Deutsche Welle a publicat un editorial intitulat „Moldova: a fi sau a nu fi stat eşuat”, semnat de Petre M. Iancu. Autorul face o paralelă cu protestele curente din Asia. „Nu doar Hongkongul merită libertatea. Ci şi românii. Ori Moldova”, se scrie în editorial. Dar accesul la libertate nu e suficient, opinează autorul. E nevoie şi de asigurarea democraţiei pe termen lung, prin eliminarea riguroasă, de la putere, a duşmanilor ei, conchide Petre M. Iancu.
R. Moldova nu trebuie aruncată în haos pentru că așa vrea un oligarh, afirmă fostul premier român și comisar european, Dacian Cioloș, citat de TV8. „Frații noștri de peste Prut își pierd încrederea în capacitatea României de a le susține interesele legitime, democratice și proeuropene, pentru că stăm în expectativă și ne gândim ca nu cumva să-l supărăm pe Plahotniuc”, spune Cioloș. Politicianul este de părere că R. Moldova nu trebuie aruncată în haos, prin organizarea de alegeri parlamentare anticipate și îl critică dur pe ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, după ce șeful diplomației române a afirmat în nume personal că anticipatele ar fi o soluție pentru a pune punct crizei politice de la Chișinău.
Your browser doesn’t support HTML5
Decizia Guvernului Filip de a muta sediul Ambasadei Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este o încercare a Partidului Democrat de a obține susținerea din partea Statelor Unite ale Americii, comentează experții, relatează Radio Chișinău. Analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador afirmă că Guvernul Filip încearcă astfel să demonstreze că se aliniază politicii externe a Statelor Unite ale Americii în Orientul Apropiat. Decizia Guvernului Filip este contestabilă, în contextul în care opinia publică internațională susține Guvernul Maiei Sandu, susține fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Iulian Groza. Astfel de decizii trebuie discutate și analizate, inclusiv de Parlament și președinție, a precizat Iulian Groza.
Într-un articol de pe portalul Noi.md se scrie că aceste „cadouri” pentru americani sub forma transferului ambasadei moldovenești la Ierusalim și transmiterea în proprietate a unui teritoriu pentru construirea unei misiuni diplomatice americane în Moldova, au fost făcute în ajunul revenirii la Chișinău a ambasadorului american Derek Hogan. Dar cât de mare este probabilitatea ca darurile generoase ale guvernului Filip, făcute într-o situație extrem de dificilă și neclară, să motiveze Departamentul de Stat să continue colaborarea cu PDM?, se întreabă jurnaliștii. „Acest lucru ar pune Statele Unite într-o poziție extrem de grea, deoarece deciziile Curții Constituționale adoptate în ultimele zile au fost percepute de comunitatea profesională internațională extrem de ambiguu, iar acum sunt analizate de Comisia de la Veneția”, se conchide în material.
Analistul politic Alexei Tulbure consideră că în Republica Moldova nu este niciun dualism de putere, dar „este parlamentul şi guvernul legale şi legitime. Şi este gruparea Plahotniuc care, nedorind să cedeze puterea în mod paşnic, merg la crime împotriva Constituţiei, statului şi poporului”, scrie Adevărul.
Dăinuie o confuzie totală în haosul total de la Chișinău, acolo unde criza politică și criza constituțională au dat naștere la două realități paralele, două narațiuni paralele, doi președinți, două guverne și un Parlament secvențial ocupat de o majoritate care nu recunoaște Curtea Constituțională, pe motiv că e controlată de minoritate, scrie Iulian Chifu într-un editorial pentru portalul Deschide.md. În opinia sa, e treaba jucătorilor politici din Republica Moldova să recepteze preocupările unanime față de situația creată, în raport cu perspectivele de violență prin grupuri de cetățeni de diferite opțiuni care ies în stradă și prin forțarea instituțiilor și a funcționarilor din instituții – polițiști, juriști, economiști, medici, profesori, dar și reprezentanți din administrația publică – să anunțe loialitatea față de o parte sau alta aflată în conflict politic și constituțional. „Cu calm și prin dialog, cum se notează unanim în mesajele transmise la nivel oficial”, subliniază Chifu.
Deputatul din Adunarea Populară de la Comrat, Gheorghi Leiciu, citat de portalul de expresie rusă Gagauz.Info, afirmă că dacă alegerile bașcanului din 30 iunie vor fi invalidate din cauza prezenței reduse la vot, atunci în Găgăuzia se va declanșa o criză comparabilă cu cea existentă actualmente la nivel central. Politicianul afirmă că va participa neapărat la alegeri, dar se declară nedumerit de ce data acestora a fost fixată pe 30 iunie, în perioada concediilor, când mulți cetățeni pleacă din țară.