Consensul Rusiei, al UE și al Statelor Unite privind Moldova va continua (Serghei Mișin/NTV-Moldova)

27 de ani de la bătălia de la Tighina (Radio Chișinău).

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea, susține că funcția de judecător la Curtea Constituțională ar trebui să fie una pur tehnică. Potrivit lui, cei șase magistrați ar trebui să emită hotărâri strict în baza unei analize și nu în conformitate cu situația politică din țară. Declarația a fost făcută pentru postul TV8. „Cea mai mare problemă pe care o vedem noi la Curtea Constituțională este că ei, prin acțiunile lor din ultimele zile, și-au bătut joc în așa un hal de CC, de noțiunea de Constituție și Înaltă Curte încât eu cred că va trebui să treacă foarte mult timp ca să putem readuce la valoarea ei Curtea Constituțională și percepția pe care trebuie să o aibă cetățeanul față de aceasta”, spune deputatul.

Fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, susține că actualul procuror general, Eduard Harunjen, ar fi ajuns în această funcție după ce a fost promovat insistent la funcția de procuror șef al Procuraturii Anticorupție. Citat de IPN, Ivan Diacov menționează că în 2013 a fost anunțat concurs pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. În turul doi au trecut procurorii Ruslan Popov și Eduard Harunjen. Fostul procuror al municipiului Chișinău mai scrie că l-a sfătuit atunci pe Ruslan Popov să nu participe la concursul repetat, că „era clar că el nu este dorit, că este promovat Harunjen”. „Când Popov a aplicat repetat la concurs, procurorul general a intentat împotriva lui dosar penal și l-a scos din concurs”, scrie Ivan Diacov.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Natalia Sergheev

Comisia de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale” este o comisie lipsită de substanță și lipsită de rezultat. De această părere este vicepreședintele Partidului Democrat, fostul speaker al Parlamentului, Andrian Candu. El a declarat pentru postul de televiziune TVR Moldova că această comisie este mai mult pentru intimidarea, în cazul de față, a Partidului Democrat și a opoziției parlamentare a Partidului Democrat. „Această comisie este lipsită de substanță și lipsită de rezultat, și, este pur și simplu un instrument de intimidare a Partidului Democrat și, în cazul de față, a opoziției parlamentare”, a spus el.

PSD și ALDE nu susțin guvernul Maia Sandu și continuă să susțină pe ascuns regimul Plahotniuc. Opinia este împărțită de deputatul român Matei Adrian Dobrovie, după ce marți Comisiile reunite pentru politică externă de la Camera Deputaților și de la Senatul din București trebuiau să dezbată și să adopte o „Declarație de susținerea noului guvern Maia Sandu de la Chișinău și angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova”, dar nu au făcut-o. Dobrovie, citat de Cotidianul.md, este de părere că PSD și ALDE susțin tacit regimul Plahotniuc, iar reacția legislativului de la București este deja tardivă, având în vedere ultimele evoluții de la Chișinău.

Radio Chișinău publică un articol cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai violentă confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă. În luptele de la Tighina, un rol important l-au avut voluntarii, care și-au pus benevol viața în pericol, pentru a apăra integritatea Republicii Moldova, își amintește Sergiu Caracai, președintele organizației de voluntari din Republica Moldova. „În prima zi a fost foarte crâncen. Noi am ajuns până la pod. A doua zi așteptam tancurile ca să vină, prima zi nu au fost. Dar tancurile erau deja și în Tighina, pe la întreprinderi ascunse. A fost o luptă foarte grea. Noi am luptat cu Armata a 14-a, cu armata rusă, care a provocat tot războiul acesta”, spune Caracai.

Birocratul care fuge cu un scaun din clădirea guvernului moldovean va rămâne în istorie și a demonstrat încă o dată că la astfel de oameni instinctul e mai presus de toate. Această opinie a fost exprimată de fostul membru al Parlamentului Republicii Moldova, Zurab Todua, transmite Noi.md. „Chiar dacă acesta a fost scaunul său (așa cum spune el), putea să-i fie rușine să-l tragă sub privirea subalternilor săi, a poliției și jurnaliștilor. La urma urmei, probabil că în „funcția” sa, el nu s-a lăsat obijduit și a luat destul de la stat. Ar putea să-i doneze, cel puțin acest scaun”, presupune Todua.

Consensul Rusiei, al Uniunii Europene și al Statelor Unite privind Moldova va continua, afirmă consilierul președintelui Republicii Moldova cu privire la relațiile interetnice, Serghei Mișin, vorbind pe postul de televiziune NTV-Moldova. El a menționat că acești trei actori geopolitici importanți au avut acest consens privind Moldova, deoarece președintele țării noastre, Igor Dodon, la Conferința de Securitate de la München de la începutul acestui an, a propus oficial un pachet privind politica externă echilibrată a Republicii Moldova și a anunțat tuturor: Rusiei, UE și SUA, că țara noastră nu se va certa cu nimeni, dar vrea să prietenească cu toți.