Maia Sandu rămâne însă cea mai bună șansă de a împinge Moldova din gaura în care se află (Al. Damian/Cotidianul)

Republica Moldova pierde milioane de lei anual din cauza tăierii ilegale a pădurilor și vinderii lemnului fără evidență (Jurnal TV).

Săptămânalul Ziarul de Gardă scrie despre situația unei familii din localitatea Băcioi, care riscă să rămână fără singurul acoperiș deasupra capului din cauza unei datorii de câteva zeci de mii de lei și ce rol a jucat în acest caz cumnatul executorului judecătoresc care a vândut locuința. De asemenea, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au mers în satul de baștină a fostului șef al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, unde a fost inaugurată strada „Colonelul Gheorghe Cavcaliuc” și care se intersectează cu cea denumită după „Domnitorul Ștefan cel Mare”. Tot în Ziarul de Gardă citiți un interviu cu președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, despre viața de după pierderea puterii, fuga lui Plahotniuc, Botnari, Țuțu și Șor și planurile de reformare a partidului.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Diana Răileanu

Într-un editorial tot pentru Cotidianul.md, Alexandru Damian constată că luna de miere a Guvernului Maia Sandu a trecut. „Combinația de naivitate politică (firească, de altfel), încercările din ce în ce mai clare de discreditare a guvernării și criticile din toate părțile (inclusiv dinspre „prietenii” de la București) vor fi decontate de ACUM și Maia Sandu, nu de Partidul Socialist. Maia Sandu rămâne însă cea mai bună șansă de a împinge Moldova din gaura în care se află, dar este dificil să ceri din nou răbdare unor cetățeni care au avut deja prea multă răbdare cu guvernările de până acum”, subliniază autorul.

Portalul Independent.md anticipează noi informații cu privire la frauda bancară de la liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Acesta se va întâlni cu două echipe internaționale de detectivi în privința unei noi investigații privind frauda bancară de proporții din 2014 și promite publicului că va surprinde cu noi informații în cel mai scurt timp. „Astăzi plec în Europa. (...) Vă voi informa săptămâna viitoare, când voi avea mai multe informații concrete”, le-a declarat Usatîi jurnaliștilor.

Jurnal TV scrie că, anual, Republica Moldova pierde milioane de lei din cauza tăierii ilegale a pădurilor și vinderii lemnului fără o evidență contabilă. Declarația a fost făcută de deputatului Blocului ACUM, Liviu Vovc, care a efectuat controale la fața locului. Drept exemplu a fost adus Ocolul Silvic din Buțeni, raionul Hâncești.

Portalul Tribuna.md publică un editorial de Vitalie Dragancea, care face comparația dintre măturători și guvernanți – cine aduce mai mult folos. Dacă ar munci ca măturătorii, guvernanții ar identifica probabil un grup organizat de copaci, care având intenții criminale, a aruncat un volum exagerat de frunze, astfel împiedicând măturătorii-guvernanți să-și facă treaba, ironizează autorul. Acesta critică ceea cu ce se ocupă acum guvernul. „Ei vor să ne facă să credem că știu ce fac. Dar ei de fapt nu fac nimic. Își satisfac niște capricii și complexe personale. Doar mașinile lor și birourile lor mănâncă cât 10 măturători”, scrie Dragancea.

Ziarul Național a verificat, cu ajutorul portalului lansat de Ministerului Finanțelor pentru vizualizarea datelor cu privire la executarea bugetului, suma alocată pentru Președinție în ultimii trei ani, de când Igor Dodon a preluat mandatul de șef al statului, și a constatat că aceasta aproape s-a dublat. Astfel, dacă Aparatul prezidențial a cheltuit în 2016 suma de 14,655 de milioane de lei, dintre care 10,598 de milioane pentru salariile angajaților, atunci doar în primele cinci luni din anul curent, Președinția a cheltuit deja 11,745 de milioane de lei, peste jumătate dintre care, aproape opt de milioane, pentru plata salariilor.

Agenția de știri IPN scrie că peste 80 la sută din respondenții unui sondaj de opinie, prezentat anul trecut de Ministerul Educației, au pledat pentru introducerea uniformelor în școli, motivând că acestea ar reduce diferențele sociale dintre elevi și ar contribui la menținerea disciplinei în școli. Totodată, Ministerul menționează că uniformele școlare nu sunt obligatorii. După mai multe consultări publice, acum un an, a fost emisă o circulară cu mai multe recomandări referitor la ținuta elevilor. În circulară se mai menționează că directorii, profesorii nu au dreptul să instituie obligativitatea uniformei, să intimideze și sub nicio formă să nu discrimineze pe acest criteriu.