoarea Transparency International Moldova, Liliana Carasciuc, susține că actualmente nu este vorba doar de o criză postelectorală, dar de una mult mai profundă, transmite IPN. „Am impresia că Blocul ACUM se temea să nu vină socialiștii la putere și să fie învinuit și de populație, și de donatori că i-a adus pe socialiști la guvernare. Iar PSRM se temea că urmând toate proiectele electorale ale PDM, care a făcut mari promisiuni fără acoperire financiară, va trebui să găsească bani și nu-i va găsi fără Blocul ACUM”, afirmă Liliana Carasciuc. Jurnalistul Alexandru Cozer vede o mare problemă în faptul în numele socialiștilor vorbește în ultimul timp doar Igor Dodon. „Atunci când o fracțiune cu 35 de deputați nu doar că nu dă curs invitațiilor la discuții din partea colegilor din Parlament, dar pur și simplu dispare din spațiul public, este o mare problemă”, spune jurnalistul, citat de IPN.

Partidele politice susțin că dacă până la 9 iunie nu este deblocată activitatea Parlamentului, acesta riscă să fie dizolvat, relatează Radio Chișinău. Juristul Sergiu Litvinenco, deputat al Blocul ACUM, explică de ce. „Într-o hotărâre a Curții Constituționale din 2015 este prevăzut expres că termenul de 3 luni curge din momentul în care Parlamentul era obligat să învestească un Guvern, or, mandatul Guvernului Filip a încetat oficial pe data de 9 martie”, conchide Litvinenco.

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli, citat de ziarul Timpul. Potrivit lui, în condițiile promisiunilor repetate, dar neîndeplinite, locuitorii regiunii transnistrene încep să caute soluții practice pentru a supraviețui și să-i caute pe cei care le pot oferi astfel de soluții. „În ultimii ani, transnistrenii au început să primească tot mai mult pașapoarte moldovenești și să se folosească tot mai des de acestea. Acesta este un fapt de care nu te poţi ascunde în spatele vizitelor de rutină şi promisiunilor sterile”, consideră expertul.